Munkácsy torta
A Munkácsy torta cím elnyerését célzó pályázatot 2014-ben indította el Békéscsaba önkormányzata Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulójának tiszteletére. Ennek az volt a lényege, hogy minden évben Munkácsy torta készüljön, utána pedig ez a nyertes finomság tovább öregbítheti a város és a festőművész hírnevét, és természetesen annak a cukrásznak a hírnevét is, aki elkészíti a győztes tortát.
A Munkácsy torta cím egyben azzal is jár, hogy egy ezerszeletes tortát kell készítenie az alkotónak az államalapítási ünnepre, amelyet augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség.
A cél az, hogy nagyon jó minőségű termék készüljön, elegáns megjelenésű legyen, ízben és színben harmonikus, a korszerű táplálkozásnak megfelelő összetételű, fogyasztásra alkalmas élelmiszeripari alapanyagok felhasználásával, változatos, 21. századi technikák alkalmazásával, Munkácsy festészetével összhangban levő színvilágban.
A 2017-es Munkácsy torta elismerést Szendrei Edit: Mandula extra fantázia nevű édessége nyerte. A laktóz- és gluténmentes torta elkészítéséhez mandulalisztet, laktózmentes vajat használtak. Az ízesítése nagyon különleges, hiszen a mandula minden részében megtalálható. A tésztarétegek francia mandulapiskóták, van benne egy csokoládés és egy úgynevezett sima mandulapiskóta. A két tésztaréteg között mandulás datolyakrém van. Ez az igazi különlegessége a süteménynek. A torta mandulás és narancsos francia vajkrémmel lett díszítetve.
Írta/Fotó: Békéscsaba Tourinform