Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon

Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


A Szent László téren második alkalommal rendezik meg Ngyaváradon az adventi és karácsonyi vásárt.  Fényfüzérek díszítik a fenyőfát és a téren lévő bokrokat is. A téren kialakított színpadon gyermekprogramok várják a kicsiket, bőven kínálnak vásárfiát és ételes standok frissen sült kolbásszal és hurkával csábítják a vendégeket. Forralt bort és az ízléses vásárfia mellett ínyencségeket is kínáltak a vendégeknek.


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


Év végéig tart nyitva a vásár, ahol nem találtunk giccset, csak ízléses népművészeti alkotásokat.  A nagyváradi polgármesteri hivatal a Turizmust Népszerűsítő Egyesülettel közösen szervezett újságíróknak tanulmányutat, hogy megismerjék és népszerűsítsék a várost.

Az egyesület vezetője, Mihai Jurca szerint azért nem találunk giccset a vásárban, mert az árusok termékeiket külön bizottság vizsgálta meg, nyilvános árverésen licitálhattak arra, ki bérelheti ki a faházakat, 35 helyre 50-en jelentkeztek, az öt ételárusító helyekre is akadt bérlő.


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


Mihai Jurca (Nagyváradi Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója) és Kenderesy Nadin (Turisztikai Kft. PR) segítségével szervezett tanulmányútra december 4-és 5-én került sor Nagyváradra. Mintegy húszan néztük meg a Nagyváradi Várat, a Darvas-La Roche házat, a Szent László Teret, a Sas-palotát, és a Zsinagógát, a nagyváradi Nymphea Wellness és Termálközpontot, valamint a Nagyváradi római katolikus székesegyházat, amelynek másik két eleme az impozáns püspöki palota és a rendkívül hangulatos, árkádos Kanonok-sor.

Szállásunk a színház impozáns épületétől 100 méterre és a Hold-templomtól 3 perc sétára található Astoria Grand Hotel volt, amelynek érdekessége, hogy itt szállt meg Ady Edre és Léda. Külön folyosó „járt nekik”, és a szobákat a mai vendégek is igénybe vehetik. Én, mint szerencsés, Ady Endre szobáját


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


kaptam, amelynek kis dolgozószobájában három Ady kötetet helyezett el a gondos szálloda. Reggel, ahogy Ady dolgozószobájának ablakán kinéztem, négy templomtorony mutatta magát, több láthatósági mellényt viselő dolgozó várakozott valamire, közben sorban álltak be a piros-sárga színű taxik a drosztra. Tudom, Ady nem ezt láttam volna, de elképzeltem, és átkopogtam a másik szobába, ahol Léda várt Adyra. De hajnal volt, és a Léda szobáját elfoglaló kolléganő még aludt.


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon

 

Az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság meghatározó alakjait ábrázoló szoborcsoportot sokan keresik meg, amelyet 2012-ben avattak fel, Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást ábrázolja egy kávéházi asztal körül, a mű Deák Árpád nagyváradi képzőművész munkája. A bronz szoborcsoport a sétáló utcán életnagyságban ábrázolja a neves irodalmárokat, mellettük egy üresen hagyott székre a városlátogatók szívesen ülnek le egy közös fotó kedvéért.

Forralt borral vártak a Nagyváradi Vár udvarán is, korabeli zenét is hallgathattunk, amelynek hangjai követtek minket a várnézés közben is. Többek között tatárok és törökök is ostromolták a várat, és három évtizedig török uralom alatt is állt. Mindenki tett hozzá, vagy vett el belőle valamit, és mára mindezt követhetjük is a kiállítások során.

A Nagyváradi Vár, vagyis Közép-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt, olasz reneszánsz stílusban épült erődítménye egy éve látogatható, amelyet hat éven át renováltak. Az összesen 87,86 millió lej értékű felújítási projekthez 66,31 millió lejt az Európai Unió biztosította. Számos kiállítással „lakták” be az épületet a Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeumban, és számtalan megvalósítható tervük is van arra, hogy egyre több érdeklődő látogasson le a várba. Közben folynak az egy évtizede elkezdett feltárások is, amelynek eredményei már láthatók a felújított nagyváradi várban, a fejedelmi palota alatt, ám az ásatások kétharmada még hátravan.

Összesen 15 kilométerre a magyar határtól idén adták át a Nymphea Wellness és Termálközpontot,


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


amely a közelség miatt versenytársa lehet a bihariak áktal közkedvelt Hajdúszoboszlónak. Jelenleg a Nymphea Wellness és Termálközpontnál folytatódnak a környék rendezési munkái, ahol a tervek szerint 400 férőhelyes parkoló készül majd el.

A nagyváradi szecessziós építészet emblematikus alkotása, a Fekete Sas épületkomplexum


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


a Szent László tér sarkán található. A hajdani Fekete Sas fogadóról kapta a nevét, az épületegyüttest három utcára nyíló kijáratát egy üvegfedelű paszázs köti össze és csodálatos, a fekete sast ábrázoló csodálatos színes ólmozott ablaküveg díszíti. 

Nagyvárad néhány éve bekerült a szecessziós városok európai szövetségébe, idén márciusban is gazdagodott a város egy újabb, a város zsidó múltjáról tanúskodó turisztikai látványossággal megnyitották a nagyközönség előtt a Darvas-LaRoche házat, a szecessziós építészet egyik gyöngyszemét.


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


A megnyitóra a Természet és szecesszió című interaktív kiállítást nézhették meg az érdeklődők, mi pedig az ott lakók múzeummá alakított első emeleti termeit csodálhattuk meg.

A zsidó hitközség építette fel a Körös partján 1878-ban Nagyvárad neológ zsinagógáját.


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


A monumentális méretű épület 1000 férőhelyes volt, tetején egy hatalmas kupola látható, restaurálását uniós támogatással tudták megvalósítani.

Selyem János idegenvezető megmutatta kedvenc épületeit, lelkesen, városa iránti szeretettel fáradhatatlanul vezette a csoportot.


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon


Mikor rákérdezek, van-e itt is fekete idegenvezetés, utalva arra, hogy nemrég más ország városában láttam ilyet, bólogat, igen, van, és közben felháborodva meséli, hogy engedély nélküli botcsinálta idegenvezetők is kalauzolják az idegeneket. Tulajdonképpen azért haragszik, mert ők, a „hivatásosok” több éve tanulták szakmájukat, életük a vezetés, tudásukat éjjel-nappal bővítik, és ezt a fekete idegenvezetőktől nem látja.  


Újdonságok és adventi vásár Nagyváradon

      

Neki és a vendéglátók kedvességének is köszönhető, hogy az a véleményünk: Nagyváradra el kell látogatni, nemcsak látványosságai, hanem gasztronómiai meglepetései miatt is, amiről itt most kevés szó esett.  Pedig egészen jó fehérboruk, rozéjuk és vörösboruk mellett megkóstolhattuk egyedi ételeiket is, híres tésztáik, leveseik, vagyis csorbájuk mellett.

Írta/Fotó: Bódi Ági


Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk