Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Rétes és füstös szauna

 

Évtizedek óta mást sem lehet hallani a turisztikai szakemberektől mint azt, hogy javítani kell a hazai vendégfogó kínálaton. Mert az idegenforgalmi bevételek csak úgy növelhetők, ha a vendégek döntő hányada nemcsak a fővárost és a Balatont célozza meg. A helyzet lassan, de biztosan változik, egyre nagyobb a látogatottsága országszerte a gyógyfürdőknek s azon településeknek, ahol a természet s az építészeti látnivalók mellé sportolási lehetőséget biztosítanak, valamint kulturális, kulináris és hagyományőrző programok sokaságát szervezik meg esztendőről-esztendőre.

Egy október eleji hétvégén meglátogattunk két Pest megyei, alföldi települést, Dabast és Újlengyelt megnézve, hogy mit kínálnak az arra járó idegnek számára.Az első utunk Sáriba vitt, ami korábban önálló falu volt, ám három helység egyesült Dabas égisze alatt. Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármestertől tudom, hogy a város eme részén 4-500 ember őrzi a szlovák ősei emlékét. Már az óvodában ismerkednek a gyerekek eleik dalaival, mondókáival és sok fiatal jár szívesen a Borovenka néptánc csoportba. Pályázati pénzből rétes házat építettek és felhúztak egy paraszt tanyát is, amelyben összegyűjtötték a régi élet relikviáit. Az ősi recept szerint töltik meg tökkel, káposztával, mákkal és túróval a rétest, aminek tésztáját ügyes kezű asszonyok hajszálvékonyra húzzák. Augusztusban rendszeresen tartanak rétes fesztivált. Ilyenkor az utcaközösségek rúdszám sütik és kínálják a fölséges csemegét, ingyér. Idén ezen alkalommal délután négytől hat óra tízig 5644 darab fogyott el a Hungarikum sári rétesből.

Készítenek reggelire tej, estére tea mellé, ebédre meg leves utáni második fogásként matutát, vagy más néven recsegét, ami príma borkorcsolya is. Bálintné Terike néni a következő módon készíti. Három-négy evőkanál lisztet és némi sót kever össze nyolc-tíz lereszelt méretes krumplival, amit jól kizsírozott tepsibe tesz és a tetejére zsírt pötyögtet, és mehet a sütőbe. Aki szereti, az némi feketeborsot is keverhet a masszába. Amikor megpirul a teteje, szeleteljük négyzet alakúra, és már tálalhatjuk is.


         


Az összefogás és a helyi vállalkozások egymást támogató szándékának jó példája, hogy a rétes házbeli rendezvények alkalmával meghívnak helyi termelőket is. Kocsár László cukrász, kisüzemében messze földön híres csokoládékat készítenek, Belgiumból hozott alapanyagból.  A Sváb pékségben hajdani ízeket elevenítenek fel. Közkedvelt termékük az élesztő nélküli, kovászos fehér rozskenyér, a diós és a kókuszos kosárka, valamint a huszárzseb, amelynek tésztája csörögefánkhoz hasonlatos, amit diókrémmel, vagy fahájas szilvalekvárral töltenek meg. Homoki Iván méhpásztor méhészetéből nemcsak ízletes mézek kerülnek ki, hanem kapható náluk a hajdani huszártiszt dédnagypapa 1800-as évekbeli receptje alapján mézből és gyümölcsből készített aranyló színű, zamatos mézbor, aki megízleli biztos, hogy vásárol belőle!

Dabas nevezetessége az itt lakók és a környék helységei lakosságának, szervezeteinek téglajegyeiből felépített Kapisztrán-Hunyadi emléktorony, amit a nándorfehérvári győztes csata 555. évfordulójára emeltek. A szökőkút mögötti, három harangot magába rejtő toronyból csodás kilátás nyílik a békés városkára.


   


Rendszeres vendégjárást biztosít a település számára, hogy bekapcsolódtak a négyszáz kilométernél is hosszabb, Esztergomtól Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokútba. Amelynek szerves része a nemrégiben felállított s az úton járókat védő Szent Jakab szobra. Ennek közelében egy mocsaras terület fölött cölöposzlopokra fektetett palló vezet egy kedves, kies csónakázó tóhoz.


           


A környék településein fellelhető vendégszobák, vendégházak megtalálhatók és lefoglalhatók a www.falusiturizmus és a különféle vidéki programajánlók fellelhetők a www.videkjaro.hu internetes oldalakon, amelyek a FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) honlapjai.

    


A délutáni és másnapi programot a szomszédos Nagylengyel határában, a Hernádi dűlőben lévő Akác tanyán folytattuk. A finn-magyar tulajdonban lévő In-Natura Kft. által épített és üzemeltetett lovas turisztikai komplexumban lehetőség nyílik a szálláson kívül különböző rendezvények lebonyolítására, gyalog-, kocsis- és lovas túrák megszervezésére. Jelenleg 27 lovuk van, amelyeket ridegtartással nevelnek. Nyáron kézműves és lovas tábort is szerveznek magyar s finn diákok számára.  Aki kikapcsolódásra, nyugalomra vágyik, az itt kipihenheti a hétköznapok fáradalmait. Szobáik és apartmanjaik 3 illetve 4 napraforgós besorolású magánszálláshelyek. Különösen a külföldiek tartják rendkívül előnyösnek, hogy innen a főváros 40 perc alatt elérhető személygépkocsival. Szerveznek éjszakai túrát, játékos vetélkedőket és például Budapest városnézést is. Lehetőség van biliárdozni, szaunázni, biciklizni, tollasozni, és a strand sincs messze, mert Cegléd élményfürdőjében a csúszdák izgalmas kikapcsolódást jelentenek. A termálfürdő pedig az év minden szakában várja a vendégeit reumatológus szakorvosi szolgáltatással egyetemben.


   

Finn mesterek építették a szaunákat. Ezek közül a legkülönlegesebb a füstös szauna, amelynek mini a kéménye s a hajnalban kezdődő 12 órai felfűtés idejére betesznek sülni finom pácolt húsokat, olykor még rénszarvashúst is. Az egyikben 500 kilogramm kolbász füstölhető fel egyszerre. Szaunázás előtt a fafüstöt gőzzel kikergették. A nyírfavirgácsos szeánsz után az omlós falatokat jurtában ettük, kézzel a tábortűz mellett. Akinek volt kedve az szalonnát, vagy flekken süthetett szabad téren, vagy a kinti kemencében. Az udvari fakádak egyikében 34-36 Celsius fokos, 90% fölötti sótartalmú „dagonyázó” várja az érdeklődőket csillaghulláskor és szikrázó hóesésben egyaránt. Príma élvezet! Az étteremben finn és magyar étkek is vehetők; nekem a füstösben sütött rokfortos lazac nagyon ízlett. Laktóz-, gluténmentes és vegetáriánus koszt is kapható.


 

     

 

Zamatos, aranyérmes vörös és fehér boraik szőleje a közeli ceglédberceli Aranyhegyen érett s Kökény Benő ceglédi pincéjéből került az asztalra.

Itt szintén támogatják a helyi vállalkozókat. A magyaros ízeket, dolgokat az újhartyányi székhelyű Hungarikumbolt Web áruháztól szerzik be, a mézeket a szintén ott élő Takács Balázs őstermelő szállítja. Ám a kenyereket, zsömléket, akár helyben sütéssel a fővárosi Finn kenyér Kft. biztosítja.

Irta: Kőhalmi Dezső

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán,                 08. 10. 2013

 


Größere Kartenansicht

---------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk