Túlcsordul a szívünk, ha a Gyógyvizek Völgyébe látogatunk.

Túlcsordul a szívünk, ha a Gyógyvizek Völgyébe látogatunk.

Túlcsordul a szívünk, ha a Gyógyvizek Völgyébe látogatunk.

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Mellőzve a földrajzórát, azért tegyünk egy kis rendet az ismereteinkben, hogy mit is nevezünk a Gyógyvizek Völgyének: Heves megyében, a Bükk és a Mátra találkozásánál, több évezreddel ezelőtt született egy csodás védett völgy, kis hegyekkel, dombokkal, lankákkal körül ölelve. E pompás vidéket valószínűleg az Isten is jókedvében teremtette.

  

 

Haladjunk az M3 autópályán, vagy a régi 3-as úton, térjünk le Egertől nyugatra, Kerecsend át Demjén-Egerszalók-Egerszólát felé vezető útra, és máris ott leszünk ezen a mesebeli tájon. Könnyű odatalálni, mert a régió két patakja, a Laskó és a Szóláti is szinte kirajzolja a települések körüli háromszöget.

  

 

A Gyógyvizek Völgye csodálatos természeti környezetében a gyógyulni, lazulni vágyók számtalan egyedülálló kincsre bukkanhatnak. Nézzük csak sorban!

  

 

Sajtó-utunkra a meghívás Egerszalók település központjában egy hajdani szép parasztházakat megidéző épületben működő Gyógyvizek Völgye Turisztikai Információs Iroda turisztikai desztinációs menedzsment elnöktől, Czvack Mariannától és Farkasné Uzelman Szilvia a menedzsertől érkezett.

  

 

A TDM ingatlanában a turista információk mellett, a vendégeknek egy kellemes időutazásban lehet részük, ha megtekintik a babakiállítást és a település múltját és jelenét bemutató tájszobát. No, és nyári szezonban itt ülhetünk fel a nyitott, elektromos Tücsökbuszra, melyről megismerhetjük a település látnivalóit egy 40 perces, zenés idegenvezetéssel. A falunéző turistabusz naponta többször, menetrend szerint érinti a Sáfránykertet és a Barlanglakásokat, elmegy a templomok mellett, kitérőt tesz a sódombhoz, és fürdőkhöz, valamint neves borászatokhoz is bepillanthatunk. 

 

 

Cikksorozatunkban tematikus csoportosításban mutatjuk be a Gyógyvizek Völgyének számtalan látnivalóját.

 

Kezdjük is a nézelődést rögtön a Sáfránykertnél és a Barlanglakásoknál!

Az egerszalóki Sáfránykertben egy helyi termelő, Márton Miklós családja által bodzából készített lekvár, pálinka, szörp kóstolói vártak minket. Kézműves műhely, látványpince, közösségi tér és rendezvényhelyszín kapott itt helyet a korhűen felújított épületegyüttesben. A szabadtéri színpadról mesés kilátás nyílik Egerszalókra és a Gyógyvizek Völgyére.

 

  

 

Az érdeklődők sétálhatnak a gyógy- és fűszernövények kör alakú kis kertjében, megismerhetik a régi magyar és az újabb kor fűszereit, gyógynövényeit.

 

 

Ezután beülünk 3D szemüvegekkel a kis moziba egy virtuális időutazásra, animációs filmen megismerkedünk az őskori kőzetek keletkezésétől kezdve a barlanglakások hegyoldalba vájt kialakulásáig.

  

 

A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékén a kőzetek felső rétegét képező riolittufakő könnyen vágható. Vájtak bele pincét, lakást, istállót és a kivágott kövekből házakat építettek. Benézünk a helyi védelem alá vett Barlanglakások titokzatos helységeibe, és elképzeljük a 17-18. századi emberek életét a régi bútorok, szerszámokat, használati tárgyak között. A helyi gyűjtésből származó kézműves és kisiparos tárgyakkal ismerkedhetünk a Mesterségek Műhelyében is.

 

  

 

Hamburgerrel a világ körül

Ha kellőképpen megéheztünk, akkor itt az idő betérni egy extrán különleges hamburgerre, a 10 hónapja nyitott, modern Bérc Burger & Bár nevű étterembe névjegykártyát cseréltünk a tulajjal, Kovács Pap Péterrel, aki ’tűzbenébredő alapítóként’ mutatkozott be.

  

 

Péter elmondja, hogy több földrészen, Ázsiában, Afrikában, Új Zélandon, Amerikában jártak hamburger versenyeken, és az adott helyre jellemző húsfélékből készítették a megmérettetésre a kreációkat. A legérdekesebb művük a krokodilhús pogácsás volt, amivel legyőzték még a burgerek feltaláló nemzetét, az amerikaiakat is.

 

 

Az itthoni étlapon a kézműves Angus marha a sláger, más-más kellékkel összeállítva van a hangzatos nevű Jack Daniels, BBQ, Pulled Brief, Szalóki extra, Bérc, Bajor villa, Mexikói és Tőkehalas. A ház bájos Tara kutyusa is kért egy kis falatot ezekből.  

 

  

 

A Villa Bérc négycsillagos, kényelmes, csendes szobáiban eltöltött éjszaka után fantasztikus reggelit kínáltak Kovácsék friss pékáruval, helyi termelők kézműves sajtjaival, lekvárjaival, felvágottjaival.

 

   

 

A magyaros ebédre vágyók válasszák a Trófeát

Egerszalók főútvonalán Szegedi Pál tulajdonos, amikor átvette a vendéglátóhelyet, még halas ételeket kínált a vendégeknek, de a 10 éves fennállás alatt módosították az eredeti elgondolást, és tradicionális, magyaros ételekre váltottak.

 

 

A szabadszedéses, fixáras választék sokféle tételből áll: a halászlé, palócgulyás, legényfogó leves, húsleves, birkapörkölt, csülkös pacal, paprikáscsirke, harcsapaprikás, rántott húsok, kemencében sült csülök, hagymás hús, tarja, oldalas.

 

   

 

A húsételek petrezselymes burgonya, tejfölös-szalonnás sztrapacska, jázmin rizs, grillezett zöldség köretekkel nagyon népszerűek. Kiválónak találtuk a Tiszafüredi Gátőrházból érkező kistermelői csalamádét.

 

    

 

A Gyógyvizek Völgyében tett utazásunkról készített, sok fotóval illusztrált cikksorozatunk további folytatásait keressék a magazinunkban a kedves olvasók!

 

2024-06-13« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk