Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Magyarország: Szolnok és környéke - Paradicsom az egészségre vágyóknak

    

A Tisza és a Zagyva összefolyásánál található már 900 éve Szolnok városa. Ez Jász-Nagykun-Szolnok megye megyeszékhelye, és a megye jogait birtokolja. Az évszázadok során a várost többször lerombolták, s újra és újra felépítették, ám történelmi lénye a mai napig megmaradt. Szolnok nevezetességeihez tartozik a történelmi pályaudvar, amely Magyarország egyik legrégebbi épülete. A Kossuth téren álló tanácsháza a 19. századi szecesszió jellemző stíluselemeit viseli. A történelmi városközpont 18. századi, a ferences templom késő barokk. A 18. században épített zsinagóga ma a Szolnoki Művészek Galériája. Szolnok legújapp építményei közé tartozik a Tiszavirág híd, egy gyalogos híd, amely a belvárost a termálfürdővel és a városligettel köti össze. A szolnokiak nagyon büszkék erre a hídra, amely 444 méterével Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja.

   

Az óvárosban található a tiszteletreméltó Tisza Szálló és az 1928-ból származó gyógyfürdő. A neobarokk stílusban épült szálloda a Tisza partján áll, körülvéve a festői szépségű parkkal és egy gesztenyefasorral, mely Európa egyik legszebbike. A fürdő kiváló minőségű gyógyvize alkálifém-hidrogénből  és jódból áll, és 55,6 fokosan tör a felszínre. Különösen ajánlottak a kúrák reumatikus, izületi és nőgyógyászati megbetegedések kezelésére. Ivókúraként a gyomor túlzott savassága ellen segít.

   

A városligeti Garden Wellnesz és Konferenciahotel számos wellness-programja nyújt kikapcsolódást, amelyek a fizikai és lelki egyensúlyt szolgálják.

   

Különösen figyelmet érdemelnek a különféle masszázs-programok. A wellness-részlegben 27 fokos medence van, valamint egy 32 fokos élményfürdő. Továbbá 34 fokos pezsgőfürdő, különféle szaunák, szolárium és fitnesszterem. A szálloda szobái színben harmonizálnak, falait festőművészek képei díszítik.

   

Ha már Szolnokon vagyunk, feltétlenül meg kell tekinteni a Repülőmúzeumot. Kiszolgált repülőgépek széles választékát lehet megtekinteni és fényképezni. Például találhatunk ott egy Me-108-ast, a szövetségi hadsereg egy F-104 Starfighter-jét vagy egy svéd J-37 Viggen-t. A múzeum ingyenes belépés mellett április 1. és október 31. között van nyitva.

   

   

Kb. 25 km-re Szolnoktól található Cserkeszőlő, ahol gyógyfürdő segíti az izületi betegségek, degenerativ gerincproblémák kezelését és baleset utáni rehabilitációt is. A gyógyvíz jótékony hatással van a különböző nőgyógyászati betegségekre és a terméketlenség bizonyos formáira is. Az alkálikloridos és hidrogénkarbonát tartalmú gyógyvíz a barna, jódos gyógyvizek csoportjába tartozik. A férfiaknál potencianövelő hatású, belégzéskor pedig idegnyugtató hatású. A gyógykezeléseket reumatológiai szakemberek felügyelik. A Touring Hotel és a Termálkemping közvetlen kapcsolatban vannak a gyógyfürdővel. A szállodából egész évben elérhető a fürdő egy zárt folyosón keresztül, amely az épülethez hasonlóan akadálymentesített. Pihenésre, kiadós sétákra alkalmas a tiszakürti Arborétum, amely csupán 8 km-es távolságra van Cserkeszőlőtől. A közel 60 hektáros arborétum különleges növényeivel és modern látogatóközpontjával felejthetetlen élményt nyújt. Többek között látható itt egy 140 éves fekete fenyő, 100 éves juharlevelű platánfa, és az arborétum legöregebb fája, egy 350-400 éves tölgyfa. Természetesen a körúton számos pihenőpad áll rendelkezésre, valamint egy kilátó, ahonnan gyönyörű pillantást vethetünk a faiskolára.

   

Tiszakürttől 25 km-re találjuk Martfű községét. Persze, hogy fürdőhely, gyógy- és termálfürdőhely. Martfű Termál SPA az intézmény neve, amely 13 hektáron helyezkedik el. A Martfű Termál SPA büszkesége a gyógyfürdő és az uszoda, amely egyedülálló a régióban. A komplexumhoz tartozik egy kúria is, amely panzióként üzemel, és egy nagy kemping korszerű felszerelésekkel. Az 1100 méterről feltörő 61 fokos termálvíz hatása számos betegség gyógyítását segíti. Többek között enyhíti az izületi gyulladás, pikkelysömör és ekcéma, nőgyógyászati bajok, és vegetatív idegrendszeri megbetegedések okozta fájdalmakat. A termálhotel közvetlenül a Tisza partján, nyugodt környezetben található. A hotel 44 tágas szobával rendelkezik, amelyek közül 4 szoba akadálymentesített. Közvetlenül a hotelen belül elérhető a gyógyfürdő és az uszoda, amely éppen rossz idő esetén nagyon előnyös. A Martfű Termál SPA-hoz tartozó 2,5 hektáros kemping egész évben nyitva van, és 400 vendég befogadására alkalmas.

 


Összegzés: Magyarországon az észak-alföldi gyógy- és welnessfürdők kitűnő felszereltségűek, egy részüket az elmúlt években újonnan építették vagy újították fel. A gyógy- és welnessprogram kínálat minden igényt kielégít. A legtöbb fürdőben van fürdőorvos, akinek a vezetése alatt szakszerű kezeléseket végeznek. A legtöbb fürdő nem zsúfolt, és ezáltal megfelelő pihenést nyújt a gyógyuláshoz. Mivel néhány fürdőben - a nem igazán jellemzően odajáró - nyugati vendégeket is várnak, meglepő, hogy ezért nem tesznek semmit. Néhány fürdőnek például még német honlapja sincs. Néhányan megelégszenek egy angollal, sőt néhánynak csak magyar nyelvű van. Nos, tulajdonképpen ez lenne az egyetlen dolog, ami hiányként felróható Magyarország keleti régiójának gyógy- és wellnessfürdőit illetően.

Írta/Fotó: www.aktivpihenes.hu Okolicsányi Zoltán   Größere Kartenansicht

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk