Székesfehérvár ízei

Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Számtalan történelmi, kulturális, és építészeti csodáról számoltunk be a minap, amit módunk volt megismerni a két napos látogatásunk alkalmával, de –ahogy megtudtuk- ugyan nincs igazán ikonikus, tradicionális helyi étel ami csak erre a városra volna jellemző, de a legújabb innovációs hullámok által megalkotott gasztronómiai ínyencségek, sütemények, gyümölcsből készült finomságokból több is akad. Így megkóstoltuk a Fő utcán a Ciszterci templommal szemben lévő Damniczki Cukrász Manufaktura édességeit, délidőben elfogyasztottuk a Hatpöttyös Étterem menüjét, estefelé a Patent Gasztrobár díjnyertes hamburgerének füstös ízeit élveztük és belátogattunk a Szárcsa Étterem kellemes kerthelységébe is. Az ételek után ital dukál: megkóstoltuk Székesfehérvár sörét.
Damniczkiéknél közönségkedvenc a vörösboros málna
Fent nevezett csoda, amit tölcsérben, kehelyben, házhoz szállítva élvezettel nyalogathatunk, olyan természetes alapanyagokból készített fagyi, aminek alapját a gyümölcs feldolgozó műhelyben magtalanított és málnavelővé pürésített gyümölcs adja. Ez a piros gyümölcsvelő adja fagylalt 40 százalékát.
Igazi családi vállalkozás vagyunk – mutatja be cégét Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda 1992 karácsonyán nyitott, az első félévben még nem volt kész a műhely, ezért vásároltuk az eladásra szánt süteményeket. A cukrász- és a fagylaltműhely megnyitása óta a termelő újabb bővítésére került sor. 2018-ban teljesült az álmunk, Székesfehérvár történelmi belvárosának sétáló utcáján megnyitottuk a 110 négyzetméteres cukrászdánkat. Beneveztünk a 2013-as „Az év fagylaltja” versenyre, amelyen a Vörösboros málnával első helyezést értünk el. A recept titkairól a cukrász elárulja, hogy a málnavelőhöz a szekszárdi Mészáros Borház Merlot-jából készített vörösbor esszenciát adják.
A következő években is sorra nyertek hazai és nemzetközi helyezéseket a fagylalt versenyeken a gyömbéres malátával, a fekete teás, bergamottos, pisztáciás málnával és a mandularopogóssal megbolondított maracujával.
A cukrászat erőssége a fagylalt, ami egy nyári napon 40 ízben van a pultban aktuális kínálatként, de akár 100 féle receptből válogathatnak felváltva. Az egyik legextrább, legmerészebb a csokis szarvasgomba, amit csak ritkán talál a vevő. Fagylaltjaik egy részét a régi receptekből kiindulva készítik el, megtartva a hagyományos hazai értékeket. Kizárólag friss tejszínt és tejet dolgoznak fel, amit egy környékbeli tehenészet szállít, a dió a szomszédos kiskertekből érkezik, és valódi a csokoládé, amit használnak. Kerülik a 'modern kor' néhány vívmányát, a növényi tejszínt, bevonó masszát, ételfestékeket, aromákat, félkész termékeket, a citromlé is frissen csavart, nem citromsav.
A Damniczki Cukrászat a süteményei közül büszke a Somlói Revolúció tortára, amely a 2014-es Ország Tortája verseny győzteseként hagyta el a porondot. Az ínycsiklandozó hozzávalók: diógrillázs piskótán, belga étcsokoládéval készített rumos csoki mousse, leheletvékony narancs betét, fehércsokoládés mousse és étcsokis ganache réteg. Mennyei sütemény!
A Damniczki termékek kereshetők több budapesti, balatoni és más vidéki városok cukrászdáiban. Hasonló minőségű, prémium kategóriás, új hullámos kávézókba is szállítanak, és a Pannonhalmi Apátság is a partnerük.
Hatpöttyös katicabogár rajz a falon
Mit jelent a katicáknál az, ha egy fekete pöttyel kevesebb van a piros hátukon? Hogy sérült. És mit jelent a Hatpöttyös Étteremben ez a jelkép? Azt, hogy sérült embereket foglalkoztatnak a konyhában, a pultban és a felszolgálásban is.
A Hatpöttyös Étterem Magyarország második olyan étterme, ahol megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Ez a munka jellegéből adódóan híd az egészséges és a fogyatékos emberek között, ugyanakkor lehetőséget ad a segélyből, járadékból, rokkantnyugdíjból élő embereknek, hogy munkájukkal javíthassák életkörülményeiket és hasznos tevékenységgel töltsék a napjaikat. Ők is képesek alkotó munkára.
Patent Gasztrobár BBQ illattal
Székesfehérvár legpatentebb gasztróbárja 4 éve nyitott a Kossuth udvarban, ahol amerikai és ázsiai illatok szállnak a levegőben. Egy árnyat adó fa alatt divatos papírtálcákon tálalják a Patent burgert, ami az étlap szerint 15 dkg hamburger húst, cheddart, bacont, tartalmaz, mindez lilahagymalekvárral leöntve és steakburgonyával körítve.
A tulajok egy olyan laza kis helyet álmodtak meg, ahova mindig jó benézni, ahol kap a vendég egy mosolyt, és jó minőségű hamburgereket adnak “patent” stílusban: kedvelt a Monster burger, a Pulled pork és a 2 cl whiskay-vel, fűszeres BBQ szósszal megbolondított Jack Daniel's. A 15 féle hamburger mellett thai pad thai és vietnámi pho leves is kapható.
Szárcsa Vendéglő gerendái alatt
Kellemes, fedett kerthelységbe érkezünk, a Sóstó és a MOL Aréna közelébe. Az étterem négy egyedi hangulatú, polgári időket idéző teremből áll. A Gerendás terem különlegességét a több mint száz éves gerendák adják, amelyekbe az itt házasodó ifjú párok belevésethetik nevüket és esküvőjük dátumát. A korhű bútorokkal berendezett Zöld szalon és a Fehér szalon is válaszható rendezvényre. Az étlap a hagyományos magyar és a nemzetközi fogások mellett szezonális alapanyagokból készült ételeket is kínál. A vendéglátóhely a közel 20 éves alapítása óta 46 szobás szállodává fejlődött.
… és végül egy székesfehérvári ital
A Szent Gellért kézműves világos sör, a Székesfehérvári Püspök söre nevet is viseli. Német Antal sörfőző mester egy kontinentális Pilsner tipusú, 4,7 százalékos sört készített, gazdag, malátás ízvilággal, amit a komló enyhe keserűsége tesz teljessé.