Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Üdülőparadicsom az Alpokalján

 

Határőrvidéken járva

Kőszegtől nem messzire az osztrák határ szomszédságában harsogóan zöld fákkal ékes, és az alpoki légáramlatokkal szemben nyitott völgy ölén fekszik az egyik nagy internetes szavazás szerint az ország harmadik legszebb falvának minősített település Velem, és az annak határában 2001-ben felépült 160 személy befogadására képes üdülőtelep, „Novákfalva”.

         

        

A község Árpád-kori őrhely volt a burkusok határán. A főúton lévő házak farkasfogas beépítése még ma is őrzi az ősi szabályt, miszerint valamennyi épület szakaszosan is védhető és azok mindegyikének ablakából jól lehet látni, az estlegesen támadó betolakodókat. Ritka szépek a többnyire napsugaras motívumú, nemegyszer rézkopogtatós fa kapuk, a hófehér tornácok s a helység közepén csörgedező, olykor kétszintesre szakadó kristálytiszta vizű patak. Szinte valamennyi háznál foglalkoznak a falusi vendéglátással. A Gomba fogadóban helyi étkekkel várják a vendégeket, sokat ízesítenek az itt letelepült hajdani nyugdíjas római katonák által telepített hatalmas gesztenyeerdő termésével. A vendégvárás és vendéglátás mellett itt élő ifjú férfiak kellemes és hasznos időtöltése az önkéntes tűzoltóság, amely szervezet összefogója, kovásza a különféle vidámrendezvényeknek, báloknak, főzőversenyeknek, májusfaállításnak. Sokan járnak át innen dolgozni nap-mint nap Ausztriába. A szorgos nép az általa termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy mézet, tojást, cérnametéltet, dióbelet kicsiny asztalkákon a háza elé teszi asztalon kiporciózva, s az ár feltüntetésével. Mellette dobozka, a becsületkassza, itt még tisztességesek az emberek!

         

Itt rejtegették a Szent Koronát

A 346 lelket számláló település közepén látható hazánk négy hűségkapujának egyike, amely a világháborúk magyar katona áldozatainak emel emléket. Kissé elhanyagolt állapotban áll még az úgynevezett Stirling villa, amely utolsó székhelye volt a Szálasi kormánynak és a Honvéd Vezérkarnak. Nem messzire innen három tölgyfa alatt található a munkaszolgálatosokkal kiásatott bunker, annak mélyén őrizték a magyar Szent Koronát, amit végül Ausztriában ástak el a koronaőrök a Vörös Hadsereg elől. A régi templom alapjaira épült a kicsiny hegyecske csúcsán ékeskedő kecses, piros tornyú több mint négyszáz éves Szent Vid templom, amely jeles búcsújáróhely. A dombon már a Pannónia korban rézművesek éltek s a hely a bronzkorban őrhegyként is szolgát.

     

Konferenciától a lakodalomig

Fölfelé menet szinte harapni lehet a harsogóan friss szubalpin levegőt, ami kiváló gyógyszere a légzésszervi betegségben szenvedőknek. Az itt pihenőket seregnyi gyalogos és kerékpáros túraút várja, szívesen jönnek erre valamennyi korosztály képviselői és a vékonypénzűek sem csalatkoznak az árakban. Az iskolások és a konferenciaturizmus képviselői mellett megjelennek itt skótok, osztrákok és franciák, és akadnak magyarok s külhoniak egyaránt, akik itt mondják ki a boldogító igent, hét országra szóló lakodalom kíséretében.

  

A falu életének élénkítéséhez nagyban hozzájárult a Novák Tamás, vállalkozó által épített üdülőfalu. Ő működteti a Gomba fogadót és panziót és hamarosan képtárat is építtet a községben, az alkotótáborába meghívott művészek által készített szobroknak, festményeknek s iparművészeti remekek számára. A művészetpártoló mecénás üdülőtelep-tulajdonosnak köszönhetően ugyanis mostantól a festők és szobrászok mellett évente kétszer két hétig szívesen látott vendégek Novákfalván a különböző zenei irányzatok képviselői is az egyre inkább nemzetközivé váló művészeti heteken s most ősszel már iparművészeket is hívnak.

      

Az értékteremtő mecénás

Novák Tamás azt mondja: „Szeretnék olyan értéket hagyni magam után, amely itt mutatja be a magyar történelem és kultúra egy darabját.”

 Idén tovább bővítik a kedves, kicsiny faházakból álló telep lehetőségeit és természetgyógyász centrumot alakítanak ki.  A tervei már meg vannak a három új múzeumi egységnek is. Az egyikben 42 méter hosszú és két méter magas festmény fogja történelmünk jeles eseményeit bemutatni.  A mögötte lévő népművészeti- és babamúzeumhoz már összegyűlt több mint kétezer baba és a harmadikban a csíksomlyói búcsú makettje kap majd helyet a magyar népi ornamentika bemutatásával együtt.

      

A mini falu hat és fél hektáron terül el, ahol gondosan kiválasztott és táblákkal ellátott szebbnél szebb fák, növények virágok s bokrok teszik hangulatossá az ittlétet. Sokfelé készült szalonnasütő hely, a családosok házainak sora előtt pedig méretes játszótér várja a gyerkőcöket. Két sétányon is nemzetünk jeles íróinak, költőinek fából faragott mellszobraiban gyönyörködhetünk. A trianoni békeszerződésnek emléket állító koronás kereszt melletti szabadtéri színpad szomszédságában lévő konferenciaterem falán az aradi vértanúk, míg a főépület festett fabútorokkal berendezett, muskátlis gangján az Árpád házi királyok agyagból égetett, festett domborművei láthatók. A székely udvar kemencéiben gyakran sütnek kenyeret, lángost, disznótorost, vagy éppen kemencés csülköt. Az étlapon többnyire egyszerű, hagyományos étkek sorakoznak, a palacsintától a töpörtyűs túrós csuszán, az erdélyi paraszt csorbán keresztül a pincepörköltig.

 

Télen is nyitva lesznek

Eddig tavasztól őszig tartottak nyitva, ám most az üzemeltető a téli működtetést is tervezi. Természetesen akkor a kulcsos házak rendszerében üzemelő sajátmagunk által takarított, saját magunk által fűtött, mini konyhás házikóba a gyorsan leégő tűzifa helyett valami nagyobb fűtőértékű tüzelőt is be kell, hogy szerezzenek.

www.novakfalva.hu

Irta Kőhalmi Dezső

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán   - 05. 06. 2013 -Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk