Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Kóstolta már a kukólevest?

 

 

Elfogult vagyok ezzel a tájjal: minden, Magyarországra érkező turistának szívem szerint „kötelezővé” tenném, hogy ellátogasson Matyóföldre, Mezőkövesdre – annyi itt a látnivaló, a meseszép kézimunka, enyhíti nyavalyáinkat a hasznos anyagokban gazdag gyógyvíz, no meg közel vannak az egri borospincék is.

Mezőkövesden kihagyhatatlan látnivaló a Matyó Múzeum: az egykori Korona Szálló műemlék épületében csodálatos gyűjtemény várja a látogatókat. Egész lakodalmas menettel találkozhatunk itt, amely felidézi, milyenek is voltak a XX. század elején a matyó viseletek, amelyek közül némelyik még ma is felbukkan, hagyományőrző menyecskéken, nagyobb nemzeti vagy vallási ünnepeken.

 


Surcban, rózsákban, mezítláb

Láthatunk a múzeumban igazi, régi kékfestőműhelyt, surckészítő alkalmatosságokat és parasztház makettet is, hagyományos berendezéssel. Természetesen fotók százai örökítik meg milyen is volt hajdan a matyórózsás, hímzésekben gazdag, ám sokszor mezítlábas élet…

Az ajándékboltban zsűrizett emléktárgyakat lehet vásárolni.



A Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum 
Európában egyedülálló kiállítás, amely a névadó magángyűjteményéből jött létre. Ide jobb időben érdemes ellátogatni, mert a legtöbb tárgy – nagyságánál, céljánál fogva – szabadtéren van kiállítva: közel 3000 négyzetméteren láthatunk mezőgazdasági eszközöket a kézi erővel működő gépektől a benzines lokomobilokig, száz éves – működőképes! - gépmatuzsálemeket, hajdani jéggyárat, gazdaházat, istállót, díszes kovácsmunkákat, lószerszámokat, számtalan régi kezdetleges, kézzel hajtott gépet, háborús relikviák.



Megér egy sétát a Hadas városrész is. A skanzen jellegű épületek ma tájházként, alkotóházként várják a látogatókat. Többségükben ajándék és emléktárgyak is vásárolhatók. A Kisjankó Bori ház szintén kihagyhatatlan.



Gyógyulni, ezerféleképpen

A városban több szálloda is található, köztük a legbarátságosabb és gyógyászatilag kiválóan felszerelt Hajnal Hotel. A tulajdonos-igazgató, Lázár Sándor állandó – önerős – fejlesztéseken töri a fejét. Most új medencéket tervez, amelyek kiépítése december elsején kezdődik, és várhatóan jövő májusban elkészül. A közelmúltban lezajlott szállodai fejlesztés része volt a nyílászárók cseréje, a mágneszáras ajtók beszerelése, a szobák felújítása, hőszigetelés, napelemes fűtés, udvar térkövezése és a gyógyászati részleg többmilliós felszerelése, új gépekkel,



Mofettától a Magnevitig

A wellness rész fejlesztése, illetve áthelyezése a medencék építkezési munkáitól függ.

A Zsóry Gyógy és Strandfürdő szomszédságában lévő Hajnal Hotel több mint tíz évvel ezelőtt családi vállalkozásként indult útjára. Az 54 szobás, 120 fő befogadására alkalmas szálloda saját gyógyvízzel rendelkezik, melyet a 485 méter mélyből feltörő 36-38°C-os forrás táplál. A gyógymedence egész évben üzemel, nyáron nyitott, télen fedett formában. 



A szálloda erőssége a gazdagon felszerelt gyógy- és wellness részleg. A gyógyulni vágyókat először belgyógyász-reumatológus főorvos vizsgálja ki, hogy kiválassza a szükséges kezeléseket. Létezik itt lökéshullám, hang- és fényterápia, mofetta kabin, amely a mátraderecskeihez hasonló hatásmechanizmusú, denevér ágy, a legkülönbözőbb gépi és kézi masszázsfajták, valamint dupla mágneses magneto-elektro-akupunktúrás készülék, amely az akupunktúrás pontok stimulálásán keresztül aktiválja a szervezet egyensúlybeállító, „öngyógyító” folyamatait.

A kifejezetten a gyógyfürdőkben használatos tangentor kádakat, valamint a hévízi és holt- tengeri iszappakolásokat is orvosi javallatra alkalmazzák.

 

Póriasan és gazdagon

A szálloda másik fő attrakciója számomra a konyha: Besenyei István séf mesterien készíti a kukólevest, amelyet legszívesebben hungarikumként szabadalmaztatnék, annyira érdekes. Pedig annak idején a szegénység szülte. A tojásból és némi zöldségből készült levesbe visszatették a megtöltött tojást, amely ilyen módon mintegy levesbetétként gazdagította az ételt. Nagy kézügyesség kellett a tojás oly módon való feltöréséhez, hogy egyben maradjon megtölteni is lehessen és utána ki is lehessen belőle kotorni a tölteléket, amely némi tojásból, fűszerből, kis kenyérbélből állt.



A hajdani pórias – ám mára különlegessé „érett” levest - olyan gazdag libapecsenyés, rántott és sült húsos tál követte, színes párolt zöldségekkel, parázson sült kumplival, rizzsel tetézve – amely lakodalmakban is sikert aratott volna, nem beszélve a bőséges desszertről.
A reggelik gazdagsága is azt sejteti, akik ide vendégként elzarándokolnak, azoknak igyekezniük kell a fitness teremben, hogy ledolgozzák kicsit a finom étkeket.

Mezőkövesdre mindig érdemes kirándulni – de tavasszal és ősszel talán a  leghangulatosabb.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Okolicsányi Zoltán

 


Größere Kartenansicht

Vissza » Újdonságok

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits