Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Porcelán, kolbász és termálfürdő

 

Hazánkban folyamatosan növekedik a turizmusból származó bevétel s örvendetesen nő a belföldiek által igénybevett vendégéjszakák száma, különösen az Erzsébet kártya bevezetése óta. Erről tájékoztatott többek között Horváth Gergely, a Magyar Turisztikai Zrt. vezérigazgató-helyettese a fővárosban rendezett Utazás 2014 nemzetközi kiállítás megnyitóján. Az előadó ismertette, hogy az előzetes adatok alapján a kereskedelmi szálláshelyeken 2013-ban 8,8 millió vendég 22,8 millió éjszakát töltött el.   Nem véletlen, hogy a február 27-én kezdődött négynapos rendezvény bezárását követően a tudósítások negyvenezer látogatóról adtak számot, ugyanis Európából, Ázsiából és Afrikából közel 30 ország és hazánk valamennyi turisztikai régiója képviseltette magát a nagy bemutatón.

A hazai átlagjövedelem okán a magyar pavilonoknak volt a legtöbb látogatója. A bőséges választékból a hagyományosan nagylátogatottságú vidékek Budapest, Hévíz és Balaton helyett az utóbbi években hatalmasat fejlődő s a vásáron díszvendégként szereplő Pécs, valamint a közepes méretű települések sorából a turizmus terén feltörekvő, rendkívül változatos rendezvénytervük és látogatókat csábító beruházásaikkal mind sikeresebb Gyula pavilonjánál töltöttem el az átlagosnál több időt és természetesen megnéztem Cegléd standját is.

A pécsi kiállítóhelyhez a Bóbita Bábszínház óriásbábjai invitálták a vásári forgatagban a nagyérdeműt. A bejáratánál azonnal rabul ejtette az arra járók tekintetét egy 107 éve elveszettnek hitt 19 millió forintért vásárolt impozáns váza Apáti - Abt Sándor mesterműve, amely a Zsolnai Kulturális Negyed legújabb különlegessége, s mellette egy asztalnál pompás porcelántálat díszített pillekönnyű kézzel a Zsolnay Manufaktúra festőnője. A stand 110 négyzetméteres kiállítótérbe lépve úgy éreztem magamat mintha egyenesen a kultúra városában sétáltam volna. Látványos bemutatón háromdimenziós különleges pavilonban lehetett megtekinteni a város 2000 éves történetét, művészeti-kulturális sokszínűségeit s vendégmarasztaló gasztronómiai különlegességeit, valamint a világhírű pécsi kesztyű-, meg porcelánkészítés titkait. Az érdeklődők megkóstolhatták a város tortáját is. A PécsiRegény Facebook felületen ki-ki összeállíthatta a városról szóló saját történetét s a legjobb mesemondó számára a város félmillió forintot ajánlott fel. Sokan éltek a remek ötlettel, kihasználva az egyet fizet, kettőt kap kuponakció lehetőségeit. A gazdag programkínálatból sok érdeklődőt vonzott a rézfúvós koncert és a divatbemutató.

Páva Zsolt polgármester a megnyitó napján elmondta, Pécs büszke arra, hogy díszvendége lehet az idei rendezvénynek. A helység 2010-ben Európa Kulturális Fővárosaként mutatkozhatott be a világnak, mely számtalan változást, előrelépést hozott a városnak. E folyamat azóta sem állt meg, 2014-ben is nagyszabású fejlesztések zajlanak Pécsett. Példaként a Dóm megújulását, a negyedik torony kilátóként való hasznosítását, a Csontváry Múzeum épületének rekonstrukcióját, az Állatkert modernizálását, illetve a közelmúltban ismét megnyitott, földalatti vájatot idéző Bányász Múzeumot említette az önkormányzat első embere. Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője úgy vélte, Pécs érdemes arra, hogy minél több vendégéjszakát töltsenek el az odaérkezők, hiszen kulturális fejlesztéseinek köszönhetően a város és környéke számos turisztikai attrakciót kínál.

A legremekebb vendégcsalogatóval Dél-Alföld régiójának egyik utcáján találkoztam. Egy joviális, nagybajúszú, vikszos csizmás, fehér vászoninges, mellényes atyafi a hajdani kisbírókat is megszégyenítő harsány, kedves szóval invitálta az érdeklődőket, miközben az egyik kezében lévő bicskával méretes katonákat készített és osztogatott a másikba lévő  lágy kenyérből, kétujjnyi vastag szalonnából s egy csábítóan pirosló füstölt vastagkolbászból. Gyula kiállítóhelyén még a kerítés is kolbászból volt s aki jókor érkezett megízlelhette a vidék ízes kisüsti szilvapálinkáját. Az enyhén csípős Hungarikummá minősített kolbász megkóstolása után pedig dukált egy pohár aranyló bort, amit a településen nemesített Csabagyöngye szőlőből szűrtek, amely Európa első újbora.

Opauszki Zoltán a megyei jogú város kabinetfőnöke jogos büszkeséggel sorolta sport, művészeti és kulturális rendezvényeik sorát, amelyekkel mind több látogatót tudnak városukba csábítani. Békéscsaba értékeinek „zászlóshajója” a már említett étek és italok mellett Munkácsy Mihály hagyatéka, akinek születése idei 170 éves évfordulójára megrendezték a művész alkotásainak legnagyobb tárlatát, amely 2005. január 15-éig tekinthető meg, a gazdag anyagot felsorakoztató állandó kiállítás mellett.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a városközpont európai színvonalúvá lett, ahol három templom is található. Közülük a legrégibb 1745-ben épült barokk stílusban, amely az ország első evangélikus kőtornya. A főtér megújítása a múlt esztendő nyarán fejeződött be, amely nyáron számtalan fesztiválnak és szabadtéri mozinak, míg télen korcsolyapályának is helyet ad. Az Élővíz-csatorna a település legjelentősebb természeti eleme. Idős fákkal szegélyezett vonala sportolásra kirándulásra alkalmas vidék, ahol uszoda, termálmedence, egészségközpont valamint fürdő- és csónakázóhely, meg víziszínpad várja a pihenni vágyókat. A Csaba park projekt a régió legkiemelkedőbb beruházása. Itt található a Csabagyöngye Kulturális Központ impozáns épülete is, amely 2013-ban készült el. Az épületben számos közösségi helyiség, többfunkciós terem, kiállítótér, kávézó és étterem, valamint tetőkert is található. Hagyományőrző tájházban lelhető a Kolbász múzeum és az annak udvara szomszédságában lévő 3000 négyzetméter alapterületű, egyedülálló faíves tetőszerkezetű csarnok a Kolbász Fesztiválok helyszíne. Az Óriások parkjának csúszdája egy nagy kukoricagórét formáz, a sétaösvény asztallapjai pedig olyan alakúak, mint a vágódeszka.

 Kedvelt kirándulóhely a Kőrösök Völgye Látogatóközpont. A helység látványossága a 19. századi karéjos oromzatú parasztházban kialakított Meseház ahol a gyermekek kedvelte kézműves műhely működik. A Babamúzeumban pedig ezer baba található tematikusan kialakított vitrinekben. Egyre több rendszeresen visszatérő rendezvény csábítja az itt élőket, valamint a városba látogatókat. Ezek közül csak néhány: Országos Szólótánc fesztivál, tavaszi fesztivál, nemzetközi szupermaratoni futóverseny, Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, nemzetközi fúvószenei találkozó és a Csabai Kolbászfesztivál.

Természetesen elsétáltam a lakóhelyemet reklámozó a ceglédi standhoz is, ahol kedves fiatal hölgyek szíves szóval tájékoztatták az érdeklődőket a városalapítás 650. évfordulójára rendezendő ünnepségekről, a Bor és Laskafesztiválról, a termálfürdő, a csúszdapark, a kalandpark és az uszoda szolgáltatásairól, a múzeumok látnivalóiról. A mázlisták még kaphattak egy zacskó laskatésztát is, az elkészítés fortélyait tartalmazó recepttel ellátva. Idén nem tartottak ételkóstolót és sajnos most sem volt sajtótájékoztatójuk, bár a szakmai napon a turisztikai és gasztronómiai újságírók s szakemberek sokasága gyűjtötte tapasztalatait a vásáron. Könnyen juthatott volna a város ingyen reklámhoz.

Írta: Kőhalmi Dezső Fotó: Magyar Éva és Kőhalmi Dezső

 

--------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.


Vissza » Újdonságok

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits