Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Pezsgő és sütemény
Az „O sole mio” örökzöld dallamával köszöntötte a mandolinozó és daloló Békés Attila örökös és tiszteletbeli szakosztályi elnök december 9-én a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában a Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály évzáró rendezvényén résztvevő zsurnalisztákat.Az andalító dallamokat követően dr. Ruszinkó Ádám a turizmusért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a hazai turizmus eredményeiről és jövő évi, illetve a hét esztendős uniós ciklus hazai kilátásairól. A politikus többek között elmondta, hogy a turizmusra jellemző ágazat aránya a gazdaságon belül 5,7% s ez periférikusan még ennél is több értéket termelt. Örvendetes adat, hogy az év első tíz hónapjában a belföldi vendégszám 4,27 millió, ami az korábbi esztendő, hasonló időszakához képest 10% növekedést mutat, s ebből levonható a következtetés, hogy a Szép kártya felhasználása terén jelentős a fejlődés. Szó esett arról is, hogy a turizmusban egyre nagyobb szerep jut a TDM-eknek. Egyre erőteljesebben fejlődik az egészségturizmus és remekül szaporodnak az úgynevezett tematikus hálózatok például a lovas-, a vízi- és a kerékpárutak bővülésének köszönhetően. Jelentős előrelépés, hogy Magyarországon a korábbi tizenháromhoz képest ma már 18 gyógyhelyet tartunk számon. Fontos turisztikai célokat szolgál továbbá a természeti- és kulturális örökség megőrzése, fejlesztése. Egyre nagyobb igény mutatkozik az úgynevezett konferenciaturizmus iránt is.Az egybegyűltek igényes, informatív előadást hallhattak a Törley Pezsgőpincészet Kft.-ről a cég ügyvezető igazgatójától Kovács Györgytől. A hazai cukrászmesterség egyik kimagasló személyisége a nemzetközi hírű Lajos Mary a ceglédi Békebeli Cukrászda vezetője pedig az édesipari termékek világ- valamint hazai trendjéről beszélt.


          


A pezsgőtörténeti előadáson megtudtuk, hogy Törley József 1882-ben alapította a Törley és Társa céget Promontóriumon. A cég a múlt század elejére az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett s az országalapítás millenniumi évfordulójakor már a „császári és királyi udvari szállítók” büszke cím birtokosai lehettek. Az 1910-es években kétmillió palack italt állítottak elő, hagyományos eljárással. A cégnél 1963-ban a tartályos érlelési technológiát is bevezették. Az üzemet 1992-ben német szakmai befektetők privatizálták és a mennyiségi gyártásból minőségi, piacorientált termelésre váltottak át. Ma 6,5 millió palackjuk kerül évente belföldre, míg külföldre hárommillió palackkal exportálnak. Máig megtartották vezérelvüknek az alapító jelmondatát: „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt.” Megtudtuk azt is, hogy a pezsgő alapanyagát kizárólag a saját tulajdonú nyolcszáz holdas etyeki szőlőbirtokukon termesztik. Így azután a szőlőszemtől a fogyasztó asztaláig követik a finom termékük sorsát. A direktor végezetül említést tett a régi gyártelep helyén létesített Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontról, amely nemcsak tartalmában, hanem küllemében is különlegességnek számít. A kiállító terem pezsgős dugót formál, ahonnan egy palackba, majd pedig pezsgőspohárba léphetünk át.Lajos Mary, aki a hajdani vándoriparosok XXI. századi utódaként járja világszerte a nagy szakmai szimpóziumokat, versenyeket és mesterkurzusokat arról szólt, hogy vezérelve a tradíció és az innováció, amelynek ötvözésével az 1900-as évek első vonalbeli színvonalára lehet és kell visszahozni a magyar cukrászipart. Annak idején a cukrászdák a társasági élet központjai voltak, amelyhez azok minőségi környezetet biztosítottak. A régi világban egyedül ezen a helyen találkozhattak felügyelet nélkül nyíltan a hölgyek az urakkal.


      


A berendezés igényességében ezt a kort idézi a ceglédi cukrászda, ahol a vendégek megízlelhetik a régi receptek alapján készült süteményeket, főzött fagylaltokat s a kézműves bonbonokat, meg csokoládékat is a legmodernebb irányvonalat képző édességeket egyaránt. Cegléden Kossuth városában természetesen a kávé mellé minden vendég kap egy szeletke Kossuth kedvencét, amely 150 éves receptúra alapján készül. Keresett a Kossuth kifli s szeretik a népek az új terméküket, a békebeli huszárkockát, ami kézzel merített és belülről nemzeti színű finomság és négy szemes szép rajzolatú bonbon dobozkában kelleti magátA tájékoztatókat követően a különféle pezsgőkhöz az előadó hölgy által megálmodott fölségesen finom sütemények kreációit kóstolgathatta a közönség.

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: Okolicsányi Zoltán 

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk