Múlt századi hangulat a vendéglőben
Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
A Zila testvérpár, János és László mindketten a vendéglátás szerelmesei. Érdekes módon nem a belvárosban, hanem Budapest két külső kerületében működtetik a vállalkozásaikat, a szakma és a közönség elismerése mellett. A több generációs családok tagjai a kőbányai Zila Vendéglőben és a lőrinci Zila Kávéház-Cukrászdában is az első tulajdonosok óta viszik tovább a dinasztia receptjeit, az utódok ápolják a hagyományokat és a százéves épületeiket folyamatosan csinosítják.
Zila János 1977-ben nyitotta meg első üzletét Kőbányán, ami először, pecsenyesütőként, büfé-falatozóként működött, majd az évek múlásával, és az adódó lehetőségekkel alakult kisvendéglővé. Az étterem családi vállalkozásként üzemel, a cégtulajdonos Zila János mellett fia, Zila Csaba főszakácsként szervesen részt vesz a mindennapi feladatokban.
Az épület a jelenlegi külső és belső formáját a 2004-ben befejeződött átépítés során kapta. A belsőépítészek és családi barátok segítségével sikerült egy kis betekintés nyújtani a "régi Kőbánya" hangulatos világába. Bizonyítják ezt azok a képeslapok, térképek, utcai jelenetek, melyek látványával a vendég visszacsöppen a boldog békeidőkbe.
Bensőséges miliőt keltenek az 1920-as évek fotói a falakon és a berendezésben is megjelenő korabeli stílus. A nagymama, a lánya és az unokája, valamint a vő mindannyian együtt készítik a család - olykor titkos- receptjeivel a paprikás szalámit, vaddisznóból a gulyáslevest, a sütőtök ágyon ülő, káposztástésztával körített kacsacombot, pohárdesszertként somlói galuskát és a sok más finom ételt, desszertet.
Szezonálisan változó étlappal, a magyar és a nemzetközi konyha ételkülönlegességeivel, valamint sommelier javaslatával gondosan összeállított borlappal várják a vendégeket.
A közeljövőben ellátogatunk a cukrászdába is.