Vendéglátás felső szinten a Sopron Régióban 2. rész
Fertődről Sopron felé haladva elérjük Hegykőt, a bájos falucskát. 1600 fős lakosságának nagy része zöldég termesztéssel foglalkozik, sokan kaptak munkát a termálfürdőben is, és dinamikusan fejlődnek a vendéglátó szolgáltatások. A fürdőnek köszönhetően Hegykő üdülőfaluvá vált, színvonalas apartmanok, panziók, kiadó szobák várják a vendégeket. Sok turistát vonz, Ausztriából is, a Fertő körüli és a falut átszelő kerékpárút. A jó klíma, a kellemes környezet, a fürdő és a 6 hektár területű horgásztó miatt egyre nő a nyaralótulajdonosok száma, akik hónapokat töltenek el Hegykőn.
Az alakulóban lévő Gasztro Sopron Egyesület azt a célt tűzi ki maga elé, hogy a vendéglátással foglalkozó leendő tagok a város és a régió gasztronómiai életét még színesebbé, izgalmasabbá tegyék. Hisznek abban, hogy az egyesületi formában megszervezett összefogás segíthet a gasztroturizmus felvirágoztatásában. A környékbeli vendéglők, pálinkázók, borászatok együtt kamatoztathatnak mindebből, mert a Fertő-tájra utazók a természeti szépségek és kulturális látnivalók megtekintése után betérnek valahová egy jót enni, inni.
’Koszácsa’ terményei a tányéron.
Fertő-tájon egyre több étterem fordít arra gondot, hogy vendégeit kiváló minőségű alapanyagokból készült finomságokkal kényeztesse. Természetesen Hegykőn a Tornácos Ház
is erre törekszik, amely egy hagyományosan családi alapokon nyugvó vállalkozás, melyet a Hospely család indított, alakított ki és fejlesztett olyanná, amely hangulatos, családias és otthonos. A ház tulajdonosai és a vendéglátásban elismert szakember csapata a minőségi vendéglátás mellett tették le voksukat.
Jó példa erre a saját művelésű fél hektáros kert, ahonnan a zamatos zöldségek és gyümölcsök egyenesen a ház konyhájára kerülnek.
Számukra a kert, ahogy a horvát ajkú felmenőkhöz híven nevezik, a ‘Koszácsa’, nem csak munka, hanem elkötelezettség és hűség a családi hagyományokhoz. Az itt termesztett cukkini, édeskömény, padlizsán, bazsalikom, sütőtök, salátafélék, cukorborsó, számtalan paradicsom- és paprika-fajta, valamint a fűszernövények a Tornácos Ház konyhába kerülnek.
A szárított citromfű-, mentateákat a szálloda wellness vendégei kóstolhatják. Az eper, cseresznye, meggy, ribizli, feketeszeder, körte, szilva, alma, szőlőlekvárként és szörpként a szálloda SPEJZ kulináris kis boltjának polcaira, vagy a cukrászműhelybe kerülnek, és ott vannak a szállóvendégek reggeliző asztalán is.
A takaros, árnyas kerthelyiségben alkalmunk volt a házi füstölésű és saját feldolgozású szalámit,
a kertben termett friss eperből és a zöldségekből készült leveseket kóstolni az ízletes főfogások előtt.
1 csepp pálinka Hegykőn
A hegykői pálinkamanufaktúra a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen idén másodszor szerezte meg „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje”, illetve „Magyarország legjobb pálinkája” címeket. A 26 tagú értékelő zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának minősítette a főzde Fekete Berkenye pálinkáját, pedig a vállalkozás még csak 6. éve működik a Hegykőn a felújított „Masinaház”-ban. Ott jártunkkor Bakos Tibor, az egyik tulajdonos az örvendetes díjakról még nem tudott beszámolni, mert a verseny eredményét csak később hozták nyilvánosságra. A zsűri értékelte a földes, tőzeges ízvilágú, rendkívül összetett aromatikájú fekete berkenye prémium újdonságot, amely vadhúsok kiváló kísérője lehet.
Az 1 Csepp Pálinka 2013 óta sokféle hazai gyümölcsből készíti a pálinkákat. Többek között jó minőségű környékbeli meggyből, szőlőből, többféle barackból, Vilmos körtéből,
sőt még sörből is. Vannak olyan fajták, illetve házasítások, melyek az országban csak rájuk jellemzők például a Champion díjas Piros Veltelini szőlőpálinka, és a Feketecseresznye-Málna házasítás.
A jó fekvésű, egykor cséplőgépeket tároló, düledező százéves házat a tulajdonosok felújították, és modern feldolgozó technológiával működő látvány pálinka főzdét alakítottak ki.
Az üzemben bemutatják a gyártás folyamatát, és karcsú üvegekből minősített, érmes pálinkakóstolókat tartanak. A minőségi utánpótlással nincs gondjuk, hiszen jelenleg a kínálatban lévő 35-féle pálinkájukból 23 Champion díjas, vagy aranyérmes.
A Fertő-tó folyamatban lévő kiemelt turisztikai fejlesztése további gasztronómiai vállalkozásokat indíthat el a régióban, az ide látogató utazók nagy örömére.
Vendéglátás felső szinten a Sopron Régióban 1. rész
Írta: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán