A Rétesháznál mindig hosszú a sor
Szerző: Barna Judit
Fotók: aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán
A Tisza-tó partjánál, Poroszlón, a főútvonal mentén több autó is parkolna, ha lenne hely a Rétesház előtt. A helybéliek, meg az itt nyaralók már tudják, hogy gyalog, vagy biciklivel egyszerűbb ide jönni.
A tulajdonosok nem az utca felől, hanem beljebb, varázslatos, mesebeli kertjükben várják a vevőket. Ha csak a levegőben úszó édes, fahéjas, gyümölcsös illat után megyünk, és meglátjuk a hosszú sort, nem tévedhetünk, megérkeztünk.
Előttem egy fiatalember éppen sorolja a rendelését a pultnál álló hölgynek. A táblán lévő listából választ, mindegyikből kettőt kér, elvitelre. Rákészült a vásárlásra, mert hozott dobozt is magával. Beszédbe elegyedve, megkérdeztem, hogy ha meg nem sértem, hová viszi a sok rétest? Mondja, hogy csak ide Poroszlóra, mert minden évben itt nyaralnak a családdal és barátokkal és a rétes hozzá tartozik a jó érzésükhöz.
A kertben egy fedett pihenőhelyen - ahol körbe vesznek bennünket a vidék néprajzi múltjának tárgyi emlékei - várjuk a Rétesház tulajdonosait, Kruspér Tímeát és férjét, Károlyt
egy kis beszélgetésre. Addig fotózzuk a bájos kertet, a kerekeskutat, és nem mellékesen, az eredeti vidéki háztartási tárgyakkal kedvesen berendezett mellékhelyiséget is. A városi embernek ez utóbbi igazi kuriózum!
Fotó: Barna Judit
Természetesen egy tálca friss rétessel érkeznek a háziak, és neki fognak a hely és a családi vállalkozás történetét mesélni. Tímea a szóvivő, a tűzrőlpattant menyecske a bőbeszédűbb, a férje pedig kiegészíti a mondandóját.
Az, hogy szeretik ezt a tipikusan magyar süteményt, még nem lenne elég ok a Rétesház nyitására. Mint megtudtuk, az előző faházat kinőtték, ezt a házat megörökölték, így 4 éve ide költöztek. Tímea tanult cukrász, felszolgáló és szakács egyben. A dédmama hájas-nyújtott-hajtogatott receptje szerint készítik a szilvás, barackos, almás, káposztás, epres, meggyes, túrós réteseket, és az összes gyümölcsös tölteléket túróval, vagy mákkal is keverik.
Népszerűek ezek a kombinált ízvilágú változatok, nem győznek sütni, már reggel 5 órától. De napközben is ég a kezük alatt a munka, délután 5 órára, mire kiveszik az utolsó rudakat a sütőből, bizony elfárad mindenki. A gyerekek is besegítenek a nyáron, de néhány alkalmazott is tüsténkedik, nyújtanak, töltenek, a tűzhelynél, vagy a pultnál szorgoskodnak.
Hat perc szükséges egy réteslap kinyújtásához a töltésig. A legtöbbet az édes klasszikusokból vásárolnak, de újabban sósakkal is kísérleteznek, tesztelik a vásárlókat, répással, fetással, és a laktózérzékenyekre is gondolva.
Tímea nemcsak a sütő körül ténykedik, süteménykészítő workshopokat is rendez a vendégek kérésére, a kertben. Amikor a nyári szezon befejeződik, akkor a család szörpöket, lekvárokat készít, de télen is fogadnak rendeléseket, ilyenkor kelendő a beigli és a hókifli. Természetesen a környékbeli rendezvényekre is rendszeresen beszállítanak, például a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum igen kedveli a süteményeiket - az intézmény ajánló táblája látható is a ház kapuján.
A Rétesház ma már megkerülhetetlen a környéken éppúgy, mint a család másik vállalkozása, az 5 apartmanos, 4 Napraforgós vendégház.