Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Vác, ahol mindig tudtak újat kezdeni, újat építeni

Vác, Magyarország, Kárpát-medencében, püspöki székhely,

Ugyan,  Magyarország sok településére mondható el, hiszen a Kárpát-medencében folyó háborúzások,  csatározások sok-sok rombolást végeztek.

Különösen  Vác  püspöki székhely volt az események középpontjában. A magyarok Kárpát-medencébe érkezése , a honfoglalás után  első királyunk megkezdte a váci püspökség szervezését. Ugyan az alapítólevél nem maradt fenn, de írásos emlékek 1074-től fellelhetők.  A város életében kezdettől máig meghatározó szerep  az egyházi központ.  A mindenkori püspök  a település földesura is volt,- aki befolyásolta a szabályozásokat, jogalkotásokat is. Nagy hatással volt az építészetre, kultúrára,  intézmények  fejlődésére.

Vác, az országon belüli központi fekvése, kiemelkedő vízparti része miatt  mindig érintették a hadi események, rombolások.  A tatárdúlás hadjárata során felgyújtották, lerombolták a várost, elpusztították a vártemplomot, a környező püspöki épületekkel, és az oda menekülő lakossággal együtt.  A kivonulás után,  IV. Béla itt tanácskozott  az ország főuraival együtt a  terület újjáépítéséről. És az elpusztult lakosság  helyére a nyugati országrészből  hozatott német telepeseket, valamint  szláv, román jövevényeket.

Egy kis nyugalmat, felemelkedést, virágzást hozott a  XIV-XV. század  a város és a környék életébe.  Báthori Miklós humanista püspök reneszánsz pompával, és az akkori világ legrangosabb kézműveseivel  alakította ki a város főterét.  Ez az a korszak,  amikor a  magyar királyi városok  rangsorában  közvetlenül Vác következett.  Ennek az idillikus időknek  vetett véget a török hódítás,  és a másfél évszázados uralom.  A sok csatározás ,-  a vár és a Dunai átkelő birtoklása miatt,-  a város negyvenszer cserélt gazdát. A török fennhatóság alóli  felszabadultság  végeredménye a város teljes rommá dúlása,  a maradék lakosság elmenekülése, a földek parlagon heverése.  Az újjáépítés megindult, de az újabb harcok (Rákóczi szabadságharc,  a természeti katasztrófák hátráltatták, lassították  az újrakezdést.  A püspöki  építkezések a nagy tűzvész pusztítása  után indultak  meg,  a középkori alapokra épült  barokk város a XVIII század második felében. Lassan-lassan beindult a gazdaság fellendülése,  Buda és Pest után a megye harmadik legiparosodottabb városa volt Vác. Az első magyar vasútvonal kiépítése Pest és Vác között a közlekedést, kereskedelmet is gyorsította.

Vác élete a rendszerváltás után alaposan megváltozott. A nagyipar felszámolásával jelentős munkahelyek szűntek meg.  Napjainkra a városvezetés, az ott lakók az új lehetőségek felismerésével, másképp gondolkodással megvalósulni látják,  hogy a város és környéke ne csak átmeneti , hanem állandó  hosszabb napokra itt tartózkodó látogató,  kiránduló hellyé váljon.

 A Váci  Tourinform Iroda meghívására bepillanthattunk Vác turisztikai, művelődésügyi, kulináris  különlegességeibe,  újdonságaiba. Váci Dunakanyar Színház ez évben nyitotta meg kapuit, -a teltházas előadások,-   főleg budapesti színház vendégelőadásai, színvonalas, sokoldalú, színes programjai szolgálnak  kicsik, felnőttek nagy-nagy örömére.

A kiállítás megvalósulása a váci önkormányzat támogatásával jött létre a Modern Művészeti Gyűjtemény  a Vácott élő Papp László műgyűjtő több,  40 éve gyűjtött gyűjteménye. A XX század magyar képzőművészeinek többek között Scholz Erik Munkácsy- díjas festőművész  alkotásait is láthatjuk, az alföldi festészet, valamint váci művészek képeiben is gyönyörködhetünk.

Méltó helyen, - az ország legszebb barokk terén található-,  a Váci Mosolyalbum Sajdik Ferenc Munkácsy- díjas érdemes művész karikaturista, grafikus bájosan szép, kedves rajzaival.   Mesevárosai, kedves filmes alakjai (Pom-Pom mesék, Gombóc Artúr)  rabul ejti a szemlélőt.

A város Bormúzeuma több,mint 2500 eredeti palackozású borból áll,  és az országban egyedülálló 900 darabos Tokaji Aszú gyűjtemény 1880-tól napjainkig . Természetesen a legnépszerűbb borvidékekről olyan borokat vásárolhatnak az odalátogatók, ami őshonos  és világfajta magyar bor.

Ha, valaki megszomjazna a téli hidegben a  múzeum szomszédságában felállított Jurtában, fatüzeléses sparhelt melegénél , szépséges cseréppohárból kortyolhatja az ízletes forral bort.

A város kultúrtörténeti kincse került napvilágra, amikor 1994-ben a Domonkos templom helyreállítási munkái során, a templom alatti kripta, több, mint 150 évvel ezelőtt befalazott lejáratára bukkantak az építők. A különleges klíma miatt jó állapotban talált mumifikálódott testek nyugodnak. A múzeumban láthatóak  a kegytárgyak, viseletek, lábbelik, temetkezési kellékek, feszületek, rózsafüzérek.

Az 1718-ban épült ház, a német városrészben uradalmi kocsma volt, később Aranyszarvas Vendégfogadóként élt a város történetében. „borivó szobákkal”  kialakított termei, a kocsmáros lakása, valamint, hálószoba állt a  vendégek rendelkezésére.  Sőt az írások megemlítik, hogy színielőadások is szerepeltek a vendégfogadó programjaiban.  Az épület végében volt az istálló, amiben 24 lovat tudtak elszállásolni. Ebben a szép épületkomplexumban lett kiállítva  többek között Hincz Gyula (kortársai csak magyar Picasso-ként emlegették)  kétszeres Kossuth díjas festőművész életműve, Haraszti Béla cukorműves szépséges édesség költeményei, megcsodálhatjuk Európa Öntöttvas  Művészet remekeit, és a belső udvarban található Verter Andrea szép hangulatú „Tündérkert” kerámia figurái .

Szép ez a város, gyönyörű barokk terével,  a késő barokk   diadalívével, az egyedülálló Gombás-patak kő hídjával, ódon utcáival és nem utolsó sorban  a szép örökké változó folyójával a Dunával.

Írta és fotózta Magyar Éva                                   - 11. 12. 2013 -


Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk