Szamos: Marcipán - csokoládéval párban páratlan
Lassanként a Szamos szóról nem is a folyónk, hanem a finom marcipán, a sütemények, bonbonok, fagylaltok, bejglijük, és a múzeumuk jut az eszünkbe. Ez így van minden évszakban, de különösen ilyenkor Karácsony táján, amikor a hazai szokás szerint, mondhatni hungarikumként, a fenyő díszítésének fontos kelléke a szaloncukor. Viszont itt sem adalék, sem színezék nincs benne.
A Szamosnál készül belőle klasszikus ízben, ez a csokiba mártott marcipán, amely piros/arany díszdobozban
vonzza a tekintetet, de van már hozzáadott cukrot nem tartalmazó, vagy meggyel, naranccsal, sós/édes karamellkrémmel töltött. Mindegyik jellegzetes, más színű sztaniolba csomagolt, sőt van, amelyiknek a selyempapírja is színes.
A Kossuth Lajos téri Szamos cukrászda felső szintjén múzeum várja az érdeklődőket. Magángyűjtemény ez, ám államilag is elismert érték. 30 éven keresztül gyűjtötte Kelényi Gyula gépészmérnök, Szamos Gabriella
cukrászdatulajdonos férje. Több teremben mutatják be a csokoládé történetét, kezdve a kakaóbab termesztéstől a csokoládéöntésig. Mintegy 4500 tárgy látható itt, közte olyan érdekességek, mint Liotard svájci festő 1744-ben készített, „A szép csokoládés lány” című képének marcipánból kialakított szobormása,
vagy az Országház, a koronázási ékszerek ugyancsak ebből az anyagból. Csoda, hogy még nem értek el Izsák Tünde munkái Guinness rekordot. Van itt a bolygató egy régi, működőképes gép amivel az üreges csokoládét készítik (pl. Mikulás – figura), és díszdobozok. Közülük többet festmény helyett fali díszként is feltették az egykori szobákban. Gyönyörű csokoládés csészék
vonzzák a látogatók szemét a vitrinekben, a legnevesebb porcelángyárak munkáiból, köztük az angol királynő részére készített mintájú, számozott példány.
Termenként angol és orosz nyelvű ismertetőhöz juthatnak az érdeklődők. Várhatóan a decemberi próbahónap után majd januártól garantált csokoládétúrákon lehet ismerkedni a múzeum kincseivel. Az egyórás programot idegenvezetéssel tervezik, közbeiktatott kóstolópontokkal. Közte natúr marcipán és pralinékóstolóval. Ismerkedhet a látogató a valódi csokoládé öntésével, és díszítheti is a saját „készítésűt”. Programjukban szerepel továbbá, mint Kelényi Szamos Gabriellától és dr. Bak Judittól
megtudtuk, az újdonság világszabadalom rubin kakaóbab megismertetését és az ebből készülő termékek bemutatását.
A Szamos marcipán mindvégig családi vállalkozásként, most már az 1935-ös alapítás óta eltelt, sikeres évtizedek után 22 üzletben, cukrászdában, köztük egy bécsiben is kínálja finom desszertjeit, hagyományos és új süteményeit.
Írta: Dr. Hajós Anna
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán