Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Régi-új Mátyás Pince


Az Erzsébet híd lábánál álló pompás palota napfényben szikrázva ragyogó, űrközpont bejáratát idéző előterébe belépő néhány méter után lélegzet elállva csodálkozik a múlt század eleji elegáns vendégfogadók hangulatát idéző pompás, színes ólomüveg ablakok, kovácsoltvas csillárok és a magyar múlt hajdani dicsőségét idéző falfestmények, képek meg a korabelit idéző bútorok között egyenes háttal s megrakott tálcákkal a kezükben elegáns vékonycsíkos öltönyben tovasuhanó pincérek látványától, a 110 születésnapját ünneplő fővárosi Mátyás Pincében.


   


A nagy kulturális és gasztronómiai hagyományokkal rendelkező étterem egész esztendőben tartó megemlékezés sorozata május eleji szülinapi összejövetelének résztvevői számára kedves gesztusként a helység történetét a legautentikusabb személyek meghívásával s előadásával tette nagyszerű élménnyé a létesítményt húsz érve átvevő menedzsment, akiknek első dolga a termek régi fényének helyreállítása volt, ami kifogástalanul sikerült. A szépen megújult sörözőben, Zene-, Halász-, Jubileumi és az úgynevezett Kolompos teremben közel háromszáz vendéget tudnak fogadni.



Sikerek után államosítás

Dr. Borostyánkői Mátyás a Mátyás Pince első tulajdonosának, Baldauf Mathiásznak az unokája élvezetes előadásban idézte fel az étterem születésének és államosításának az eseményeit. Az alapító a ma Ausztriához tartozó Borostyánkőn (Bernsteinben) született, tizenhárom évesen már pincértanuló volt, ahonnan tovább ment Grazba, Bécsbe majd Budára ahol először a Zöldfában, majd a Piszkos sörházban dolgozott. Itt vette feleségül az ezredfordulón Anutonovics Teréziát, a tűzrőlpattant cukrászkisasszonyt és bérbe vették a házzal együtt a híd lábánál lévő pincét, amit a maga, illetve a nagy király neve után kereszteltek el. A helységben hamarosan kialakították a főváros egyik legkedveltebb éttermét, amelyet jeles személyekből álló asztaltársaságok, egyházi személyek, politikusok és művészek is látogattak. Ekkortájt három-négyezer hektoliter sör és három-négyszáz hektoliter bor fogyott évente az üzletben. Az alapító halálát követően két fia és felesége vitte tovább a boltot. A második világháború után a Belkereskedelmi Minisztérium hivatalnoka hazug ígéretet tett mondván, hogy ha felújítják, és újra beindítják a Mátyás Pincét, akkor azt nem államosítják. A rémes napról, 1949. december 29-éről így emlékezett az unoka:

- Délben szokás szerint jöttünk a húgommal ebédelni. Apám idegesen rohangált a ház előtt és csak azt mondogatta: „Ezt nem hiszem el, hogy megtörténhetett!” Még egy rokonunk délutáni esküvőjére a pultra kikészített, becsomagolt süteményt sem vihettük el.



Az új üzletvezető kis híján tönkretette a céget, már azon gondolkoztak a minisztériumban, hogy bútorraktárt kellene belőle csinálni, amikor szerencsére a szintén kisajátított, híres kispesti Halásztanya vendéglő tulajdonosát tették meg vezetőnek. Aki a korábbi tulajdonos feleségét választotta gazdasági vezetőnek. Az államosítás náluk sem mindennapi módon történt az étteremben, amiről így mesélt az egykori tulajdonos fia:

- Nálunk egy korábbi gyári segédmunkás elvtárs jelent meg, aki először kért egy borjúpörköltet, nagyfröccsel. Majd miután jóllakott és megtörölte a száját elővett egy papírt és közölte, hogy állami tulajdonba vesz mindent és ő lesz az üzletvezető. Nagyszüleim Kispest leggazdagabb emberei voltak, kirakták őket egy másfél szobás vizes lakásba és még egy villát sem hoztak el.



A szocializmus időszakában híressé vált üzletvezető Papp Endre fia, Papp Dénes beszélt a nemzetközileg is híressé váló cigányzenés étterem – az 501-es számú vendéglátóipari egység - felvirágoztatásáról ahol többek között még a jugoszláv, az amerikai és a szovjet államfő is megfordult. De rendszeresen odajárt a politikus és művészvilág színe-java és olykor feleségestől az MSZMP nagyhatalmú első-titkára, Kádár János is beült a kedvenc bokszába. Világhírű írók, költők, színészek és zeneszerzők szintén élvezték a kellemes környezetben a jórészt magyaros ízeket kínáló finom ételeket a nemzetközileg is elismert Déki Lakatos Sándor, majd fia és zenekara muzsikája mellett.



A múltban a jövő

Szekula László a Mátyás Pincét jelenleg irányító üzleti kör, a Mátyás Pince Új Ízei Kft. képviselője arról adott tájékoztatást, hogy hol járnak most. Arról beszélt, hogy 2008-ban vették át az üzletet és komoly, másfél esztendei felújítást követően fokozatosan visszaszerzik annak jó hírét, felélesztve a régi ízeket, ötvözve a modern kor követelményeivel. A jelenlegi prímás Lakatos Vilmos és zenekara viszi tovább a hely 65 éve töretlen zenei hagyományait. Akik kérésre természetesen akár Chopint, Mozartot és a nagy világslágereket is szívesen játszanak.

Vitárius Csaba üzletvezető álláspontja, hogy a hagyományos értékek fenntartása során a jelenben kell élni, így megalapozva a jövőt. Mint mondta „Stílusából adódóan a Mátyás Pince ma is sok külföldi vendéget vonz, ám az első osztályú vendéglőbe nagyon szeretnénk visszahódítani a magyar közönséget.” Ennek egyik módszere, hogy hétvégéken féláron ebédelhet a család cigányzene mellet. A legfiatalabb vendégek részére vasárnap délidőben a játszóházban megidézik Mátyás király korának hangulatát és történeteit.



Az évfordulós megemlékezés részeként hamarosan megjelenik egy CD, amelyen zenekaruk az elmúlt 110 esztendő zenei anyagát foglalja csokorba. Ünnepi boruk a Villányi Cabernet Franc és Merlot házasításából készül s hamarosan palackérett lesz a Vylyan Pincészetben. Az évfordulóra receptversenyt hirdetnek s a legfinomabb étkek fölkerülnek az étlapra. Az ünnepi rendezvények egyik kiemelkedő eseménye lesz a prímástalálkozó. Az élő cigányzenén kívül szerdán és csütörtökön este néptáncosok folklórműsora várja a közönséget, továbbá alkalmanként más zenei irányzatok képviselői is megjelennek vendégművészként. Tartanak továbbá magyar nóta, valamint operett estet is. Az ínyencek számára különleges lesz a hungarikumok estje, amelyen a szürkemarha, a mangalica készítmények és a libamáj randevúzik a híres magyar italokkal.



A pince honlapjának tömör megfogalmazása szerint: „Célunk, hogy – miként a reneszánsz korban Magyarország -, vezetésünkkel újjászülessen a Mátyás Pince és elfoglalja az őt megillető helyet a hazai vendéglátóhelyek élmezőnyében és az ínyencek törzshelyévé váljon.”

Írta: Kőhalmi Dezső Fotó: Okolicsányi Zoltán



Nagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits