Megkóstoltam az Országtortát!
Szerző/Fotó:Kőhalmi Dezső
A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta nyerte 2023-ban a Magyarország Tortája címet. (Bevallom, a tortanevet nem értem kristálytisztán: Enyhén piás füge tisztelet) A díjat augusztus elsején az Országház Vadásztermében adták át.
Az idei verseny újdonsága volt, hogy a felsorolt nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni a tortáknál: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények. Így kerülhetett a nyertes édességbe tokaji aszú.
A Magyarország Cukormentes Tortája címet Lawal-Papp Zsófia a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg „Kikelet” elnevezésű édességével.
Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat azokon a helyeken, akik a Magyar Cukrász Ipartestület tagjai. Csak meg a december végéig titkos autentikus recepteket. Tudtommal ezzel a joggal Cegléden a Békebeli Cukrászda és a Zöldházak Fagyizó rendelkezik.
A Zöldházakban már megkezdték az Országtorta próbasütést, így volt szerencsém mustrát venni belőle. A szolid dekorációjú négylapos tortaszelet a meleg sárga és a csokibarna színek harmonikus ötvözete egy zöldes árnyalatú zselécsíkkal. Én, mint a nagy átlag nem hosszába, hanem keresztbe vágom a falatokat. Már az elsőnél kellemes meglepetés ért a számban eláradó mézédes enyhén diós füge ízétől. Ami különösen kedves a mézes, diós, déligyümölcsös sütiket imádó ízlelőbimbóimnak. Ám a meglepetés úgy folytatódott, hogy az erős zamat szinte teljesen elnyomta a többi réteg ízét. Technikát változtattam, és hosszában, vagyis rétegenként folytattam a kóstolást, így már élveztem a lágy zamatokat is. S, hogy milyen a receptura, mennyire munkaigényes az újdonság, arról a Zöldházak Fagyizó mestercukrászát, Bodó Gyulát kérdeztem.
A három gépelt oldalas leírás kínos precízséggel rögzíti a munkafolyamatot, a meglehetősen drága, felhasználható anyagok mennyiségét, minőségét és egyes esetekben a beszerzési helyét. A torta mandulalisztes vajas felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely diót és kakaóbab töretet is tartalmaz, ami a roppanósságot biztosítja. Az egészet összefogó, karamellizált fehércsokoládét egyedül egy belga cég, a Calebaut állítja elő, és abból a negyven dekás kiszerelés tízezer forint. Ez az első, alsó réteg. A második sor a meggyes fügezselé, melynek gyümölcséhez cukrot és akácmézet adunk. Valamint ezt ízesíti egy kevéske 5 puttonyos tokaji aszú. A harmadik réteg vaníliás tejcsokoládés mousse. Ezt fedi negyedikként egy fehércsokis karamellás tükörzselé. Az egészet egy apró diós keksz korong és fehércsokis krémecske koronáz meg. A torta elképesztően munkaigényes. Minden réteget külön-külön le kell fagyasztani. Mert csak így lehet betölteni a tortát.
Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.