Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Királyréten átadták a természetvédelmi bemutatóhelyet

 

A hegyen-völgyön alcímű pályázati projekt alapján Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési program keretében Királyréten átadták a Természetvédelmi bemutatóhelyet.

 

Határon átnyúló környezet- és természetvédelem

Az átadási ünnepségen Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetője tartott az átadással kapcsolatos szakmai előadást – a Királyréten és az Ipoly-völgyben található természetvédelmi bemutatóhelyek fejlesztéseinek zárórendezvényén. Az eseményen megjelent és szólt az esemény jelentőségéről Harrach Péter, országgyűlési képviselő is.

Tomcsányi Zsófia, a magyar pályázati természetvédelmi ügyintéző és Wollent Ida, a szlovák projektfelelős taglalta a pályázat megvalósításának fontosságát, részleteit. A jeles szakmai esemény – amelyen a szokolyai általános iskola növendékei színvonalas zenés irodalmi műsorral kedveskedtek a vendégseregnek - Szokolya-Királyréten, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Királyréti látogatóközpontjában történt.

A Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (szálláshellyel), illetve a Királyréti Tanösvény a „Börzsöny lakói” című kiállítás megnyitásával ízelítőt kaphat az ide látogató az itt élő növényekről, állatokról és az ember tájalakító tevékenységéről – játékos, logikai fejlesztést is igénylő interaktív kommunikáció formájában. A partner, a szlovákiai Ipoly Unió (Ipolyság) létesítményeit rövidesen birtokba adják a látogatóknak.

 


Környezeti nevelés, ökoturisztikai tevékenység

A 2012. október 1. és 2014. február 10. közötti megvalósítási időtartamon belül összesen 356 262 euró költséget lehet felhasználni, ebből a magyarországi támogatásra 223 853 euró esik, illetve a kormány 39 503 euróval járul hozzá. Többek között többnyelvű igényes eligazító táblák mellett a kiadványok is több nyelven kerültek a polcokra.

A pályázat elsődleges célja, hogy a Börzsöny és az Ipoly-völgy természeti értékeinek együttes bemutatása, és a látogatók által okozott környezeti terhelés csökkentése. Többek között a természeti értékek védelmét szolgálja a látogatók fogadására alkalmas, de a védett területet nem károsító infrastruktúra fejlesztésén, az itt élő és idelátogató emberek természettudatos szemléletének erősítésén keresztül. A projekt helyszínei olyan látogatóközpontok, melyek a partnerek környezeti nevelési, ökoturisztikai tevékenységének stratégiai jelentőségű központjai, mintegy a térség kapui is egyben.

 

Látogató kapu a látogatóközpontban

A fejlesztés eredményeként az eddig csak előre bejelentkező csoportokat fogadó erdei iskola olyan látogatóközponttá alakult át, ami a hétvégeken Királyrétre érkező nagyszámú kirándulót-túrázót is fogadni tudja. Szakmai szempontból úgynevezett látogató kaput is kialakítottak. A létesítményben a látogatók képet kaphatnak a nemzeti park értékeiről és turisztikai információiról. Királyrétre évente 200-300 ezren látogatnak. Az erdei iskolát évente mintegy 6000-ren keresik fel. Várhatóan és a remények szerint a látogatóközpont funkcióval sokkal több látogatót vonz majd.

 

Királyréten és a Nagy-Hideg-hegyen megvalósult elemek

A Királyréti Erdei Iskola épületében, a látogatók fogadására fogadóteret, recepciós pultot és interaktív kiállítást alakítottak ki. Új, interaktív természetvédelmi tanösvényt hoztak létre az Ipolyerdő Zrt. támogatásával. A közúti elérhetőséget javítandó fejlesztették az utakat, robogót és kisbuszt szereztek be, állítottak üzembe. A település központjában egységes és esztétikus információs táblákat, tablókat helyeztek ki, ahol minden helyi vállalkozó és intézmény számára megjelenési lehetőséget is biztosítottak, ezzel a rossz, elcsúfító táblaerdőt megszüntették.

 

A sima és a patkós orrú denevérek

Selmeczy Kovács Ádám Dunakanyar természetvédelmi tájegységvezető vetített képes előadásában gyönyörű táj- és tárgyfotók csavarták el a vendégek fejét. Uhu, a legnagyobb testű bagoly, a patkós és a sima orrú denevér, a források (500 van belőlük), amelyek néhol valóságos vízeséssé duzzadnak, a 10 lábú kövirák, a különböző védett halfajok, a foltos szalamander, és a terület csúcsragadozó „főnök”, a feketególya – mutatták be szép „orcájukat”. De megismerhették a havasi cincért, a fakopáncsot, a hiúzt, a vadmacskát, a kisapolló gerinctelen pillangókat, az orrszarvút és a liliomféléket is.

A Nagy-Hideg-hegyi turistaház mellett információs táblákat és terelőkorlátokat helyeztek el, ahol is felhívják a látogatók figyelmét a védett gyep természeti értékeinek megóvására (fűre lépni tilos!). A Duna-Ipoly Nemzeti Park című könyvet angol és német nyelven, a Királyréti Tanösvény vezetőfüzet magyar, angol és szlovák nyelven leporellót, a megújult látogatóközpontról adtak ki. A szennyvíztisztító-rendszert fejlesztették, az üzemeltetést biztonságossá tették – a látogatóközpont igényeinek megfelelően. Többek között a napkollektoros melegvíz-rendszer téli fölösleges hőjét fűtés-rásegítésre is hasznosítják.

 

Ipelska Unia – Ipoly Unió megvalósított fejlesztései

A szlovákiai partner a tulajdonában lévő Alsó-Ipoly-völgyi Jégmadár Látogatóközpontot és környezetét fejlesztette. Interaktív kiállítás létrehozása a Jégmadár Látogatóközpont területén. Az Ipoly-mente Ramsari terület turistaösvényt (14,5 km) felújították.  Új tanösvény kialakítását valósították meg Olvár-Berincsok-patak mellett (7 km). Az Ipoly-völgy természeti értékeit bemutató filmet készítettek szlovák és magyar nyelven (5 perceset és 30 perceset). Környezeti nevelési konferenciát is rendeztek.

 


A jelenlegi partnerség legfőbb céljai és eredményei

A térség látnivalóit és természeti értékeit egységes turisztikai desztinációként mutatják be. Mindkét látogatóközpontban bemutatják a határ túloldalának látnivalóit is. A magyar és a szlovák oldalon lévő látogatóközpont mintegy 50-50 fős elhelyezést biztosít. A határ két oldalán futó tanösvényeket összekötötték (részben egy másik pályázatból finanszírozva). A kerékpárszállító csomagtartóval is felszerelt kisbusz lehetővé teszi a két területet összekötő kerékpáros és evezős túrák szervezését. Lehetőség van kisebb csoportok és felszerelésük, kerékpárjaik szállítására is.

Írta/Fotó: László Gyula                               30. 01. 2014

 

 


Größere Kartenansicht

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk