Reflektorfényben a barbecue
Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Új korszakot nyitott a Budapest Barbecue Company 2020-ban azzal, hogy nevet változtatott. A Szent István körúti patinás ház falán ezentúl a Rub & Roll Barbecue cégtábla hívogatja a vendégeket.
“Úgy éreztük, magunkat is fel kell frissítenünk, a törekvéseinket pedig egy karakteresebb, figyelemfelkeltőbb és beszédesebb név jobban támogatja– mondja lelkesen Kiss Dávid, az étterem tulajdonosa. Ahogy a rock and roll-ért, úgy a barbecue-ért is lehet és érdemes is rajongani, ideje, hogy ez a rengeteg félreértéssel teli, misztikus szó reflektorfényt kapjon!”
De mi is az a BBQ?
Egy-egy nemzetközi barbecue versenyen elért magyar siker, vagy nagyobb találkozó nyomán évek óta bukkannak fel a hazai sajtóban barbecueról szóló hírek. Mostanáig azonban nem sikerült a köztudatba férkőznie a ténynek, hogy maga a műfaj pontosan mit jelent, milyen kultúra kapcsolódik hozzá, pedig Magyarországon évek óta tombol a barbecue láz - csak éppen a hátsó kertekben.
Több vendéglátó csapat is belevágta már a fejszéjét az autentikus amerikai BBQ kultúra népszerűsítésébe, de még ma is úton-útfélen félrevezető információkkal találkozhatunk. Ebben nem segítenek a nagy áruházláncok sem, akik a grill-barbecue fogalomzavarba keveredve sem minőségükben, sem funkciójukban nem megfelelő eszközöket, termékeket és alapanyagokat forgalmaznak, ezzel az újdonságokra éhes ínyencek első sütési élményét is elronthatják.
Hamisítatlan amerikai ízek
A Rub & Roll küldetése, hogy megmutassa, a barbecue technika által milyen csodát lehet tenni a hússal, felhívja a figyelmet különleges ízekre és textúrákra, amely mögött hagyomány, tapasztalat és kultúra áll. Az amerikai gyökerekkel rendelkező barbecue a füstös húsokon és a speciális ételkészítési technológián túl is sokkal többet jelent: szenvedélyt, életérzést, amit a hosszú évek óta tartó tanulás, alkotás és étterem-üzemeltetés után népszerűsítik a Rub & Roll-nál.
Itt tökéletes barbecue készül, ami füstös ízhatású, omlós, éppen jól széteső, puha textúrájú húsok, rengeteg szafttal és finom smoke ringgel (füstgyűrű).
Étlapról választható a 14 órán át füstölt USDA marhaszegyből készült Almost Heaven, a Forever West nevű sertésoldalas, a Liberty Bell, a csontozott sertéscsülök,
a Winter Water, a zsályával fűszerezett fél csirke, klasszikus marhahúspogácsával készült burgerek, de zöldséges vega változatban is kérhető.
És elérkeztünk a fűszerekhez...
...amiből a Rub & Roll konyhájára legalább 60 féle érkezik Amerikából. A száraz fűszerek, szószok, injektáló porok, és paszták egyvelege, mixe további százféle ízhatást eredményezhet, a séf fantáziájának határa a csillagos ég lehet.
A megnyitóra komponált kolbászok, például a texasi marhakolbász cheddarral, zöldalmával, mediterrán sertéskolbász paradicsommal nagy sikerre számíthatnak vajas kukoricával, sajtos makarónival, vagy a tejföllel és ranch szósszal megbolondított édesburgonya hasábokkal.
Kiss Dávid és munkatársai a Rub & Roll új szellemiségében oktató videókat készítenek, workshopokat tartanak, recepteket osztanak meg, valamint kifejezetten alapanyagokra és azok használatára épülő webshopokat terveznek, miközben a gasztronómia mellett az Amerikában jellemző BBQ atmoszférát is szeretnék közvetíteni.