Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Márton-napi vigaszságok Szentendrén

 

 

   A Szentendrei Szabadtéri  Néprajzi Múzeumban,-  már hagyományosan,-  Szent Márton Újborfesztivált rendeztek a hétvégén, szombat és vasárnap.

Az érdeklődők, a látogatók sokaságát bizonyítja, hogy az eddig kevésbé zsúfolt parkolóhoz, megnyitottak egy  másik nagy kiterjedésű füves parkolót. Persze,  az érdeklődés fontos része lehetett a sziporkázó , szinte a tavasz melegét sugárzó napsütés.

Mi is ez a Márton-nap?  A 40 napos adventi böjtöt megelőző jóízű, gazdag falatozás, vigaszság. A hiedelem szerint, aki a vigadalom idején nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. A „püspökfalat” szavunk is innen származik:  ugyanis a liba húsából illett küldeni a papnak, éspedig a hátsó részéből.  Úgy hitték, aki sokat iszik egész évben erős, egészséges lesz. Az asztalra került újbor, a következő év jó termését jelentette. „A bornak Márton a bírója”,- tartja a hiedelem. Ugyanis erre az időre a must borrá érik,- amit meg kell kóstolni, a kiforrott új borral illik koccintani,- ezt hívják Márton poharának.

A régi időkben Szent Márton napja jelentette a dolgos mezőgazdasági munkák végét. Ilyenkor fejezték be a gazdasági munkákat, és kezdetét vette a téli „pihenés”.Legendák, mondák is fűződnek Mártonhoz. Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományában látta meg a napvilágot (Savaria,  Szombathely) 316 körül. A császár katonájaként szolgáló vitéz egy hideg téli napon a köpenyét egy szegény koldusnak odaadta. Éjszaka álmában a koldus megjelent Jézus alakjában.  Ettől a naptól fogva Márton élete megváltozott:  Isten szolgálatába állt. Még élete idejében jóságáról, alázatosságáról legendák szövődtek:  püspökké akarták szentelni. Az érte jövő küldöttek elől bebújt a ludak óljába. Ám ezek hangos gágogásukkal, rikoltozásukkal nagy zajt csaptak, elárulták rejtekhelyét. Márton, engedett a felkérésnek ,  371-ben püspökké szentelték és haláláig  398-ig védte , segítette a rászorulókat.

Márton napja az időjóslás napja is: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál”.

Ezen a napon a pásztorok sok vesszőt adtak ajándékba a gazdáknak,- akik kijártak a legelőre az állataikkal. Ettől hitték, hogy a sokágú vessző, annyi állatot ad nekik, amennyi ága van. Szent Márton vesszejével hajtották ki tavasszal az állatokat.

A Néprajzi Múzeum vigaszsága hűen tükrözte a hagyományokat: volt itt liba sült, májpástétom. Minőségi kézműves újbor bemutató az ország különböző borászaitól,- gyerekek kedvence: gumicukor, kürtöskalács, sült gesztenye. Népzene, néptánc, kézműves foglalkozások. Szépséges, nagyon szépséges munkák, kerámiák, ötvösmunkák. Sok-sok manufaktúra is jelent volt finom lekvárjaival, szörpjeivel. A programok tájegységenként változtak. Az Alföldi tájegység többek között kenőtoll készítést mutatott, a Kisalföldi kosárfonást, Nyugat-Dunántúli krumpli, alma, tök sütést.

Szép, érdekes, tartalmas, minőségi vigaszság volt!

Írta/Fotó: Magyar Éva


Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk