Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

"Az Év Pincészete Magyarországon" 2016-ban:

Patricius borház 

            A magyar borászatban iránymutató és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az év pincészete” kitüntető címet, amelyet a szakmai körök szavazatai és szempontjai alapján adományoznak a pályázóknak. Azt a kollektív teljesítményt díjazzák, amely az országban és külföldön, a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért eredményesen tevékenykedik.

            Idén a bodrogkisfaludi Patrícius borház nyerte el a megtisztelő címet, és a vándordíjat, Madarassy István „Szőlősgazda” című szobrát,


Patricius borház


amelyet ünnepélyes keretek között a meghirdető szervezetek képviselői jelenlétében adtak át október 20-án a pincészet borházában. Nyikos István a szervezők nevében kiemelte, hogy a Tokaji borvidéken az elmúlt 15 évben ez a harmadik pincészet a Disznókő, és az Oremus után, amelyik megkapta a címet. Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke elismerését fejezte ki a borház elkötelezettségét a táj,


Patricius borház


a hagyományok, az igényesség és a bor iránt. Mint mondta, köszönet jár a példaadásért, mert a borásztársadalomnak szüksége van erre. Szőke Sándor, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége nevében a tájba kiválóan illeszkedő gyönyörű épületet


Patricius borház


és a megfelelő technológiát dicsérte. Dr. Zelnik József, a Magyar Borakadémia alelnöke megemlítette, hogy már Goethe Faustjában szerepel a Tokaji; a hely fontos események helyszíne volt, itt döntöttek a magyar főurak Zápolya vagy Szapolyai János királlyá választásáról, a XVI. században az orvos, és természettudós Paracelsus kétszer is idelátogatott, mert tudta, a Tokaji életelixír. Európa bortérképére visszakerülhet Tokaj, ha értékké válnak az egykori birtokok. Gál Péter helyettes államtitkár leszögezte, hogy a tudatos építési munka elismerése a díj, megmutatja, hogy mit tudunk kezdeni hagyományainkkal, elegyítve a borkészítés során az új technológiával.

            Kékessy Dezső,

Patricius borház


aki 1999-ben a Patrícius Borházat alapította, leszögezte, közös az eredmény mindazokkal, akik itt dolgoznak. A családja évszázadok óta bortermelő. Mint mondta, nehéz volt a szép hely kiválasztása. Molnár Péter birtokigazgató bemutatta a birtokközpontot, amelyet a Várhegy dűlőben lévő 300 éves uradalmi présház átalakításával hoztak létre. Háromszintes, földbe süllyesztett korszerű borászatukban a szőlő kíméletes feldolgozását végzik. A dűlőszelektáltan pincébe


Patricius borház

Patricius borház


kerülő tételekből gondos munkával nevelik boraikat. Három kategória: száraz borok, késői szüretelésű borok és aszú készül itt. A történelmi borvidék örökség igényli a megfelelő alázatot, ennek minden nap meg kell felelni. Közel 40 nemzetközi aranyérmet értek el az elmúlt évek során. 85 hektáron termesztik a borvidékre jellemző szőlőket; a sikert köszöni a csapatának. Tokaj felszálló borvidék, a jövője fényes. A zászlósboruk,


Patricius borház

Patricius borház


amelyre a legbüszkébbek, a 2006-os kiváló évjáratú aszújuk. Védett a neve az első késői szüretelésű boruknak, a 2003-ban készült Katinkának. Aszúboraikat 2,5-4 éves fahordós érlelés után palackozzák.


Patricius borház


            A Patrícius Borház épülete is gyönyörű, illeszkedik a tájba; Salamin Ferenc építész munkája. A panoráma a borteraszról csodálatos. A közelben szőlőfajta gyűjteményben tekinthetők meg a különböző Furmintok, a sárga muskotály, a Kövérszőlő, a Zéta, a Hárslevelű.


Patricius borház


            Az ünnepségen megjelent az előző két év díjazottja, a Koch borászat részéről Koch Csaba, és a Frittmann borászat képviseletében Frittmann János. Utóbbit kérdeztük, a sikert mi bizonyítja? – A fogyasztó a legjobb kontroll, azzal, hogy leveszi, és újból leveszi az üzletek polcáról a borunkat. Szerencsések vagyunk, az idei az utolsó 15 év legjobb évjárata lesz.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Vissza » Ínyencségek - gasztronómia

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits