Ismét középpontban az Etyek-Budai borkultúra: megújult a Velence borcsalád!
Fotó: Komives Andras
Az Etyek-Budai borvidék kincsének is nevezett Velence ötösfogat címkéje új irányt vett: a fiatalos lendületet és vidámságot sugalló vidrával hódítja meg a fogyasztókat, mely a térség állatvilágának egyik kiemelt szereplője.
Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, több nyugat-európai országban, illetve egyes jellemző élőhelyén ki is pusztult. Magyarországon kiemelkedően sok vidra él Európa más országaihoz viszonyítva, elsősorban a Dél-Dunántúl halastavainál – ezért is nevezik hazánkat vidranagyhatalomnak. A nagyszámú magyarországi jelenlét annak köszönhető, hogy nálunk több természetközeli vizes élőhely maradt fenn, illetve hogy a folyó- és állóvizeink elegendő táplálékot biztosítanak a vidrák számára.
„A bicikliző vidrák imádják a bodzás, virágos illatokat és a citrusos, intenzív, kedves ízeket. A sportos
vidráknak és Neked készítettük ezt a kellemes Cserszegi Fűszerest.”
Ezt és ehhez hasonló egyéb kedves üzeneteket tartalmaz a Velence-kollekcióba tartozó Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zöldveltelini, Velence Cuvée és Rosé Cuvée megújult címkéje, melyek közül mindegyike más-más vidrás illusztrációt és kísérőszöveget kapott.
Fotó: Etyek-Budai borvidék
A borkultúra fellendítése az Etyek-Budai régióban
Dobos Ferenc főborász - egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke – elmondta, hogy a velencei régió sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: a móri borvidék felől áramló hűvösebb fuvallatoknak köszönhetően a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el.
A borkultúra fellendítését szolgálja az is, hogy nemrégiben tizenöt idegenforgalmi tájékoztató táblát állítottak a Velencei-tó körüli közutak bevezető szakaszaira. A táblákon „Etyek-Budai borvidék – Velencei-tó körzeti hegyközség” felirat hirdeti az észak-dunántúli borrégió legkeletibb borvidékének déli hegyközségét, jelentősen növelve ezzel a térség turisztikai desztinációs értékét.
Írta: Kalló Dorottya