A tolcsvai pékmester csülkös kenyere
Szerző: Barna Judit
Fotó: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
Amikor Tolcsván jártunk, volt szerencsénk megismerkedni Gyarmati Lajos pékmesterrel, aki a szakmájában működő Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének elnöke.
Az érdekes társulás célul tűzte ki, hogy felkutatja a hagyományos sütőipari termékeket, és azokat a nyilvánosságnak bemutatja. Rendezvényeiken megismertetik a látogatókat a sütőipar régmúltjából származó termékekkel, régi magyar pékárukkal, süteményekkel, ezen kívül megmentett szakmai, néprajzi hagyományokkal is. Nagy tapasztalatukkal bekapcsolódnak a péktanulók képzésébe, nyári táborokat és vetélkedőket szerveznek a diákoknak. A komáromi központtal működő szervezetnek 35 tagja van, mindannyian kiváló pékek. Támogatják a Komáromi Monostori Erődben lévő Magyar Kenyérmúzeumot, ahol az eredetileg gabonaraktárként működő termekben hazánk sütőipari értékeit és eszközeit mutatják be kronológiailag, a főbb tájegységek szerint.
A fejújított Kincsem Kastély boltíves borospincéjében megkóstoltuk Gyarmati Lajos fantasztikus csülkös kenyerét, ami felvágatlanul is rendkívül látványos, és maga az étel elképesztő kulináris élmény.
Kovászos, hagyományos kenyértésztában előpácolt füstölt csülök, füstölt kolbász és savanyú káposzta bújik meg, amit három órán keresztül kemencében sütött a mester. A ropogós héjú kenyérben az omlósra sült csülök a káposztával isteni eledel - a pékek egykori viseletébe beöltözött tolcsvai pékmester, Gyarmati Lajos specialitása.
A másik érdekesség, a desszert, ami egy ipari méterű tepsiben érkezett: szilvás pite.