Új, négycsillagos szálloda nyílt Hévízen
Hévíz legújabb szállodája 2017. április 27-étől már vendégeket is fogad, a négycsillagos Bonvital Wellness & Gastro Hotel a Tófürdő közvetlen közelében várja a vendégeket, akik akár 200-an is jöhetnek egyszerre. Hévíz 25 éves születésnapjára gazdagodott ezzel a kis gyöngyszemmel, amely a Kalma hotel mellett található.
A nyitás előtt egy turisztikával és gasztronómiával foglalkozó újságírócsoportot hívtak meg, hogy ”teszteljék” a hotelt, az ellátást, az étkezést és a wellnesrészleget, de főleg, hogy a kipróbálás után adjanak hírt az új szállodáról.
Sétálok a városban, hallgatom az idegen beszédet, sok az orosz és a német szó, nincs még igazi szezon, kedd-szerdán még a piac sincs nyitva, de kedvenc fagylaltosom, és a könyvesboltom már vár. Évente vagy háromszor nyaralok, vagy telelek itt. Most sétálok a kirakatok előtt,
kedves hölgy vár egy üzlet előtt, beszélgetünk, mondom, hogy a Bonvital hotel nyitására érkeztünk, csodálkozik - máris nyit? Évek óta építik, renoválják, akkor új szálloda lesz itt? De jó! Örül neki, szerinte egy négycsillagossal színesebb lesz az élet, lesz egy kis konkurencia, az nem árt senkinek.
Igaza van, egy új szállodának többet kell nyújtania ahhoz, hogy a vendégek ott foglaljanak szállást. Mit is nyújt az Accent Hotels lánc 17. hazai szállodája? Mivel nyújt többet?
Elsőként a helyszín. A fürdőtől alig 100 méterre van, a pezsgő fő utcán. Kilencven szobája van,
meg is nézünk belőle néhányat, szépek, levegősek, praktikusak és kényelmesek. Állandóan van wifi, exkluzív spa részleg,
a modern gasztronómiát képviselő bisztró
és a világ legnagyobb természetes termáltava várja a vendégeket, ahol nem űzik ki a négylábúakat sem. Ideális párok számára, de a modern bisztróból egy jól felszerelt különterme tökéletes helyszín kisebb rendezvények és meetingek lebonyolítására is.
A szállodában „Brix Bistro” névre keresztelték azt az a la carte éttermet, amely fő specialitása,
hogy helyi termelőktől származó élelmiszerekből dolgoznak, amit kávé- és koktélkülönlegességek széles kínálatával koronáznak meg. A gazdag gasztronómiai választékhoz természetesen széles borlap is dukál,
azt pedig, hogy mit is tud a Brix a szálloda vendégein túl bárki próbára teheti. Két éttermük van, és több mint 60 alkalmazott dolgozik a szállóban.
Zömbik László az étterem teremfőnöke és egyben sommelier is.
Tudja, hogy a jó borhoz finom étel dukál, és a jó párosítások kialakításához igencsak jártasnak kell lenni az ízek világában. Harminc éves szállodai munkát tudhat a háta mögött, türelmes és udvarias, ami nem csoda, hiszen otthon – mint mondja – négy lányával és a feleségével él együtt, vagyis öt nő! Persze ezt viccelődve mondja, miközben szakértően kínálja és mutatja be a borokat.
Kovács Nikoletta hoteligazgató köszöntése után
ebédre invitáltak minket a Római Pincébe, amely Hévíz falusias hangulatú városrészén, Egregyen kiváló konyhával várt minket. É miért is Római Pince? Az épületet és kerthelyiségét úgy alakították ki az évek folyamán, hogy jól illeszkedjen a környező római kori emlékek forma- és hangulatvilágához, ugyanakkor a magyar hagyományokat, borkultúrát is bemutassa, mindezt családias, igényes, vendégmarasztaló környezetben.
Hévíz-Egregyen nagyon jelentős római kori tárgyi emlékek találhatóak (római korridos villa, római katona sírja) és a borászatnak is ezen időkig visszanyúló hagyománya van. Az egregyi dombon található XIII. században épült Árpád-kori templom
a tájba helyezett román stílusú falusi kistemplomok legszebbike.
A délután egyik fő attrakciója a szállodában megtartott Szászi Borászat borkóstolója,
majd egy főzőshow vetélkedő volt, amelyet „Edd meg amit főztél”- címmel tartott meg Kovács Lázár és Harsányi Levente.
Kis csapatunk hamar összekovácsolódott a sushi, valamint a többi étel készítése közben. Lázár még masszázsolaj és a bőrradír házi készítésére is megtanított minket.
Magunkon próbáltuk ki ezeknek a használhatóságát. A gyógyászaton különféle kezelésekben volt részünk. A szálloda nemcsak a hagyományos értelemben vett wellness szolgáltatásokat kínálja, hanem prevenciós és rekreációs központként is számos kezelést nyújt. A tradicionális hévízi kezelések széles választéka is rendelkezésre áll, legyen szó fizikoterápiás kezelésekről, gyógymasszázsról, iszappakolásról, hidroterápiáról vagy súlyfürdőről.
Különleges szolgáltatásuk az úgynevezett hydrorider, mely tulajdonképpen egy speciális víz-alatti bicikli. Manapság egyre gyakrabban alkalmazott eszköz a hidroterápiában, mely nem csak a fizikoterápia során kitűnően alkalmazható eszköz, de ugyanakkor egyéni edzésprogramba beépítve is remekül funkcionál.
Hévíz igazi „specialitásaként” nevezhető a súlyfürdő, mely a tradicionális gyógykezelések közé tartozik. Fő célja a gerincoszlop megnyújtása, a csigolyák egymástól való eltávolítása.
A fedett gyógyfürdő medencéit is kipróbáltuk, a legjobb, hogy a szobában lévő fürdőköpenyt felvéve, egy fedett, fűtött folyosón
keresztül értük el. Láttuk azt is, hogy a gyógykezeléseken kívül a beauty és fitness szolgáltatások (fitness terem és szervezett fitness programok) igénybevételére is van lehetőség.
Legszebb emlékeim közé fog tartozni, hogy a modern design-nal kialakított medencetérből és jacuzziból a sétálóutcára, és a szomszéd szállóra láttam.
Még a szemközi kávézó vendégeinek szisztáját is megnézhettem.
Van sóbarlangjuk is, mely nem csak különleges látványt nyújt, de ugyanakkor több pozitív hatása is van, klímája és a sós tengeri levegő hatása prevenciós céllal is kitűnően alkalmazható elsősorban a légzőszervi betegségben szenvedők számára.
A pihenőteret a 30-40°C fokos tepidárium teszi különlegessé, ahol teljes nyugalomban pihentünk, és a well-being pult egész nap frissen készített italok széles választékát nyújtja.
Az ünnepélyes megnyitón Kovács Nikoletta hoteligazgató arról beszélt, hogy egy hosszú, másfél éves építkezési időszak áll mögöttük, most viszont egy következő feladat elé néznek, még pedig hogy Hévíz vezető szállodájává tegyék a Bonvitalt. „Adott a tulajdonosi kör, az üzemeltetés szakértelme, mindehhez pedig egy kiválóan felkészült személyzetet is sikerült összeválogatnunk. Jó csillagzat alatt születtünk” – mondta. Az igazgató szerint mindez garancia lehet arra, hogy a Bonvital Hévíz meghatározó szállodája legyen.
Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról beszélt,
hogy a város örül az új szállodának, hiszen az egyúttal több vendégéjszakát és növekvő idegenforgalmi adóbevételt is jelent. „Szerintem helyes a hévízi hoteltulajdonosok felfogása, amely szerint örülni kell a konkurenciának. Mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy nagyobb legyen a verseny” – tette hozzá. Hozzátette, hogy mivel Hévíz városként a napokban ünnepli a 25 éves születésnapját, egy szálloda átadójánál jobb ajándékot nem is kívánhatott volna magának a település.
A polgármester szerint a tófürdőtől néhány lépésre található szálloda épülete három éve üresen állt. Az 1980-as évek végéig SZOT-üdülőként üzemelt az itt álló épület, ami ezt követően a szomszédos Panoráma Hotel részeként működött, majd a 2010-es évek elején elindult az újjáépítése. A mintegy öt évvel ezelőtt már önálló szállodaként újranyitott hotel azonban anyagi viták miatt csak néhány hónapig üzemelt, majd három év után most új tulajdonossal indította el szolgáltatásait.
Kis csapatunk megismerkedett a szállodával, a mindenkivel kedves, készséges munkatársakkal, a jó ételekkel, borokkal, a wellness szolgáltatásokkal, a gyógyászati részleggel.
Közben megismerkedtünk Hévízzel is, segway-túrán bejártuk a várost.
Megtudtuk, hogy a golyóstoll feltalálójáról emlékkiállítás láthatnak a vendégek, amelyen találmányok tervei és az első megvalósult példányok, továbbá személyes dokumentumok is láthatók, amely Bíró László Józsefnek, a golyóstoll feltalálójának állít emléket. Érdekesség, hogy Argentinában, amely befogadta a feltalálót, úgy megbecsülik, hogy születésnapján ünneplik a feltalálók napját.
Hévíz - ahová 50-55 országból érkeznek vendégek -, a gyógyulás, pihenés mellett kulturális programokat is biztosít az ide érkezőknek. A színes külföldi vendégkörnek pedig a város igyekszik Magyarország kulturális értékeit megmutatni, ezért rendeztek az elmúlt években Munkácsy- és Herendi-kiállítást is. A hévízi emlékkiállítás - amelyen személyes dokumentumai, tervei, szabadalmai mellett az első golyóstollak eredeti példányai is szerepelnek - május 19-ig látható a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményében.
Áprilisban felújították Hévízen az ország leglátogatottabb egytermes moziját, a széksorok cseréje és a férőhelyek bővítése, illetve más belső átalakítások után újranyitották Hévízen a Fontana Filmszínházat, ami több mint 50 ezres éves látogatószámával Magyarország leglátogatottabb egytermes mozija. 15 millió forintból kicserélték a széksorokat, illetve bővítették a férőhelyek számát, az eddigi 104 helyett most 130 ülőhelyet tudnak kínálni. A kerekesszékesek számára is alakítottak ki helyeket, illetve egy sorban olyan szélső székeket építettek be, amelyeknek felhajtható a karfája, így a mozgássérültek könnyebben helyet foglalnak. Mindezek mellett a vészkijáratokat is akadálymentessé tették, Hévízre számos mozgássérült látogat, így számukra is tudnak szórakozási lehetőséget biztosítani.
Hévíz tehát kínál programokat, és mostantól újabb négycsillagos szálloda várja a vendégeket.
Írta: Bódi Ágnes
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Hotel Bonvital Wellness & Gastro Hévíz ínyencségek itt olvashat