Terefere kortárs cukrászati kóstolóval
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete havonta megrendezett, kóstolóval egybekötött beszélgetés során találkozhatnak az érdeklődők napjaink cukrászaival, a szakma kiválóságaival, és természetesen az általuk készített süteményekkel, újdonságokkal. A múzeum munkatársain kívül fontos szerepet játszik a programsorozat szervezésében, lebonyolításában Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője, akinek révén, kérdései segítségével a vendégek megismerkedhetnek a bemutatkozó cukrászok életútjával, és mindennapjaikkal egyaránt. 2014 óta rendezik meg, általában a hónap utolsó szerdáján a programot, amely mindig telt házas, sőt kialakult egy törzsközönség is, ők érdeklődéssel figyelik a szakma kiválóságait, hiszen a személyes kapcsolat még érdekesebbé teszi például az Ország tortájának kóstolását.
Az idei évben elsőként érkező vendégcukrászok, Kiss Károlyné és Nagyné Haán Bernadett
hosszú évek után tudta megvalósítani álmát, a saját üzletet. Egyikük 18 évig, a másik is több éven át tanította a szakmát, főiskolát végeztek, Franciaországban és Svájcban ismerkedtek az ottani trendekkel, segítettek tankönyv és kiadvány megjelenésében, amíg végül megnyitották kis, városmajori Major cukrászdájukat. A kezdetekben hajnaltól késő estig tartott a munka, ám már az első karácsonyuk jól sikerült. Át tudták az évek során szoktatni a vendégeket az újdonságokra. Sokféle a kínálatuk, szezonfüggő, emellett természetes alapanyagokat használnak, van 4-5 gluténmentes süteményük is. Érdekes újdonságuk a passió gyümölcs (ezt maracuja néven ismerjük, a dél-amerikai trópusokon terem, amely a Wikipédia szerint nevét, a passiót arról kapta, hogy minden része valamilyen módon Krisztus keresztútját szimbolizálja). A savanykás, édes és csípős gyümölcs húsrésze alkalmas fogyasztásra és süteményekhez is.
-A Berni egy őrült, mindig újabb dolgokat talál ki – mondta Kiss Károlyné Zsuzsa nevetve. Szállítanak a japán nagykövetségre is, és gyakran látogatnak hozzájuk különleges vendégek. Mindenesetre közös munkájuk eredménye, hogy „aMagyarország tortája” versenyen már első alkalommal a Nemzeti trikolor kiírásnak olyan jól sikerült megfelelni, hogy boros körtés, túrókrémes süteményük bejutott az első körbe. Azután a milotai mézes, grillázstortájuk 2013-ban első lett. A kis méretű cukrászda ellenére a népszerűségük egyre nagyobb.
Az est másik bemutatkozó vendége Zila László
cukrászmester nevét talán nem ismerik annyian, mint munkáját, hiszen ő négyszeres Magyarország tortája nyertes. 2007-ben Madártej torta, 2008-ban szatmári szilvatorta, 2009-ben pándi meggytorta, 2011-ben kecskeméti barackos köles torta került ki győztesen a kezéből. Kevesen tudják, hogy a XVIII. kerületben, az Üllői úton, műemlék épületben kialakított, sikeres étterme és Krisztina cukrászdája mellett készített és gyárt egy különleges tortaformát, amely különleges újítást hozott a kézműves cukrász munkafolyamatokba. A szilikon forma kialakításának köszönhetően a tortaszelet belsejében, felvágva derül ki, hogy folyékony a töltelék. Már több mint száz országban használják, annyira bevált. Negyven, szakmában töltött évét elevenítette most fel a hallgatóságnak. Családi hátterében fontos szerepe volt és van a vendéglátásnak. Mint megemlítette, a hatvanas években például Hruscsovnak készített disznótorost. Tavaly pedig 750 induló csapatból győztesként vehették át az első díjat testvérével a békéscsabai kolbászversenyen. Sok feladatot vállal az Ipartestület munkájában, köztük az új székhely kialakításában, amelyben tanműhely is lesz.
A cukrászatok kínálatában pedig szerepelt répatorta baracklekvárral, epertorta eperöntettel, különleges csoki torta, belsejében málnaszívvel, sós piskótatorta sajtkrémmel, kolbászpástétommal, illetve gombakrémmel töltve, meg lehetett kóstolni a Major cukrászda desszertjeit és milotai mézes grillázstortáját.
Minden falat elfogyott!
Írta: Dr. Hajós Anna
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán