Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál

Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál

 

A hétszáz lelkes község a Balaton-felvidéken, Tapolcától alig 4 kilométerre, a Csobánc  nyugati lábánál fekszik.  Ősrégi település, amelyen megtalálhatók minden kornak a nyomai. Első okleveles említése 1180-ban Kesző, majd 1522-től Gyulakeszi néven szerepel az okiratokban. A névadó, Gyulaffy László a török elleni harcok egyik legismertebb hőse, dunántúli birtokos nemesi család sarja. Napjainkban Csobánc vár védőjének bronzszobra őrzi a síkságból kiemelkedő szépséges bazalthegyet.


Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál

 

Hegy, vár, botanika, szórakozás

A hegyről, a várból elbűvölő panoráma nyílik a Káli-, és Tapolcai-medencére, a Bakonyra, valamint a csillogó Balatonra. A vidék botanikai értékei is jelentősek; a sárga virágú sziklai dercevirág előfordulása a környéken egyedüli, és itt van az egyetlen dunántúli lelőhelye a baglyos kőtörőfűnek.

A település fejlődésében meghatározó szerepet játszik Tapolca és a Balaton közelsége. Az itt élők zöme a környező falvakban és Tapolca üzemeiben dolgozik, illetve több helybeli vállalkozó is biztosít munkalehetőséget. A falusi turizmus is jelentős tért hódít, hiszen egyre többen adnak ki szobát, apartmant a szállást keresőknek. Sokan kiköltöztek a városból és egyre több kiránduló, pihenni vágyó keresi fel a községet. A szervezők a hagyományos rendezvényekre, a nyári falunapra, a szeptemberi Mária-búcsúra, valamint a szüreti felvonulásra is szeretettel várják az érdeklődőket.


Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál

 

Életre kelt a Csigó Malom

A központi programokon túl a főutcán, a Csigó Malom eredeti miliőjében nyári zenei rendezvényeket is tartanak, a tulajdonos szervezésében.

A Csigó Malom a történelmi dokumentumok szerint, már az 1200-as évektől kezdődően vízi malom, majd gőzmalom volt. A klasszicista stílusú kiskastélyra emlékeztető főépület bal szárnyában a malom, jobb szárnyában a Csigó család lakása kapott helyet. 1929-ben tűz ütött ki, a magtár és a tetőszerkezet leégett. A súlyos sérülések nyomait az épület a mai napig magán viseli. A malmot az államosítást követően takarmánykeverő  üzemmé alakítottak át, majd idővel működése megszűnt. A romos, elhagyott épületet Bartunek Katalin fedezte fel, partnerével tíz éve megvásárolta, és varázslatos antik tárgyakkal berendezte. Az öt hektáron elterülő ingatlant a tulajdonosok saját erőből folyamatosan tatarozzák, mentik a múlt megmaradt értékeit, a régiség gyűjteményt újabb tárgyakkal bővítik.


Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál

 

A Malom 2010-től - a funkcióváltás eredményeként - kulturális, művészeti és kereskedelmi központtá vált, és különböző élményeket ötvöző helyszínként épült be a Balaton-felvidék turisztikai kínálatába. A hely szelleméhez illeszkedő bútor, festmény, szőnyeg, porcelán és más szép tárgyak gyűjteménye megtekinthető és megvásárolható. A nyári zenei programok egy kávé, vagy borkóstolás mellett még jobban élvezhetők.


Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál

 

Kerékpárral, meg-megállva

A drótszamár vagy canga hasznos divattá vált néhány éve. A nagyvárosokban, ha nincs kerékpárút kijelölve, az autósok nem örülnek a bringások jelenlétének. Ezen a vidéken a helybéliek természetes közlekedési eszköze ez, de a modern kétkerekűn tekerő turisták is szívesen felkeresik a Balatonszőlős, KővágóörsKöveskál, Mencshely, Monostorapáti, NagyvázsonyPécsely, Tótvázsony, Kál,  Szentbékkála, Mindszentkála településkört.


Gyulakeszi, a szépséges Csobánc lábánál


Ha elfáradt a turista a tekerésben, a Balaton északi parti strandjain bárhol csobbanhat, és kaphat tejfölös lángost egy korsó sör társaságában.

Írta: Barna Judit 

Fotó: Stílus Galéria, Barna Judit, aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán,


Vissza » Újdonságok

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits