Kulináris és kulturális élvezetek az első Olasz Gasztronómiai Világhéten
2016. November 21-27. között az Olasz Nagykövetség, az Olasz Külkereskedelmi Intézet, az Olasz Kulturális Intézet, a magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és az Olasz Gasztronómiai Akadémia, valamint neves éttermek közreműködésével ismerhettük – és ismerhetjük - meg az olasz konyhát.
A Bródy Sándor utcai Olasz Kulturális intézetben tartott rendezvényeket gazdagította a Budapest Fashion Week háromnapos divatbemutató-sorozata, valamint a nagy olasz zeneszerző, Verdi izgalmas életét felrajzoló könyv kiadása is.
Az események sorrendjében először bemutatkozott a Balzano Group,
akik már több mint egy évtizede forgalmazzák az itáliai élelmiszereket Magyarországon, de borokkal csak egy éve jelentek meg a hazai piacon. Olyan tájakról érkező, viszonylag kevéssé ismert márkákat is elhoztak a Kultúrintézet palotájába, amelyek nem nagyon kaphatók itthon a szupermarketekben, vagy csak nagyon eldugott kis olasz gasztro- és vinotékákban. Fehér- és vörösborokból bőséges kínálat volt, kóstolhatott az érdeklődő Cataniából a hotelekben kínált barik érlelt prémium-biobort, a Duca Turiddut, a Friuli-Venezia Giuliából érkezett Fondo Montebello Infinito Rose Brut proseccot.
Nem kevésbé volt izgalmas a venetoi Millesimato és az Extra Dry sem, de nagy meglepetésre sörrel is kirukkoltak a magyar piac iránt is érdeklődő olasz termelők: az Amina Sarda névre hallgató szardíniai sör a pilsenire emlékeztet. Az italok mellett kocsikerék méretű parmezán sajtokat, több évig érlelt sonkákat, csodás olívabogyókat és hamisítatlan panettonékat vonultattak fel a kereskedők.
A Gustolato a Hercegprímás utcában csatlakozott az olasz rendezvénysorozathoz.
A Bazilika környéke szinte Little Italy városrészként él Budapesten, számos trattoriájával, pizzázójával, fagyizóival. A Gustolato reggeliző, cukrászda, csokoládébolt, fagylaltszalon, étterem egyszerre, ahol átgondolt, magas minőségű, modern olasz gasztronómiával találkozunk. A főnökség csak olaszokból áll, a séf is a pasták szülőhazájából érkezett. A vendégtér nem a rusztikus vonalat képviseli, inkább letisztultabb enteriőrről beszélhetünk. Belépve először a polcokon sorakozó díszdobozos csokoládékat kínáló, valamint és a méretes fagyis és süteményespult tűnik fel, amely az étterem a hátsó részen lett kialakítva. A falról ötletes, külön a Gustolato részére készített grafikára leszünk figyelmesek, s ez a mintázat az enteriőr sok részletében visszaköszön.
A nyitás óta a hely népszerű budapesti programpont lett pisztáciakrémes croissant-os reggelijükkel, a délben elfogyasztható kétfogásos ebédmenüjükkel, a sokféle pohárdesszerttel, az óriási adag fagyigombócokkal, és nem utolsó sorban a vendégvonzó csütörtök esti koktélpartikkal.
Bár a világ egyik legkedveltebb konyhája az olasz, élelmiszereik rangja, híre pedig kikezdhetetlen, a piacépítést és népszerűsítést soha nem lehet abbahagyni. A magyar divatipar is azt vallja, hogy a piacra lépést fontos marketing-munka előzze meg. Az Olasz Kulturális Intézet nagyterme adott otthont a háromnapos, őszi Budapest Fashion Week divatbemutató sorozatnak.
Az immár több mint tíz éves múltra visszatekintő BFW-et azzal a céllal szervezte meg Mayer Balázs, alias Kenguru, hogy hazánkban is legyen egy, – a világ nagyvárosainak mintájára - olyan többnapos divat esemény, ahol találkozhat a közönség a dizájnerekkel, és megismerheti a legújabb kreációkat, trendeket.
A világhírű olasz Jamal Taslaq kollekciójával indult a show. A hollywoodi sztárok kedvelt dizájnere öltözteti Rania, jordán királynét is. Izgalmas kreációin kívül más tervezők: Camilla Carrara Zerobarracento , valamint Elie.B modelljeit is láthatta a kifutón a közönség.
A szerb tervezőpáros, Aleksandar Gavric és Tijana & Mila Popovic legújabb kollekciója után a harmadik napon a hazai csapat, többek között a bohókás Kutyadolog, a „zöld”-ben fellépő Pál Tibor, a fekete-fehér ruhákat bemutató Eninied, és a Prima-díjas, szegedi Csikós Anikó D'Ange nevű elegáns kosztümjei következtek.
Az Olasz Hét rendezvénysorozat a Jó étvágyat, Maestro! Vendégként Verdi asztalánál című könyv megjelenésével tisztelgett az operaművészet zsenije előtt. Antonio Battei
műve - az Ízes Itália Könyvek sorozat harmadik - a Verdi életéből vett valós történetekből, szórakoztató anekdotákból és az azokhoz kapcsolódó, különleges receptekből áll.
Verdi mindig is nagy barátja volt a jó ételeknek, italoknak, erről számos igaz történet és legenda tanúskodik. Kétségtelen, hogy élete szinte teljesen a zene körül forgott, de az is köztudott róla, hogy imádta az asztal örömeit, a rafinált konyhaművészetet. A történetek – végigkísérve életpályáját a születéstől, a bussetó-i vidéken megélt gyermekkoron keresztül egészen életének utolsó, öregkori szakaszáig – egyben ablakot nyitnak a korra is, amelyben élt.
A könyvet ugyanabban a kötetben két nyelven (magyarul és olaszul) jelentette meg a kiadó, nagyon praktikusan, hiszen így mind a két nyelven tanulók számára nyújt nyelvtanulásra módot.
A Gasztronómiai Világhét programsorozat az ágazat neves szakértőinek kerekasztal-beszélgetével, főzőshow-val, filmvetítésekkel és más kereskedelmi jellegű eseménnyel folytatódik. A Gasztronómia Világhét a jövőben minden évben megrendezésre kerül.
Írta: Barna Judit
Fotó: Zsocc, Giuseppe Lian, Balzano, Gustolato, Mobil Kiadó, Balzano-wines,