Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Lengyelország újdonságai


            Lengyelország egyre színesebb és érdekesebb látnivalókkal csábítja a turistákat. Néhány újdonságra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nehogy kimaradjanak az úti élmények sorából.


Dél-Lengyelország legnagyobb sópárlója

A Krakkó közeli Wieliczkában, ahol a magyarok által igen sokszor meglátogatott, többszintes mélységű sóbánya a vonzerő, újdonság a bánya területén, a Szent Kinga parkban megnyitott hatalmas sópároló. Az épületet több mint egy évig építették, dísze egy 22 méter magas kilátótorony is. A sópárolóban keletkező természetes sós levegő hasonló a tengerparti levegőhöz. Gyógyhatásának köszönhetően segíti a különböző idült és krónikus légúti megbetegedésekben szenvedők gyógyulását, jelentős megelőző hatása is van. Egy itt eltöltött nap alatt a tüdő rengeteg só szemcsét gyűjt be a belélegzett levegőből, és ezáltal kitisztulnak a légutak. A Sópárló kiegészítette a wieliczkai sóbánya gazdag kínálatát, és új lehetőséget kínál azoknak, akik az itteni só gyógyító erejét a felszínen maradva kívánják élvezni. Terápiás lehetőséget nyújt az idült orrgyulladásban, asztmában és allergiás légúti megbetegedésekben, erős légúti fertőzés utáni állapotban, idült arcüreggyulladásban, torok, vagy fülgyulladásban, gégegyulladásban, hörghurutban, alsó légúti szűkületben és munkakörülményekből adódó légúti megbetegedésekben szenvedőknek. A kilátótoronyból pedig megcsodálható a park panorámája és a bányászaknák.

 


Wroclaw nevezetessége: Afrykarium és nosztalgia-villamos

A fekete kontinens vízi világát mutatja be Wroclaw legújabb létesítménye: 19 akváriumban, medencében, összességében 15 millió liter vízben olyan állatokat lehet itt látni, amelyek a Fekete-tenger partján, vizében és korallszigetein, a Nílusban, a Nagy Hasadékvölgyben, a Mozambiki csatorna mélyén, az Atlanti óceán partján, vagy a kongói dzsungel folyóiban élnek. (http://afrykarium.com.pl/?lang=2)

           


A városban a hétvégeken nosztalgia-villamosok közlekednek. A két vonal – a piros és a sárga – a Teatralny tér és a Hala Stulecia között húzódik. A szezonban, szeptember közepéig a piros vonalon 12 órakor, a sárgán 13 órakor indul az első járat belőlük. A nosztalgia villamosokat gyakran Marcin Duszynski, a 202 cm magas – Lengyelország legmagasabb villamosvezetője - vezeti. A felújított szerelvényeknek nevük is van, az 1901-es gyártású Jas i Malgosia, az 1922-es Juliusz, az 1925-ös a Baba Jaga, az 1974-es a Strachotek. Hozzájuk csatlakozott a Wroclaw Szerelmeseinek Társasága által 2013-ban felújíttatott Mikolaj.

Írta: Dr. Hajós Anna

Fotó: http://www.salzbergwerkwieliczka.de , http://www.lengyelorszag.travel/hu

 

 

Vissza » Újdonságok

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits