A munkád a lelked tükre
Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Nagymamája jótanácsát megfogadva a Suhajda cukrászda tulajdonosa, Szentandrási-Szabó Emese olyan cukrászdát nyitott Budaörsön, amit áthat a család felmenőinek szelleme.
A Suhajda magyaros név Szegeden már 1912-ben fogalommá vált alig két évvel a megnyitása utána, mivel elhozták a Párizs Grand Prix díjat. A következő évben a cukrászati aranyéremmel kitüntetett szabadalom, a Suhajda csemege már az Operaházban, a Mátyás Pincében, színházi büfékben, előkelő vendéglőkben, sőt a határon túl Kassán, Pozsonyban, Nagyváradon is kedvelt édesség lett. A különlegesség a legfinomabb csokoládéburokba töltött diónyi mokkakrém, mignonpapírban csomagolva.
Suhajda József később Bécsben alapított egy csokoládégyárat, amit a császárvárosban élő bátyjára, Jánosra bízott. Csakhogy János igen kedvelte a mulatozást, reggelente elkésett a nyitásról, a munkások pedig tétlenül ácsorogtak az üzem kapujában. A rövid életű gyár bezárt, Szegeden azonban virágzott az üzlet, de a cukrász terjeszkedni szeretett volna a fővárosban is. Egy csokoládé-manufaktúrát alapított az V. kerületi Csáki utcában, a mai Lehel tér környékén. Sikersorozat ide is követte az alapítót, majd jött az államosítás, utána nem maradt más örökségül csak az emlékek és a receptek. A díjnyertes, nemzetközi hírű cukrász máig fennmaradt titkos receptjét csak Emese ismeri.
Józsi bácsi értékrendjét követve, magas minőségben, gondosan válogatott alapanyagokból készítjük termékeinket. „Jót csak jóból…”, ahogy ő mondta- emlékezik Emese a budaörsi patinás ház galériás, teraszos cukrászdájában. Bármit is csináltam, hittem benne, hogy csak szívvel lehet csinálni. Csak úgy érdemes, mert akkor okoz örömöt. Szenvedéllyel voltam építész, és ezzel a hitvallással kezdtem bele a cukrász szakmába is. Olga néninél, a híres Auguszt cukrászdában tanultam ki a mesterséget, majd 12 éve megvettük ezt a volt borospincét, felújítottuk, és azóta Budaörs édesszájú lakóinak és az itt dolgozóknak a kedvenc sütizője, fagyizója lettünk.
Célunk méltónak maradni Suhajda József örökségéhez, melyben a tradíciók és az innovációk is helyet kapnak. Szívesen kísérletezünk újabb, különleges ízvilágokkal, így színesítve pultunk kínálatát. Süteményeink megalkotásánál fontos szempont számunkra a minőségi, természetes alapanyagok használata, mert visszatérő vendégeink, vásárlóink az igényes termékeket keresik nálunk.
Emese a család és a Suhajda Cukrászda története után beavatott a süteményei világába. A színvonalas kínálat már nemcsak a családi hagyományoknak köszönhető, hanem sokkal inkább annak, hogy folyamatosan tanulja és igen kreatív módon építi be a 21. századi nemzetközi trendeket a saját, új süteményeibe.
A pultban sorakozó klasszikus eszterházy torta és dobos mellett nyáron a kellemesen hűsítő gyümölcsösöket készítik; a hozzávalók legjobb arányainak megtalálása után megszületett az olasz citromos torta, az epres monodesszert és a Suhajda főmotívumaival, a kávéval és csokoládéval is egy félgömb alakú franciadesszert.
A nyári időszak persze a tejjel, tejszínnel főzött fagylalté! 18 tégelyben a csoki, vanília, eper, kávé, mogyoró, mangó mellett idén nagyon megy a pisztácia-málna.
Ha sós ízeket kedvel a vásárló, minden nap frissen sütött, vajjal készített apró, sajtos és magos pogácsák, vagy sajtos rudacskák kaphatók.
A Suhajda csemege 2019-ben „Magyar Kézműves Remek” elismerésben részesült. Magyarország tortája, valamint Magyarország Cukormentes tortája versenyeken is többször voltak döntősök, 2022-ben pedig az a megtiszteltetés érte Emesét, hogy zsűritagként is számítottak tudására, szakmai tapasztalatára. Ebben az évben megkapta az Év Vállalkozója elismerést.