Sikeresek a helyi termékek Petőfiszálláson és Kiskunfélegyházán
Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Előző írásunkban bemutattuk Petőfiszállás múltját, jelenét, és a falu vezetésének elhivatottságát a turizmus fejlődéséért, az örökségek megőrzéséért, a helyi cégekért és a lakosság jó életszínvonaláért.
Szász János polgármester most elkalauzol bennünket a falu néhány vállalkozásába, hogy saját szemünkkel nézhessük meg a vidék erőforrásainak hasznosítását. Pillantsunk be élelmiszer előállító kisüzemek életébe, az egészséges étkezésben és a vendéglátói gasztronómiában nélkülözhetetlen alapanyagok készítőinek munkájába!
És a kakukktojás: egy egészséges lábbelit készítő cégnél is jártunk.
Válaszd a hazait, védd a magyar munkahelyeket!
Ezt a felszólítást nagyon komolyan veszik a falubeliek, akik nem csak a saját szükségleteikre gondolnak, hanem a megélhetésük biztosítására minden háztartásban foglalkoznak mezőgazdasági kistermeléssel és értékesítéssel. Petőfiszállás lakossága – kiindulva a tanyasi lét évszázados hagyományaiból- mindig igyekezett önellátó életet élni, szinte minden élelmiszert előállítanak. A település 650 lakott tanyáján élők főleg fóliás gazdálkodást folytatnak, vagy állattenyésztéssel foglalkoznak: sertés, szarvasmarha, liba tartásával próbálják megszerezni sokszor napi 14-16 órai kemény munkával a család eltartásához szükséges anyagiakat, a vásárlók örömére.
Mit is nyerhetünk, ha olyan termékeket választunk, amelyek a környezetünkben készültek, és amelyek nem mennek keresztül a kereskedelmi láncok útvesztőin? Miért jó, ha egy vidéki nyaraláskor olyan ételeket ehetünk, amik a helyi alapanyagokból, az adott hely hagyományos receptjei alapján készülnek, vagy a hipermarketekben és a kis családi közértekben is választhatunk a polcokról a hazai termékekből?
A tudatos fogyasztás segíti a hazai gazdaság erősödését, hiszen a védjegyes magyar termékeket gyártó vállalkozások nyereségüket visszaforgathatják a cégeikbe, adóikat itthon fizetik be a hazai költségvetésbe, munkavállalókat foglalkoztatnak, akik szintén a magyar gazdaság szereplőinél költik el fizetésüket.
„A mi tejünk megalszik”
Bács-Kiskun és Csongrád megye mintegy 150 tejtermelő családjának összefogásával valósult meg a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet petőfiszállási tejfeldolgozó üzeme.
A legmodernebb technológiával felszerelt létesítményt egy éve adták át. A mintegy 747 millió forint értékű beruházás a Vidékfejlesztési program 347 millió forintos európai uniós támogatása mellett 400 millió forint önerővel épült meg.
A hazai tejágazat nincs könnyű helyzetben, de az egészséges magyar tejtermékeket minél több emberhez eljuttatva kell, hogy legyen jövője. Ván Jenő,
a szövetkezet elnöke – miközben bemutatta az üzemet- arról beszélt, hogy a szövetkezet a tanyás térségben egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogására 2001-ben jött létre. A szövetkezet a kiváló minőségű tejet
korábban begyűjtötte és értékesítette, azonban kifejlesztettek olyan termékcsaládokat, amelyek kivételesek a hazai piacon: natúr- és gyümölcsjoghurtokat,
tejfölt, tejet, kakaót, krémtúrót, krémsajtot és különféle ízesítésű sajtokat készítenek. A Szentkúti termékcsalád előállításának valamennyi fázisa,
a nyersanyag előállításától a késztermékek kiszállításáig, a szövetkezet tevékenységéhez kötődik. Napi 18-20 ezer liter tejből egészséges, jó minőségű hazai termékek kerülnek a vásárlókhoz
a régió kisközértjeibe, bent vagyunk a Coop láncnál, és együttműködésről tárgyalunk a CBA-val, valamint az Auchan-nal - tette hozzá Ván Jenő.
Hazánk kincséből Kiss torma
Évente 250 tonna Hajdúsági eredetvédett jelzésű torma érkezik a Kiss Torma Kft-hez.
A Hajdúsági tormát Hajdú-Bihar Megye jól körülhatárolható, területileg összefüggő tájegységében, Debrecen és Nyíregyháza környéki településeken termesztik. A Hazánk kincse védjegyű gyökértorma aztán a Magyar Termék logoval ellátott kisüvegekbe kerül Kiss Jenő cégénél.
A 28 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás vezetőjétől megtudtuk, hogy minden szezonban jelentős energiát fektetnek be a gazdaságos termelésbe, mert a külföldi felvásárlók miatt felszöknek a torma-beszállítók árai, valamint az üveg, doboz, fólia és más csomagoló anyagok is drágulnak. Ennek ellenére a termelést olasz gép vásárlásával fejlesztik, így a hét hónapos gyártási szezonban 12 embernek tudnak munkát adni.
A hazai élelmiszer kereskedelem meghatározó áruházláncai tartós vásárlóik, különösen a karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt fogy nagy mennyiség az ecetes tormából, a tejszínes tormából, a három féle paprikából nyersen őrölt, klasszikus paprika krémből,
és újabban nagy sláger a birssel ízesített torma. Érdekességként Kiss Jenő elmondta, hogy a legnagyobb torma-fogyasztók a spanyolok, akik a marhahúsokhoz, sonkákhoz és halakhoz mindig tálalnak ebből a kicsit erős, kicsit édeskés, kicsit savanykás étkezési kellékből.
Healthly jó lábbeliben
Bokacipők, félcipők, klumpák, papucsok sorakoznak szállításra készen a Komfort Style Cipőkészítő Kft raktárában.
1993 óta működő cipőkészítő üzem Petőfiszálláson a kezdetektől jelentős fejlődésen ment keresztül. Korszerű ingatlanban, teljes termelési vertikummal,
modern, szép környezetben dolgoznak. A Healthy line és a PediKomfort márkacsaládokról most annyit jegyezzünk meg – később visszatérve a részletekre- hogy az egészséget,
a kényelmet és a divatot ötvözve a lábunk anatómiájából fakadó biológiai-fizikai igények maximális kielégítését szolgálják.
Martonéknál tanul az utánpótlás
A hazai élelmiszerek közül a húsok, húskészítmények világraszóló gasztronómiai kincsestárat jelentenek. Ízesek, zamatosak, biztonságosak, kiváló minőségűek, és az egészség megőrzését támogatják.
A hazai élelmiszer-ellátás gerincét olyan családi gazdaságok, kis- és középes vállalkozások alkotják, mint a Marton Húsüzem Kiskunfélegyházán.
A hazai termék vásárlása garanciát jelent, kezdi a cég bemutatását Marton Péter tulajdonos,
aki 2009-ben nyitotta az első húsboltját. Mára már négy Marton Húsboltból vásárolhat a közönség a makói sertéstelepről érkezett disznóhúsból, valamint feldolgozott húskészítményekből. A pecsenyesütőnél nagy keletje van a füstölt- és sütőkolbásznak, a rizses- és véres hurkának, a csemege tepertőnek, a sült császárnak és a pácolt sonkaféléknek.
Marhából inkább a pörköltnek való és a pacal fogy, és a nagyobb választék miatt baromfi is kapható. Újabban a vendéglátó megrendelők igényei szerint konyhakészre előkészítik dekára kimérve, lefóliázva a brassóinak valót, a szeletelt karajt, a szűzpecsenyét és bármilyen húsrészt.
Péter fontosnak tartja az utánpótlás nevelést, büszkén említi, hogy a város szakközépiskolájában a hentes-tanulók korszerű tangazdaságban és az iskola saját vágóhídján ismerkedhetnek a szakmával, akik a Marton Húsüzem üzleteiben is részt vesznek gyakorlati foglalkozásokon.
A legnagyobb kisbolt a városban
A Kapualj ABC, Kiskunfélegyháza közkedvelt magán közértje, amit Palásti Tibor vezet.
A tulajdonos közgazdász végzettségű, Ausztriában szerzett tapasztalatokat a kereskedelemben, és pár évre rá átvett egy már több mint 50 éve működő „kisboltot” a jó fekvésű utcasarkon.
Közel 9000 féle terméket kínálnak, amelyek egyrészt a megszokott alapélelmiszerek, de a bolt nagyobb forgalma a különleges és prémium kategóriájú cikkekből áll. Árakban nehéz a nagy láncokkal versenyezni, a különlegesebb áruféleségeknek köszönhetően szereznek új vevőket. A szárított marhahússal, nyersen sajtolt homoktövis itallal, és frissen sütött kiflivel csalogatják ide, akár a város másik végéből is a vevőket. A Félegyházi Pékségből előhűtve érkező formás kiflikből legalább napi 40 tálcányit kell sütni,
mert egy-egy adag pillanatok alatt elfogy. Igen vonzó a hűtőpultban kínált Szentkúti Tej termékcsalád, valamint még mindig népszerű a zacskós tej és a kakaó.
A zöldségfélék is helyi termelőktől jönnek, kiváló minőségű paradicsomok és zöldpaprikák sorakoznak a ládákban. A békebeli csemegepult is magáért beszél, legkapósabbak a Marton-féle pörcök.
A fiatalokat több mint 50 féle borral, hűtött italokkal, valamint bio- és egészséges termékekkel szólítják meg.
A lokálpatriota tulajdonos sportbíróként bejárta a világot, ám fontos számára a helyi értékek
és hagyományok tisztelete, és a félegyházi vásárlók igényeinek kiszolgálása. A Kapualj ABC mindezek mellett közösséget épít, és társadalmi ügyek mellett is kiáll: szervezésükben tavasszal megyei szintű véradási rekordot értek el, amelyre a pandémia idején különösen nagy szükség volt.