Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Kis erőd a Duna mentén

Budapestről könnyedén megközelíthető a Káposztásmegyerrel szinte már egybenőtt Dunakeszi. Akik a Dunakanyar látnivalóit szeretnék fölkeresni azoknak is érdemes először a Duna bal partján a 2. számú főközlekedési úton erre venni az irányt. S ha szétnéztünk, a komppal átkelhetünk a Szentendrei szigetre, ahonnan ismét kompon könnyedén átjutunk a túlpartra, de Tahitótfalunál hídon is keresztülhajthatunk a Dunán.

A főváros felől a főúton érkezőknek Dunakeszin először a Szent Mihály templom kéttornyú épülete kerül a szeme elé, amely uralja a városképet. A 250 éve épített, majdnem hetven esztendeje bővített neobarokk stílusú templom a helység fő építészeti értéke.  A településre látogató számára érdekes látnivalót nyújt a Fő út mentén fellelhető szépen gondozott régi temető, a Kegyeleti Park. Legrégebbi sírköve 1841-ből való. A parkban található a város 1956-os emlékműve a Gólya is, amely Lengyel István munkája. Szintén itt díszlik a XVIII. században épített Szent István király kápolna, amely a falusi barokk kápolnák egyik szép remeke. A Fő úton továbbhaladva eljutunk a Révész István Helytörténeti Gyűjteményhez, amely (bejelentkezés útján) a város történetét bemutató állandó kiállítással várja a látogatóit.

A Barátság úti lakótelepen található a millennium évében kialakított Szent István park, központjában Skripeczky Ákos Szent István szobrával. A Duna-partra leérve kellemes perceket tölthetünk a sétányon, ahol hangulatos éttermek, cukrászdák is várják a folyó szépségében gyönyörködőket. A Duna-partról indul az a kerékpárút, amellyel akár Szobig is eljuthatnak az ideérkező turisták. A Duna-partról a Rév úton visszatérve a DVSE sporttelepén teniszklub fogadja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. A Fő útról a Béke útnál lekanyarodva találjuk meg az 1940-es években épült Jézus Szíve templomot, amely az előtte lévő sétánnyal megkapó látnivaló. A templom körüli utcákban találjuk az 1920-as években épült, gyönyörű szecessziós kivitelezésű házakkal tarkított műhelytelepi lakónegyedet. A Műhelytelep központjában áll a József Attila Művelődési Ház, amely számos kiállítás és kulturális rendezvény színhelye. Az intézmény főbejárata előtt találjuk a helység szülöttjének, a költő Gérecz Attilának az emléktábláját. A vasút túloldalán Alagon, a róla elnevezett téren magasodik a Szent Imre templom. A neoromán hatású épület fő érdekessége Zsolnay cseréppel kirakott tornya és látványos, a kora keresztény bazilikákra hasonlító belső architektúrája.  Érdemes kitérőt tenni Dunakeszi-alsó felé is, ahol az Alagi-majorban rálelhetünk egy XIII. századból származó templommaradványokra. A remekül helyreállított romépület a település középkori temploma volt.

A dunakeszi lovassport története 1889-ben kezdődött, amikor a Magyar Lovar Egylet – első elnöke gróf Széchenyi István volt – megvette Alagpusztát és a legnagyobb birtokosként a Szent Mihály templom kegyura lett. Alagon járva nem hagyhatjuk ki a tréningközpont és a 118 éves lóversenypálya megtekintését. Sajnos egy ideje nem zajlanak futamok, de a legjobb hazai versenylovak továbbra is itt edzenek, közöttük volt sokáig a világhírű Overdose is. A tréningközpont nagyszerű lovaglási lehetőséget biztosít az idelátogatóknak.

A horányi rév közelében található a város római kori emléke, a limes erődrendszerének egyik maradványa. A kicsiny, ám annál különlegesebb magánmúzeum előzetes bejelentkezéssel, ingyenesen látogatható, minimum tízfős csoportoknak.

A létesítmény Hirschberg Attilának a Magyar Limes Szövetség ügyvezető elnökének lakása földszintjén található. A romokra - az úgynevezett komp-erőd maradványaira - 2002-ben az alapok ásásakor leltek rá. A kiállított tárgyakat a Nemzeti Múzeum kölcsönözte. A tulajdonos igényes, vetítettképes előadást tart látogatói számára a Római Birodalom kialakulásáról, s a hadi és a kereskedelmi hajózás kialakulásának kezdeteiről egészen a Római Birodalom idejéig. Tőle tudom, hogy a római korban a Szentendrei-sziget határsávnak számított. A Római Birodalom határa errefelé a Szentendrei-Duna vonala volt, tehát a sziget nem tartozott sem a rómaiakhoz, sem a Duna bal partján élő szarmata és kvád törzsekhez. A határsávvá vált sziget megmaradt fontos átkelési pontok útvonalának. A barbárok és a rómaiak egymás közötti kereskedelmének az emlékei az erődített kikötők. Ezek a Duna két partján, párosával biztosították az átkelést. Magas, vastag falú tornyaik 10-20 fő katonaság állomáshelyei voltak, amelyeket alkalmassá tették az áruk raktározására is. Alaprajzuk egységes terv szerinti építkezést mutat. A késő római korban, Valentinianus uralkodása (364-375) alatt épültek. Ilyen kikötő állt Szigetmonostor – Horányban, a mai révnél.

Túloldali párja Dunakeszin szintén világörökségi várományos. A Dunakesziben található kicsiny erőd Pannónia határát védte, amely az I. század végétől a mai Ausztria területén lévő Klosterneuburgtól Szerbia fővárosáig Belgrádig, azaz a hajdani Nándorfehérvárig terjedt. Ezt a folyóparti határvonalat nevezzük ripa Pannonicának. Ennek Magyarország területére eső 415 kilométeres szakasza hazánk világörökségi nevezésének alapja, amely 67 településen 123 helyszínt érint és komoly potenciális idegenforgalmi lehetőségeket kínál elsősorban a Limes Szövetség tagjai számára.

Írta Kőhalmi Dezső

   

   

   

   

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán


Größere Kartenansicht

-------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

 A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk