Mi az a sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalokról?
Szerző: Barna Judit
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Persze, hogy a diós és mákos beigli! No, és harmadik éve, mióta a Magyar Cukrász Ipartestület elindította az országos beigliversenyt, az ínyenc kategóriába is lehet a cukrászoknak nevezni.
Az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek mellett az Év beiglije megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli „védett” termék.
Idén is Hagyományos diós, Hagyományos mákos és Ínyenc kategóriában lehetett nevezni az ötven pályázónak. Az Ínyenc kategóriában olyan vegyes töltelékű alapanyag szerepelhetett, amelyeket az Élelmiszerkönyv felsorol, ilyenek a dió és mák mellett a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Kedvelt ízesítés volt a marcipán, a pisztácia, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is.
A három kategóriában közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló 3-3 fős zsűri és a beigli imádó önkéntesek.
A zsűri tagjai voltak:
Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred - Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány - Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár - Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca - Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga - Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti - Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke - Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert - Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely.
Íme a versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában:
Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök –
Ezüstérmes: Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
Bronzérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök.