Abonyi vágta, ismét siker
Szerző: Kőhalmi Dezső
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Az augusztus 4-ei és 5-ei II. Abonyi Vágta ismét bebizonyította, hogy a közösségépítésre törekvő abonyi önkormányzat, valamint hivatal, Pető Zsolt polgármesterrel az élen jó úton jár a helyi emberek apraját-nagyját megmozgató, igényes rendezvények szervezésével. Amelyhez ráadásul viszonylag csekély összegű belépővel, a település lakossága is hozzájárul, ám a Vágta téri szekérhúzó és lovasverseny ingyenes volt.
A becslések szerint többezer látogatója volt a Parkerdőben és a Vágta téren tartott programoknak. A legkisebbek megszállták a játszóteret, és sok lurkó pofiját festetették ki változatosnál-változatosabb módon. Élvezhették az állatsimogatót, a mini pónik látványát, az idomított, tekintélyes szirti sast, két bőrsipkás vándor sólymot és a méretes afrikai uhut. Egy ketrecben látható volt a városi legenda szerinti templomtetőre füvet lerágni felhúzott tarka borjú valódi példánya. A srácok nagy örömére még csatára is kelhettek a beöltözött, középkori vitézekkel.
Volt bazár és étel-ital kínálat bőséggel. Több népdal, operett és táncdal énekes, valamint lemezlovas is szórakoztatta a nagyérdeműt. Párját ritkító lovasbemutatóknak lehettünk szemtanúi. Ezeket az elkövetkezőkben rendszeresíteni szeretnék a Vágtán, árulta el Lőrinczy Veronika sajtóreferens.
Pazar látványt mutattak a vágta előtt, a 375 méter belső körű pályán felvonuló, kék dolmányos ceglédi huszárok. Úgy látszik beválik a tavalyi kezdeményezés és most már 14 résztvevője volt a Legszebb Konyhakert versenynek, amelynek díjait színpadon adta át a város első embere.
Remekül bevált a tavalyi ötlet, hogy a Vágta napjára hirdették meg a Tarkaborjú Főzőversenyt. Amelyen 15 csapat indult, és mintegy negyvenféle fölséges étket tálaltak a zsűri asztalára. Sült, főtt a bográcsban, rostélyon disznó, marha, nyúl, őz, szarvas, vaddisznó.
Csak néhány étek a pompás, ízletes kínálatból: babos marhapörkölt Gremolada öntettel, ami apróra vágott petrezselyemből, citromhéjból és fokhagymából készült zöld szósz. Volt még többek között rozmaringos őzgerinc, marhapörkölt túróscsuszával, pacal marhafarokkal, lekváros és kakaós palacsinta, Eszterházy, valamint Csáky rostélyos. Mátyás király levesébe a sertéshús mellé árpagyöngy és korabeli fűszerek, sáfrány, só, bors, tárkony és petrezselyem került. A legnagyobb truváj a Röfi-Döfi Baráti társaság méretes, középkori étkeket kínáló Kinizsi tálja volt.
Pető Zsolt polgármester, mintha több példányban volna, mindig, miden eseményen megjelent, beszédet mondott, díjat adott át és úton - útfélen fogadta a gratulációkat, hallgatta a javaslatokat a sikeres esemény látogatóitól. Egyetlen kérdéssel terheltem: Folytatják? Mosolyogva vágta rá: Természetesen szeretnénk folytatni a Nemzeti Vágta egyik előfutamát Abonyban A látogatók tömege önmagáért beszél.