A Zengő völgyében jó az étel és az ital is

A Zengő völgyében jó az étel és az ital is

A Zengő völgyében jó az étel és az ital is

 

Szerző: Barna Judit

Fotók: aktívpihenés.hu / Okolicsányi Zoltán

 

Két napos látogatást tettünk márciusban Zengő-alján, a Kelet-Mecsekben, melynek szép vidékét, számtalan látnivalóit bemutattuk több cikkünkben. Sok fotóval illusztráltuk Zengővárkony, Pécsvárad és Hosszúhetény történelmi nevezetességeit, múzeumait és a helyi hagyományokat őrző emlékhelyeiket. Bemutattunk tojásmúzeumot, szalmamúzeumot, iskolamúzeumot, várat, barokk templomot, tavat, méhészetet, jobbnál-jobb szálláshelyeket és a következő szezon programjait is ajánlottuk.

A települések vezető embereivel találkoztunk, akik szívvel-lélekkel munkálkodnak a régió értékeinek ápolásán, a turizmus fellendítésén. Számtalan rendezvénnyel csalogatják nemcsak a helyieket és a környékbelieket, hanem messzebbről is tárt karokkal várják a vendégeket.

 

 

Most a vendéglátásról essék szó, hiszen a turisták a kirándulásokon nemcsak a szellemnek, hanem a testnek is kedvezni szeretnének.

Jöjjön néhány kellemes vendáglátóhely, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk, és melyeket készséggel ajánlunk kedves olvasóinknak: 

Zengővárkonyban a Míves Tojás Múzeum és a Tájházban lévő Szalma Múzeum egyedi gyűjteményeinek szemet gyönyörködtető látványa meghozta az étvágyunkat, ezért felkerestük a kedvelt vendéglátóhelyet, az Andi Falatozót. Régi, oszlopos, tornácos házat keressünk, ahol a polgármesteri hivatal is működik- kaptuk az útbaigazítást egy helybélitől. 

   Fotó: Barna Judit

 Igazi magyaros étterem, ahol a cigánypecsenye paprikás tört burgonyával, kolbászos csirkecomb babbal, galuskával, sült tarja párolt káposztával, spenótfőzelék főtt tojással, tarhonyás hús a legkedveltebb fogások, menüként előrendelve. Az adagok óriásiak, az árak barátságosak.

 

A Muskátli Csárdát Sárközi András és Fischer Andrea 3 éve nyitották meg a felújítás után a 6-os út mellett,

 

Zengővárkony szélén. A bőbeszédű András kérdezés nélkül, magától elmesélte az élete kalandos történetét: szakácsként 25 évig dolgozott Franciaországban és Ausztriában, majd, amikor ebből elég lett, hazajöttek.

Miközben nagy tál mecseki szarvasgulyás erdei gombával, zöldségekkel gazdagított leves érkezett az asztalunkra, megtudtuk, hogy helyi vadászoktól szerzik be a vadhúsokat, a szárnyasokat, tojásokat kistermelőktől, a medvehagymát és a gombákat környező erdőből maguk szedik, a kenyeret is a konyhán sütik.

 

   

 

Az est fénypontja a pazar tejpite, aminek a receptjét András nem tette közkinccsé, mondván, hogy nagy odafigyelést, tapasztalatot igényel a készítés minden fázisa. 

  

Igen népszerű a kínálatuk; Pécsről, Szekszárdról és Bonyhádról is érkeznek az itt letelepedett holland, finn és belga vendégek.

  

 

A vidék sajátossága szerint csak este 18 óráig vannak nyitva, bár egész évben. Hétvégén nagyobb a forgalom, ilyenkor az étlapra kerül a nyúlmáj, többféle vadhúsétel és a pacal is.

 

Az estét a pécsváradi Vogl Pincészet borainak kóstolásával zártuk. Az új modern épületnek nincs pontos címe, csak helyrajzi száma. Honlapot sem működtetnek, a facebook oldaluk is szerény, mert minden borukat helyben értékesítik a ’jó bornak nem kell cégér’ alapon. A Pécs-Villány borvidéken készített boraik híre szájhagyomány útján terjedt el.

 

   

 

A családi pincészet öt éve épített székhelyét 16 millió forintos támogatással létesítették, ahol a pincében állnak a hordók, amelyekben a Zengő lábánál és a Dombay-tónál lévő 2 hektár szőlőből készített borok érnek.

  

 

Attila beavat bennünket a borász szakma rejtelmeibe: a jó bor minőségénél a szüret megfelelő időpontja a legfontosabb, a kezeléssel már csak keveset lehet változtatni. Szilvia, a feleség egy nagy tál pogácsával érkezik,

  

Vogl Attila pedig kinyitja az első üveg fehérbort, az Irsai Olivért, majd következik az Olaszrizling, a Kacagó kislány, a házasított Rose, aztán az erősebb vörösök, a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Chardonne.

 


 

Voglék szőlőt is és bor is értékesítenek, borkóstoló rendezvényeket tartanak az emeleti teremben.

 

A hosszúhetényi Tavasz Étterem az utolsó állomásunk, ahová másnap ebédre voltunk hivatalosak. Itt beszélgettünk az étterem tulajdonosával Szabó Gáborral, aki a borász egyesület elnöke is. Három éve felújított vendéglátóhely egyik specialitása a 16 féle pizza, valamint -a helyiek igénye szerint- heti étlappal kétfogásos menüt kínálnak.

 

Ha belelapozunk a vendég véleményekbe, többek között ezt olvashatjuk: ’Életem legjobb cigánypecsenyéje! Páratlan kiszolgálás, finom koktélok, óriási adagok és nagyon finom ízek. Szívből ajánlom mindenkinek!’ És egy étteremnek kell ettől több dicséret?

Megjegyzem, nekünk a velővel töltött karajuk és a lila párolt káposztájuk jött be.

 
 

 

A kedves olvasóink kimerítő ismertetőket olvashatnak a magazinunkban a két napos márciusi látogatásunkról: Zengővárkony-Pécsvárad-Hosszúhetény települések látnivalóiról és gasztronómiai kínálatairól. Az év folyamán Önök is kerekedjenek fel, és utazzanak el néhány napra a szépséges Kelet-Mecsekbe!

 

 

2025-04-08« Vissza
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk