Milyen a Jókai palacsinta, azaz a Jókai bableves leves nélkül?

Milyen a Jókai palacsinta, azaz a Jókai bableves leves nélkül?

Milyen a Jókai palacsinta, azaz a Jókai bableves leves nélkül?

 

Szerző: Barna Judit

Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán

 

A Komáromi Városmarketing és Turisztikai Kft. egy éve indította el a közösségi médiában futó Komgasztro című sorozatot, amiben Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda járták és kóstolták végig Komárom éttermeit. Újdonságon, egy olyan ételen törték a fejüket, ami Komárom gasztronómiai védjegye lehet. No, így született meg a Jókai palacsinta., amit a Bella Étteremben kóstoltunk meg.

Jókai Mór szülővárosa az írófejedelem kedvenc ételét, a bablevest újra alkotta, amit azóta a tovább finomított és tökéletesített recept alapján 2023. márciusban mutatták be.

A hiteles recept szerint süssünk palacsintát a szokásos hozzávalókkal, 22 centiméteresre. Készítsünk tölteléket, amihez kell százaz kolbász, főtt-füstölt csülök vagy tarja, paradicsomos babkonzerv, lilahagyma, tejszín, tejföl, étolaj, balzsamecet, szójaszósz, só, bors.

 

Mindezeket tálaljuk a www.iranykomarom.hu/komgasztro leírása szerint, így: a palacsintatésztát egy kanál babpürével megkenjük és a kolbászmorzsával megszórjuk. A tészta négy szélét felhajtjuk és feltekerjük és négy részre vágjuk. A tányért megkenjük a tejfölös krémmel. A négy tésztadarabot felállítjuk és a tetejére egy-egy vékony szelet sült tarját helyezünk, mellé kis hagymahalmot teszünk és az egészet megszórjuk a kolbászmorzsával.

Erre a receptre Komárom városa nagyon büszke, olyannyira, hogy június 7-én a Jókai Ligetben egy 450 méteres asztalt beterítenek a Jókai palacsintával- ezzel egy nagy rekordra készülnek.

 

Édes luxus a ZAX bonbon

Minden az otthoni konyhánkban kezdődött -így kezdte Varga Ferenc, a ZAX Hungária Kft ügyvezetője cégének bemutatását:

 

 

 

„Tíz évvel ezelőtt megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy milyen izgalmas hobbi lehetne a csokoládékészítés. A hobbiból szenvedély lett. Évről évre nőttek a képzéssel, workshopokkal, tanfolyamokkal töltött órák számai. Így lett a hobbiból hivatás, így született meg és indult 3 éve a ZAX, amely a magas minőség és a kiválóság, egyediség iránti elkötelezettség megtestesítője.

 

 

 

A munkamegosztás adott volt: Varga Zsuzsa, feleség és csokoládémester elkészíti számtalan ízben a kézzel festett, díjnyertes nemzetközi csokoládéból készült bonbonokat, táblás csokikat, drazsékat és krémeket, Ferenc pedig eljuttatja azokhoz, akiknek szükségük van rá. Emellett persze a csapatmunka örök - jelenleg 7 kollégánk van, de természetesen a vezetés mindig a családban marad.

 

 

 

Első üzletünk és csokoládéműhelyünk is komáromi Dunaparthoz köthető. Műhelyünket a legmodernebb eszközökkel szereltük fel, alapanyagaink pedig prémium minőségű, ellenőrzött termékek – így azt a tudást, amit nemzetközi mesterektől elsajátítottunk, itthon is meg tudjuk valósítani.”

További információ: www.iranykomarom.hu, www.zaxchoco.com

 

2024-04-29« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk