Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel

 

Múzeumi Sajtókávéház programsorozat 2017. februári végi eseményére nem véletlenül került sor a Postamúzeumban, mert az idén lesz 150 éve annak, hogy Magyarországon létrejött az önálló Magyar Királyi Posta, és 1867. május 1-én kinyitottak az első postahivatalok.

 

Vándorkiállítás járja az országot

Az emlékező vándorkiállítás az erre a célra átalakított járművel május 4-én indul országjáró útjára, melynek során megáll sok olyan településen, melyen 150 éve nyílt először postahivatal. A 18 tonnás postai autó a nyár folyamán, a legnagyobb turistaszezonban ellátogat népszerű országos fesztiválokra, a posta által szervezett nagy rendezvényekre, és feltárja rakterét az útvonalába eső településeken is.  A kezdeményezésben nem titkolt cél az ünneplésen kívül az, hogy a kiállított postai használati-, és berendezési tárgyakat, munkaeszközöket közel 70 helyszínen a gyerekes családok és a fiatalok körében ismeretterjesztés céllal mutassák be. A tervek  szerint a vándorkiállítás öthónapos körútja után október 9-re, a Postai Világnap ünnepségének idejére érkezik vissza Budapestre.

Ugyancsak május 4-én nyílik a Benczúr utcai kiállítóhelyen


Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel


a 150 év–150 tárgy című, a magyar posta szolgáltatásai és személyzete fejlődésének másfél évszázadát bemutató időszakos kiállítás. A korban és megjelenésében is változatos tárgyi anyag jelzés értékűen adja majd vissza a posta sokszínűségét, és a postai folyamatok fejlődését.

 Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel


 „A triciklivel kezdődött” a postai járművek története

Az évfordulóraA triciklivel kezdődött” címmel jelent meg a magyar postai gépjárművek történetét feldolgozó könyv. Szerzői, Hidvégi János, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum muzeológusa és Négyesi Pál, szakmatörténész, kétévi kutatómunka után olvasmányos, a nem szakember számára is élvezhető összefoglalást adtak az 1896-ban kezdődött és napjainkig is folyamatosan fejlődő motorizált postai szállítószolgálatról. A több mint 160 ritkaságszámba menő illusztráció túlnyomó részének forrása a Postamúzeum fotógyűjteménye.

 Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel


Képzőművészek alkotásait várják

A Magyar Posta a Kelet-Európa Modern Képtárral kötött együttműködés keretében nemzetközi meghívásos pályázatot hirdet képzőművészek számára. A jubileum által ihletett alkotásokat várnak küldeményművészeti, mail-art, kisplasztika, érem, grafika és fotó kategóriákban. A beérkező alkotásokból kiállítást rendez a Postamúzeum, és a Képtár Vináron és Olaszliszkán.


Az idén 150 éves Magyar Posta vándorkiállítással ünnepel


A sok program mellett postai emlékező városi sétákra várják az érdeklődőket Budapesten, ahol egykori és mai postaépületek, távbeszélőközpontok, köztéri postai berendezések építészeti és műszaki jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg a csatlakozók.

Írta: Barna Judit

Fotó: postamuzeum.hu, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán,


 

Vissza » Aktív-mozaik

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk