Élménykert Sarudon, méhlegelő Kétútközben
Szerző: Barna Judit
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Az elmúlt néhány évben többször látogattuk meg a Tisza-tavat, illetve a partján, vagy a közelben fekvő településeket. A sok kellemes élményről minden alkalommal beszámoltunk az olvasóinknak, ajánlva, hogy érdemes elutazni pár napra erre a vidékre.
Mert nem csak a Balaton a Riviéra…!
Idén augusztus közepén két forró napot töltöttünk a tó körül autózva, Sarud, Tiszafüred és Kétútköz célpontokkal. Ez idő tájt olyan témákat választottunk, amelyekkel még előző útjainkon nem foglalkoztunk, vagyis a turisztika látnivalók bemutatását most mellőztük, és inkább más megközelítésben, a gasztronómia oldaláról ismertük és kóstoltuk meg a települések egyedi érdekességeit.
Tiszafüreden hosszasan beszélgettünk Ujvári Imre polgármesterrel a város általános és turisztikai fejlesztéseiről, meglátogattuk a vadonatúj Kérész Öko- és Aktív Turisztikai Központot és a Lipcsey Kúriában működő Kiss Pál Múzeumot, melyekről a megjelent írásokat olvashatják az érdeklődők a webmagazinunkban és a facebook oldalunkon is. Szokásunk szerint sok-sok fotóval illusztráltuk a szövegeket, hiszen a kép többet mond, mint a betű.
Most pedig irány Sarud és a Sulyom Tájétterem!
Tisza-tóban megérett a sulyom
A tó, melynek 1988-ig Kiskörei víztározó volt a neve, Magyarország második legnagyobb tava a Tiszán, az Alföld északi részén. Az 1973 évi létesítésének legfontosabb oka elsősorban a Kiskörei Vízerőmű működéséhez szükséges egyenletes vízhozam biztosítása volt. Napjainkra viszont gazdag flórájának, faunájának is köszönhetően elsősorban turisztikai látványosságként funkcionál. Az 51 éves, ember alkotta paradicsom népszerűsége évről-évre egyre nő.
A Tisza- tó nyugati partjának közepén terül el egy ezer fős, ambiciózus falu, Sarud. A település egyik mozgatórugója Kücsön Gyula, akinek a célja, hogy a tó aktív és ökoturisztikai központjává váljanak.
Látványos strandfejlesztés eredményeként itt található Európa második legnagyobb, kétezer négyzetméteres vízi játszótere. Az élményfalu ökostrandja a vízpartok szerelmeseit vonzza. A fürdőzésen és a napozáson kívül az aktív kikapcsolódásra vágyó sportkedvelők vitorlázhatnak, szörfözhetnek, sárkányhajózhatnak, kenuzhatnak, csónakázhatnak, horgászhatnak, bérelhetnek SUP-okat.
A vízi túrákon résztvevők a hajókról megcsodálhatják a tó gazdag vízivilágát, a madarak sokaságát, a víz felszínén elterülő sulyomerdőket és a Bölömbika-kilátó tetejéről is szétnézhetnek.
No, és a kiváló Sulyom Tájétterem is hívogatja a turistákat Sarudra!
Külcsön Gyula tulajdonostól megtudtuk, hogy nemcsak a nyaralók, vagy környékbeliek térnek be egy-egy minőségi ebédre, vacsorára hozzájuk, hanem Budapestről is szép számmal ’leugranak’ vendégek. Az étkezésre betérők körében manapság az egyik legnépszerűbb fogás a süllőfilé és a mellé tálalt pompás, gesztenyeízű sulyommaggal készült rakottburgonya.
Idézzük fel, hogy mi is az a sulyom?
Segítségül ne szégyeljük felütni a keresőprogram lexikonját, mely így írja: a sulyom vízi növény, a nagyon lassú folyású, de még mozgó vizeket szereti. A levelei végtelenül komplex geometriai formában nőnek, a kemény termése iszonyú nagyot szúr, és a hegye még bele is törhet a sebbe. Hektárokat képes ellepni a horgászok, a vízisportolók és a pancsolók bosszantására. Írtani nem lehet, mert védett, csak engedéllyel lehet a Tisza-tóból begyűjteni.
Mi mást tehetnénk vele? Szedjük le, ha kapunk munkaerőt erre a nem könnyű munkára, készítsünk belőle ételt, és együk meg!
A világot járt séf újdonságai
A Sulyom Tájétterem tavaly érkezett séfje, Mikk Szabolcs - a külföldi tapasztalatainak birtokában - kísérletező kedvében megalkotta a fenséges sulymos rakott burgonya köretet, és ezzel a lendülettel házi készítésű sulyom szörp is felkerült az itallapra. A közeljövőben tervezik, hogy sulyom shake, sulyom sör és sulyom pesztó is gazdagítsa a sulymos étel- és italválasztékot.
A konyha főnöke a megszokott falusi ízeken túl a Tisza-tó vidékének alapanyagait, helyi termelők termékeit igyekszik felfedezni és bemutatni új felfogásban. Az étterem melletti Élménykertben termesztett sokféle fűszernövénnyel megbolondítja a különleges étlap előétel, leves, főétel fogásait és
még a desszert túrógombóc is a kertből szedett bodzával tarkított meggyraguval kerül a vendég asztalára. A teákat bio akácmézzel és frissen facsart kezeletlen citrommal szolgálják fel.
A Sulyom Tájétterem teljes kínálata megtalálható: https://sulyom.hu
A kétútközi Graefl Major null kilométeres vendéglátása
A Heves megyei Poroszló külterületén található Graefl Major önfenntartó gazdaság, a hazánkban még nagyon kevés helyen tetten érhető igazi fenntartható, felelős gondolkodású vendéglátóhely koncepciók egyik éllovasa. A felújított kastély a sarudi étteremhez hasonló minőségű, különleges ételekkel, de étlap nélkül várja a vendégeket.
A tulajdonosok a Slow Living Hungary mozgalom jegyében megfogalmazták és következetesen építik fel a Magyarországon egyedülállónak számító, saját öko gazdaságukra alapozott null kilométeres filozófiájú konyhájukat. Szerencsés Györgyi és férje, Szepesi Péter elképzelései alapján létrejött nem szokványos éttermi koncepció gasztronómiájának meghatározói Gyűjtő Ádám és Somodi Péter séfek.
Az ökogazdaság alapjaira épülő konyha a menüajánlatát akár hetente, a szezonnak és az éppen termő zöldségnek, gyümölcsnek megfelelően változtatja.
Amit rólunk tudni kell a Kétútközbe érkezőnek- mondja Györgyi: étlapunk nincs, hiszen helyben termelt alapanyaggal dolgozunk, így az ételeket a séfek minden héten, sokszor mindennap újra és újra megálmodják. Hat fogásos degusztációs ételsorral várjuk a Slow Food élményre vágyókat. Bio konyhát vezetünk, de ami bio, az azért lehet nagyon finom is, sőt!
Alkotások a tányérokon a biodiverzitás jegyében
Asztalfoglalás ajánlott, hiszen a null kilométeres ebéd vagy vacsora a Graefl-kastély szalonjában lesz felszolgálva, ahol csak néhány asztal áll rendelkezésre. A hozzánk érkező szánjon rá időt, hogy ebéd után lesétáljon a Majorba megtekinteni, honnan származik az elfogyasztott étel!
Györgyi az ismertetője közben segít a felszolgálónak, leteszi a csodálatosabbnál csodálatosabb vacsora fogásokat elénk, a télikertben terített asztalra.
Nem győzzük kérdezni az apró barna kerámia csészében tálalt, olivaolaj cseppektől csillogó cukkini krémleves titkairól, az áttetsző paradicsomzselé burok alatt lapuló, vajpuha malacpofáról, a vanília fagyival és meggyöntettel megbolondított kaportortáról.
Étkezésünk aláfestő zenéjét a fiatal kutyus, Aliz éles ugatása adta; megértjük, hogy nem szeret a jelenlétünk miatt bezárva lenni. Ő Border collie fajta, betanítás alatt van, mert rövidesen sok munkája lesz a birtokon élő állatok terelésével.
A biodiverzitás minden előtt- vallja Györgyi, mert a gasztronómia náluk csak a Graefl Major végterméke. A helyben tenyésztett állatok, a konyhakerti növényeket bőven termő birtok, és az érintetlenül hagyott, vadvirágos kertrész, a méhlegelő együtt adják a friss húst, a zöldséget, gyümölcsöt, a vadvirág mézet, a sajtnak való tejet.
Biodiverzitásnak, biológiai sokféleségnek nevezik az ökoszisztémák, a természeti fajok és gének változatosságát egy bizonyos élőhelyen. Nélkülözhetetlen az emberi jóléthez, amely fenntartja a gazdaságainkat és társadalmainkat.
Reggelire is pazar a hajszálvékony narancsszelettel díszített húspástétom brulée, a helyi szalámikkal, sajtokkal, apró paradicsommal, paprikaszeletekkel és természetesen a helyben sütött, még langyos kenyérrel kínált tál. No, és előkerül Géza, a cirmos cica is, leellenőriz bennünket és továbbáll.
Tervekből, programokból sincs hiány
A kastély felújításának befejezését Györgyiék tavaszra időzítik, amikor szálló vendégek fogadására elkészül a kastély főépületében a 7 szoba.
Addig is a két hátsó kis tornácos házakban négy apartman várja a vendégeket, a szükséges kényelmi eszközökkel, magas ágyakkal és fürdőszobákkal, a mennyezeten eredeti mentazöldre festett fagerendákkal és ajtókkal. A Graefl címerrel hímzett törülközők és a köntösök hozzá tartoznak az exkluzív miliőhöz.
Szeptember végén Kaszala Károly emlékére korhű vacsora lesz. A vadászrepülő pilóta az I. Vh-ban szerzett katonai érdemeket, 1932. szeptember 5-én egy sétarepülés során a Poroszló melletti kétútközi Graefl-kastélyhoz repülve motorhiba miatt lezuhant és életét vesztette.
A Graefl ősszel külföldi vadászokat fogad, exkluzív esküvők lesznek, vegán workshopra, biokertészeti workshopra, vezetett kertsétára lehet benevezni.
További információ: www.graefl.hu