Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Bor, mámor, France

 

Avignon-tól Tarnig

Azt mondják, New York nem egyenlő Amerikával és Párizs is más, mint Franciaország…

Igaz lehet, mert Franciaországban számos olyan tartomány található, amelyről alig hallottunk, pedig érdemes volna azokat felfedezni! Azért jöttek a minap Budapestre Frankhon számos megyéjének képviselői, hogy bemutassák e kevéssé ismert attrakciókat.


Fűszerorgia és színházi parádé

Avignonról mindig egy bűbájos kis francia dalocska jut eszembe. No meg a tartomány, Provance, amely a világ egyik leghíresebb gasztronómiai központja, és amelynek fővárosa Avignon. Nemcsak a fűszerkeverékéről világhírű, hanem ódon utcácskáiról, festői piacairól és a középkori vallástörténetben betöltött szerepéről. A világörökség részét képező Avignon az egyik legkedveltebb turistacélpont a világon. A pápai palota Európa egyik legjelentősebb gótikus épülete. A világ egyik legnagyobb múltú színházi fesztiválja nemcsak Európából vonzza ide a leghíresebb színházi produkciókat. A gazdag múzeumok és a nyári fesztiválok elengedhetetlen részei a kulturális életnek. Májustól júniusig az Alterarosa fesztivál, augusztustól októberig a Luminessences fényjátékok kapnak főszerepet a nagy múltú városban.


 

Festők útja

Antibes-Juan les Pins minden szeglete maga a művészet – a francia festők kedvelt tartózkodási helye volt ez akkor is, amikor nem luxus üdülőhelynek számított, hanem egy kevéssé ismert tengerparti falunak. Pablo Picasso1946-ban két hónapot töltött itt, később is visszajárt, és ez meghatározta a település sorsát. Az itteni múzeum a világ egyik legnagyobb Picasso gyűjteményével rendelkezik. De nemcsak a múzeumokban szívhatjuk magunkba a maradandó kultúrát. A Festők útja turistaútvonalon akár eredeti helyszíneken tudhatunk meg érdekességeket néhány műalkotásról.

Antibes nemcsak a múltból él természetesen: anélkül hogy megváltozna a festői városka védett képe, számos új hotel, a 24 kilométer hosszú tengerpart révén modern vízparti és vízi szórakozási lehetőségek, vadonatúj szállodák, no meg egy új kongresszusi központ teszi virágzó turisztikai központtá

 

Középkori erődök, mai borkultúra

Bevallom, Aude megyéről nem sokat tudtam eddig, pedig ha csak azt barangolnánk be, hetekig lenne felfedeznivalónk. Az itteni borkínálat és a gasztronómia még Franciaországon belül is kiemelkedő, és ez sokat mond. A Földközi-tenger és a Pireneusok között elterülő, változatos, hegyekkel és olykor háborgó tengerparttal bíró megyében található Európa legnagyobb középkori erődje, Carcassonne, amely Európa legnagyobb középkori erődje. Itt épült az első, a Római Birodalom területén kívüli római kolónia, Narbonne. Gruissan, ez a középkori falu cölöpös épületeiről híres. A franciák maguk is országuk egyik legszebb településének tartják Lagrasse-t.


 

Via Habsbourg, Felső-Elzászban

Elzászt talán kevéssé ismerik a magyar turisták, pedig érdemes felfedezni, hiszen az Osztrák-Magyra Monarchia, a Habsburg birodalom számos emléke található itt. Olyannyira, hogy Felső-Elzászban európai kulturális útvonalat építettek ki VIA-Habsbourg néven. Az útvonal élő, interaktív történelemórának is tekinthető, hiszen több mint száz helyszínen ismerteti a dinasztia kulturális hagyatékát, a legmodernebb technikai megoldásokkal, például okostelefon-alkalmazással.

 

Park a kishercegnek és a gyerekeknek

Érdemes ide családdal is elutazni, hiszen júliusban nyitják az első Kisherceg parkot – talán furcsa, hogy még csak most, hiszen a világ egyik leghíresebb, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt élvezetes regényéről van szó. A Parc du Petit Prince- ben 30 féle játék szórakoztatja a látogatókat, elsősorban persze a repülés témakörében, hiszen az író, Saint de Exupery pilóta volt, és repülés közben vesztette életét. A régió tematikus útvonalai közül legnépszerűbbek a híres borutak, amelyeket külön kerékpárosoknak is szerveznek, természetesen nem kihagyva Colmart.

 

Touluose-Lautrec nyomában

Tarn megye nem tartozik a leghíresebb francia régiók közé, az irodalomkedvelők elsősorban a Toulouse-Lautrec életéről szóló regényből ismerhetik részletesebben. A megye világörökségi helyszín, székhelyének, Albinak katedrálisa pedig a világ egyik legnagyobb téglából készült temploma. A városban született híres festő nevét viselő múzeum az egykori püspöki palotájában kapott otthont.  A 150 éve született művész kalandos-boldogtalan életének intimebb fejezeteit is megismerhetjük a speciális túrán, amelynek egyik állomása az egykori családi rezidencia.

Az egész országban természetesen a legkülönfélébb árszintű, stílusú szállodák és éttermek várják a turistákat. A közlekedési hálózatra se lehet panasz, érkezzünk bár repülővel, vonaton vagy kerékpárral. A kerékpározás itt egyébként is nemzeti sport – tehát a bringások megbecsült vendégek.


 

Életre szóló élmény

A magyarok elsősorban repülővel utaznak ide, az országon belül pedig vonatoznak, bár azok száma sem kevés, akik autóval járják be Franciaországot. Nagy kaland, életre szóló élmény és abbahagyhatatlan szenvedély – ebben mindenki egyetért. Amióta megjelent a Bor, mámor, Provance című könyv (és nyomában megszületett a film) ha lehet még népszerűbb Franciaország, főleg az angolok és az amerikaiak körében, akik olyan romantikusnak tartják minden szegletét, hogy harcolnak egy-egy romos kis házért, pár sor szőlőtőkéért. Ez is közrejátszott talán abban, hogy Franciaország évtizedek óta vezeti a világ leglátogatottabb országainak listáját.


A XXI. század reptere, fotós szemmel, azaz repülővel Párizsba

Nánási Pál, az egyik legnépszerűbb hazai fotós művészi fotósorozatot készített az párizsi CDG repülőtér közelmúltban átadott új Air France termináljáról és a repülőtérről, olyan szemszögből megörökítve az építészet, a belsőépítészet és a légiközlekedés eme sajátos házasságát, amely még az ott dolgozókat is meglepte. A fotósorozat néhány darabja a Deák téri Le Meridien szálloda White Lounge bárjában tekinthető meg.

A világ legújabb technikai vívmányával és újszerű utas-szolgáltatásaival felszerelt várócsarnokok – amelyek elsősorban a business utasok és a hosszú utakra várakozók kényelmét szolgálják – megörökítése mellett a műszaki hátér, a repülőgépek és a repülőtér kevésbé szem előtt lévő szegleteit is megörökítette Nánási Pál, érzékeltetve ennek az egyre fejlődő közlekedési ágazatnak az utasok által talán soha nem látható részleteit.

A kiállításhoz kapcsolódóan az Air France nyereményjátékot is szervez. A kiállításra látogatóknak egy selfie-t (önarcképet) kell készíteni a galériában elhelyezett Air France Premium Economy székben ülve. Aki a fotót feltölti a www.airfrancepopupgallery.com microsite-ra, részt vesz egy sorsoláson, ahol a nyeremény kétszemélyes párizsi út, azaz 2 fő részére repülőjegy és szállás két éjszakára.


Nyereményjáték!

Aki még a Facebook profiljára és egyéb közösségi média felületekre is feltölti a fotót, és megkéri barátait, ismerőseit, hogy szavazzanak, szintén egy két főre szóló nyereménycsomag szerencsés nyertese lesz. A szavazók között értékes ajándékcsomagot sorsolnak ki Az összes feltöltött kép beküldő között szintén kisorsolnak két fő részére repülőjegyet és szállást, két éjszakára.

Aki feltölt egy fotót, e-mailen kap egy egyedi kedvezménykódot, melyet az Air France call centerében használhat fel. A kedvezmény európai utazások esetén 7.500 Ft értékű, míg hosszú távú járatok esetén 15.000 Ft értékű.

A kiállítás május 8-ig látogatható, hétfőtől vasárnapig, 12-19 óra között.

A nemzetközi utasok aránya a CDG repülőtéren 55 százalékos, ehhez igazodnak az angol nyelvű feliratok. A jelölések egyszerűek, jól láthatók. Az adminisztrációt check-in és transfer automaták gyorsítják, automatikus útlevél ellenőrző szolgáltatás várja mindazokat, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek. Kedvező és időspóroló, hogy a schengeni utasok többsége nem esik át további biztonsági intézkedésen. A várakozást több lounge (külön a business utasoknak és a hosszú távú utakra készülőknek), valamint pihenő, szórakoztató és gyermek sarkok teszik kellemesebbé.

 

Kucsmagomba és puy lencse

A franciák a levegőben sem mondanak le az élet élvezetéről, a finom ételekről: április elsejétől hat hónapon keresztül élvezhetik az Air France hosszú távú járatainak business osztályán utazók a Régis Marcon nevével fémjelzett fogásokat. Az ételkreációk olyan különleges alapanyagokból készülnek, mint a francia konyha egyik nagy kedvence, a zöld puy lencse, vagy az ízletes fekete kucsmagomba.

Egy-egy Régis Marcon által jegyzett fogás mindig szerepel majd a menün található négy különböző étel között a Párizsból induló járatokon. Az autentikus konyhaművészetéről ismert séf havonta kétszer újítja meg választékát a törzsutasok igényeinek megfelelően, vegyítve a szezonális ételeket a legjobb francia alapanyagokkal. Az Air France 2011 decembere óta mindig neves francia séfeket kér fel egy-egy menüsor kidolgozására. Eddig Joël Robuchon, Guy Martin, Michel Roth és Thibaut Ruggeri által készített különlegességeket fogyaszthattak a távoli országokba tartó utasok.

Írta: Dr.Elek Lenke

Fotó: audetourisme.comNagyobb térképre váltás

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Újdonságok

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits