Útra fel! Vár a Ráckevei Duna-ág és környéke! 2. rész
Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Ugyanezzel a címmel készült a két napos Kis-Duna menti látogatásunk első része, mely megtalálgató a webmagazinunkban! Most egy olyan folytatás következik, amellyel a Csepel-sziget barátságos kis településeinek kevésbé ismert helyszíneire csalogatjuk a turistákat, megtudhatjuk, hogy híres fotóművészünk hogyan kapcsolódik Elton John-hoz, bemutatunk nemzetiségi gasztronómiai ínyencségeket, kóstolunk egy kupica pálinkát és egy négycsillagos hotelbe is bepillantunk.
Szellemi töltődés Szigetbecsén
Az André Kertész Emlékmúzeum 1987-ben nyílt meg a világhírű fotóművész 120 szignált fotójával, melyeket ajándékként adott át a falunak a gyerekkori nyarai emlékére.
A személyes tárgyak, bútorok, könyvek és dokumentumok, valamint az emeleti alkotószoba gyűjteménye mai fotográfusokat és kutatókat vonz, akik kíváncsiak André Kertész sajátos látásmódjára, életének szigetbecsei, képeken megörökített pillanataira.
A művész így ír erről: „Becsén közel kerülhettem a természethez és az emberekhez, később Franciaországban, vagy New Yorkban sem fényképeztem olyan tájat, mint a becsei. Minden képemen a becsei emberek születtek újjá.”
Kedvelt témája a vincellérek élete, a kiskondás, a libapásztorlányka, és szívesen készített gémeskutakról, vagy a becsei tóról felvételeket. A leghíresebb fotója, a Vízalatti úszó, melyet 1917-ben az esztergomi uszodába készített, amikor ott ápolták a háborús sérüléseit. Az eredeti kép Elton John magángyűjteményének becses darabja.
André Kertész a fotóművészi tevékenysége alatt a legmodernebb fényképezőgépekkel készítette a világhírűvé vált képeit, használt: Ica Bébé (háború idején használta), Voigtländer, Canon, Leica, és Polaroid
A Zimmet Kropf’n és az Árpád fejedelem pálinka
A történelmi értékek és épített örökségek után jöjjön egy kis gasztronómia a régióból, mégpedig kerüljünk be Szigetújfalu Német Nemzetiségi Házában.
Az egykor Magyarországra a Dunán bevándorolt svábok magukkal hozták az étkezési szokásaikat, ételeik receptjeit, köztük a savanyúkáposztás nudlit,
a helyi értéktárba került savanyú májat, az almás pitét és a sokszor hajtogatott, hájas Zimmet Kropf’nt. A falu sváb asszonyai az ünnepi süteményt különleges, egyedi eljárással készítik, a tenyérnyi darabkákat egy henger alakú eszközzel sütik ki olajban. A fahéjas porcukorba forgatott kis csövek receptjének nagy ismerője Tominné Werny Anna, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke.
A hagyománytisztelő 2400 fős településen fontos, hogy a fiatalok őrizzék a nemzetiségi értékeket, ezért az iskolában német nyelvoktatás folyik, tánccsoport, zenebaráti kör és sváb ifjúsági kör is működik.
A nap ráadásaként még betérünk Újhegyen a Kevevára Pálinkaházba. A korszerű, patikatiszta pálinkafőzde és az impozáns,
boltíves pince történetét hallgatjuk a tulajdonosoktól, közben a legismertebb ízek, a kajszibarack, szilva, alma, körte, szőlő mellett a különleges ízvilágú fekete cseresznye, ribizli, szeder és a kuriózum kökény párlatok készítésének titkaiba is bepillantunk, persze egy kis kóstolóval egybekötve.
Az alapító, Körmendi Lukácstól megtudtuk, hogy a kezdetektől fogva kifejezetten a Csepel-sziget környékén termő gyümölcsök feldolgozására alapozta a főzde a működését,
és csakis a legkiválóbb gyümölcsöket használja fel a pálinkáihoz, ennek köszönhető a szép palackokban árult termékek különlegesen jó minősége.
Szabadtéren a vízi világ és egy hotelben a wellness
Az 57 km hosszú és 40-400 m között változó szélességű Ráckevei Duna-ág sok napfénnyel megáldott táj. A víz halban gazdag, sokféle növény és állat élőhelye, kajakozásra, kenuzásra és Szigetcséptől Tassig fürdésre is kiválóan alkalmas.
Jó időben felkereshetjük a vízi élményeket jelentő Vadkacsa Szabadstrandot és az AquaLand Termálfürdőt is.
A fürdő mellett többféle szálláslehetőség található a kemping kategóriától a villaparkon át a négycsillagos hotelig.
A Kis-Duna Mente számtalan látnivalójának feltérképezésére több napot szánjunk, ezért ajánlunk egy éjszakát tölteni a pompás Duna Relax & Event Hotelben****. Magyarország egyik első felnőttbarát szállodája, a csöndes, romantikus napokra vágyó párok és a nyugodt kikapcsolódást kedvelők paradicsoma.
Antik római fürdőházakat idéző wellness birodalmukba tepidárium, frigidárium, a caldarium is található.
A keleti kultúrától átvett kényeztető elemek, a szabadtéri strand, valamint a kiváló ételek itt mind megtalálhatók.