Terülj, terülj asztalkám

Szerző/Fotók: Kőhalmi Dezső
Mint a gazdag kínálatot ajánló mesebeli asztalka olyan látvány tárul hétvégéken a Békebeli Cukrászda egyik ablakából az arra járókra. Újabb vendégcsalogató ötletükről beszélt Lajos Mary
a ház felelős vezetője, akinél rákérdeztem az április végén ajánlott „Békebeli piactér” finomságaira és a pultban ékeskedő tavaszi édességekre.
Egy ideje bevezettük, hogy szombaton és vasárnap extra minőségű kézműves élelmiszereket kínálunk a vendégeinknek. Ráirányítjuk a figyelmet a helyben készült hagyományos tésztaalappal sütött étkekre. Egész nap folyamatosan készülnek ezek a termékek. Természetesen szívesen adunk technikai tanácsokat és táplálkozásélettani tanácsokat is az érdeklődők számára.
A régi konyha otthoni ízeit is idéző „Békebeli piactér” választékából egész nap érdemes válogatni. Sok esetben találkozhatunk nagymamánk, vagy édesanyánk ízeivel, valamint az azokkal harmonizáló, saját ötleteinkkel a terített asztalon. Az étkek mellé lehet egyebek között választani sokféle gyümölcslevet, kávét, különleges bort, vagy akár forró csokoládét. S aki nassolni szeretne utána, hát nézzen szét a süteményes és fagyis pult választékán, ahol megjelent a tavaszi ízek első hírnöke, a szamóca.
Mit rejt a fűszeres diós táska?
Fahéjjal és kardamonnal fűszerezett diókrémmel töltjük meg a vajas-levelestésztából készült táskát.
Honnan származik a sajtos pogácsájukat megbolondító medvehagyma?
A Mecsekből. A megbízható helyről beszerzett medvehagyma erősen fokhagymaillatú leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használjuk fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb, ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk.
Látom, hajdinát is használnak.
A méltatlanul elfelejtett hajdina sokoldalúan hasznosítható. Alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. Hasznos összetevője a diétás étrendnek, nem tartalmaz glutént.
Miként kel meg az élesztőmentes tésztájuk?
A sima kovásztól eltérően a vadkovász nem tartalmaz élesztőt. Az ősi vadkovászos technika esetén csak vizet és lisztet használunk, ami a fermentáció révén feldolgozza a glutént. Ezzel az ősi savanyítási eljárással jobb minőségű élelmiszer keletkezik. Így van ez például a bor, a savanyúkáposzta, a tofu és a csokoládé esetén. Igaz ez a folyamat hosszabb, de sokkal egészségesebb az élelmiszeriparban gyakran használt „gyorsítóknál”.
Saját gyártmány a szilvalekváros batyu tölteléke?
Az ország egyik legzamatosabb szilvájából, az apró panyolai „nem tudom” szilvából főzzük ősszel, de nem pálinkának, hanem lekvárnak. Ez az egyik kedvence a vendégeinknek.
Nyakunkon a május, ide is beköszöntött az eperszezon?
Környékünkön több termelőhely kínálja a tavasz első zamatos finomságát, a szamócát. Helyi termesztésű szamócából készül az eperkosárka, az egyszemélyes mascarponés epergyűrű, az epertorony, az epreskrémes, az eperkehely és az eperfagylalt.
Tényleg felhasználnak ehető virágokat is?
A hír igaz, de erről majd legközelebb…