Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Húsz év után újra Bulgária a menő

Húsz év után újra Bulgária a menő

 

Akik a turizmus irodákba dolgoznak, azoknak tudniuk kell mindent, amit a leendő utazóknak kínálnak. Választ várnak az érdeklődők arra, hogy fizetniük kell-e a hajszárítóért, vagy a nyugágyakért, és a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e magyarul beszélő recepciós a szállodába, ahová készülnek.

Vannak persze kiváló prospektusok, ebből tájékozódhatnak, és adnak információkat, de az irodák zöme évente tanulmányutat is szervez a viszonteladóknak. Ilyen a Robinson Tours iroda, is, amelynek egyik szlogenjükben az szerepel, hogy ők Bulgária szakértők, vagyis több országban is szerveznek utakat, de Bulgária az az ország, amelyben ők a legjobbak.

Jakócs Áron, a Robinson Tours ügyvezetője akcentus nélkül beszél bolgárul, mivel hosszú éveken át élt ebben az országban. Szokodi Béla, az iroda partnerkapcsolati és projektmenedzsere szintén jól beszél bolgárul. Tőlük kaptuk a meghívást, újságírók  különböző utazási irodákban dolgozók, akik szervezik az utazni vágyóknak a bulgáriai utakat. Vezetőink gondoskodtak arról, hogy minél többet profitáljunk a tanulmányútból, a helyszínen pedig több telepített idegenvezető is bábáskodott a csoport mellett.

A hosszú buszos úton Áron és Béla felváltva beszéltek a bolgárokról, szokásaikról, és történelmükről. Szó esett arról is, hogy sokan a 20 évvel ezelőtti Bulgáriát ismerik csak, akkoriban több százezren nyaraltak ott hazánkból.   


Húsz év után újra Bulgária a menő  

Szófia nevezetességeiről

Nyolc órás út után érkeztünk meg a fővárosba, Szófiába, ahol a négycsillagos Novotel Szófiában szálltunk meg egy éjszakára. Másnap busszal tettünk egy körutat, majd szemerkélő esőben gyalogosan is megnéztük a történelmi belváros nevezetességeit, köztük az Alekszandr Nyevszkij-székesegyházat. A belvárosban hangulatos kávéházak és éttermek sorakoznak a sétálóutcákon és kedves színfoltot jelentenek a 20. század elején Magyarországról vásárolt sárga macskaköves utcák is.

Az eredetileg 30-40 ezresre tervezett városban ma közel kétmillió ember él. Itt több magyar vállal munkát - mondta Jakócs Áron – mert itt olcsóbb az élet, és van munka. A bolgárok szeretik a magyarokat, kultusza van törökverő Hunyadi Jánosnak, és a későbbi időben is több magyar történelmi személy öregbítette hírnevünket. Egyetemükön van magyar szak is.

Az iroda megállapodása alapján a Hotel Novotelben egy éjszakára 30 százalékos kedvezményt nyújtanak azoknak, akiknek egyhetes lefoglalt szállásuk van a tengerparton. Innen pedig már csak egy ugrás Burgasz, ahová négy óra alatt el lehet jutni.

 

Plovdiv a történelmi város

Plovdiv Bulgária második legnagyobb és legrégebbi városa. Zegzugos utcáival, tömérdek történelmi látnivalóival, hatezer éves trák és római múltjával és lenyűgöző látnivalókkal fogadott. Az ország egyik legjelentősebb antik műemléke a Római színház (amfiteátrum), melynek oszlopai és szobrai között pompás a kilátás a mai Plovdivra.

Érdemes a látnivaló közül megtekinteni a 14. század közepén épült mecsetet, a Dzsumajta Dzsámi-t is.


Húsz év után újra Bulgária a menő  

A Fekete-tenger egyik ékköve Várna

Várnába érkezve 2 éjszakára is megszálltunk a Grand Hotel Várnában, majd felkerestük az Aranyhomok és Szent Konsztantin Elena szállodáiból azokat, amelyek az iroda ajánlatai közt szerepeltek, a 3 csillagos all inclusive szállodáktól a 4 aparthoteleken keresztül a minden igényt kielégítő, ebben az évben is új szolgáltatásokkal bővülő 5 csillagos Hotel Melia Grand Hermitage-t.

Nyáron a legkedveltebb helyek a déli részen a Napospart, Szozopol és északon az Aranyhomok. Az utóbbi években a bolgár tengerparton is divatos lett az all inclusive ellátás, amit újabban már nem csak a nagyobb, 4-5 csillagos, hanem a kisebb, családias hangulatú szállodák is biztosítanak.

Jakócs Áron úgy gondolja, ha nem családosokról van szó, akkor a félpanziós vagy önellátós megoldást is érdemes választani, mert a reggeli és vacsora mellett az ebédet könnyű megoldani, annyi kis étterem, kávéház, sütöde van a nyaralóhelyeken és mindez kedvező árakon. Olcsó ország – állapítjuk meg, amikor betérünk egy-egy boltba, vagy áruházba.


Húsz év után újra Bulgária a menő  

 

A fekete tenger gyöngyszeme - Várna

Várnába érkezve megnéztük a városközpontban a Cirill és Method téren magasló Mária Mennybemenetele katedrálist. A város magyar emlékekben gazdag. A centrum és a tenger között fekszik az a 80 hektár park, melyben az Aquárium, a Természeti Múzeum, a Haditengerészeti Múzeum, valamint a felnőttek körében is közkedvelt Delfinárium található.

Várna nem annyira nyaralóváros, mint inkább kiránduló város a kiterjedt sétáló utcás övezetnek is köszönhetően.

Obzorban alig kétezren laknak, egykor a római császárok nyári rezidenciája volt. Ez a gyorsan fejlődő, nyugodt üdülőterület egyre több turistát vonz Várna és Napospart között félúton a Balkán hegység tövében egy öbölbe ékelődve. Itt is tiszta a levegő, a hosszan elnyúló tengerpart finom homokos és egyre több bár, étterem, és üzlet nőtt ki a földből, rendkívül alacsony áron kínálva szolgáltatásaikat.

Az obzori szállodák közül kiemelkedő volt a Sol Luna Bay, a 2009-ben épült hotel komplexum közvetlenül a finomhomokos tengerparton fekszik, és négy szobájukat mozgáskorlátozottak is használhatják.

A Naposparton eltöltött két nap alatt 25 szállodát jártunk végig. Köztük több olyan hotel is volt, amelyet a Robinson Tours nyaralóinak szavazata alapján a felállított sorrend szerint a TOP 10-ben találhatók. Az iroda meglepetésként oklevéllel jutalmazta őket.

Azért is olyan sikeresek a Robinson Toursnál foglalt szállodai helyek, mert 18 magyar nyelvű animátor és idegenvezető gondoskodik a nyaralókról, a repülőtéren profi idegenvezető csapat várja, és segíti egész szezonban és minden szállodában az utasokat, és több családbarát szállodában is elérhető a Robinson Kölyök Klub szolgáltatás.

A nyugalmat garantálja, hogy az országban a nyaralóhelyeken a szezonban tilos az építkezés, hogy ne zavarják a turistákat.

 Húsz év után újra Bulgária a menő


Neszebárban sirály ül a kéményen gólya helyett

Neszebár talán a legnépszerűbb nyaralóhely, amely elsősorban kulturális és történelmi emlékműveiről híres, felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. A régi és az új városrészt egy földnyelv köti össze, ahol az itt lakók és a turisták is szívesen sétálnak. Az óváros egy kis félszigeten fekszik. Gulya Danitól és testvérétől sok segítséget kapnak az utazok, ahogy én is. Nyaranként többek között ők gondoskodnak a magyar utazókról.

Híres a Mihály- és Gábriel arkangyal középkori, görög-keleti ortodox templom, amely a 13-14. században épült és része a neszebári UNESCO világörökségi hagyatéknak. Érdemes megnézni a Szent Szófia, vagy a régi püspökség templomot és a Pantokrátor-templomot.

Több órás sétát tettünk az óvárosban, és láttunk kéményen ülő sirályt is, majd a Magellán nevű hajóval egy kis hajókiránduláson vettünk részt.

Hajónkat többször is érdeklődő delfincsapat kísérte. A hajón a sült hal mellé jól csúsztak a helyi italok. A neszebári Óvárosban gyönyörködve fürödni is lehetett a hajóról a vízbe ereszkedve vagy a felső fedélzetről a vízbe csobbanva.

Mint mindenről, Neszebárról is volt vicces története Szokodi Bélának. Egy turista megkérdezi az egyik embert.

- Hol laksz?

- Neszebár óvárosában.

- És miből élsz?

- Mondtam már, nem? Neszebár óvárosában lakom.

Sok árus kínálja itt portékáját, mi is itt vettünk olcsón vásárfiát, összehasonlítva az árakat, itt lehetett a legszebb és a legolcsóbb portékákat venni. Az árusok udvariasak, nem tolakodnak, nem húzzák be a boltba a turistákat.

Vasárnap Napospart és Szozopol szállodáiból kerestünk fel néhányat.


Húsz év után újra Bulgária a menő  

Szozopol két arca

Szozopol Burgasztól 35 km-re délre fekszik egy öbölben, a Fekete-tenger partján. Mindössze ötezren lakják ezt a nagyon népszerű üdülővárost. Óvárosa a fekete-tengeri építészeti iskola stílusában, kőből és fából épült házainak ad otthont.

Szozopol két részre osztható; az óvárosra és a modern városrészre. Az óváros romantikus hangulatáról, girbegurba macskaköves utcáiról és ódon épületeiről híres, a modern városrészen számos hotel, étterem és szórakozóhely található.

Napospart Burgasztól 40 km-re északra egy patkó formájú öbölben nyolc kilométer hosszan terül el. Ez Bulgária legnagyobb üdülőközpontja. Nagy előnye, hogy a szállodák zömmel a part hosszában épültek fel, így a strand a szállodáktól könnyen megközelíthető. Az üdülőközpont déli része gyakorlatilag egybeépült Neszebár műemlékváros északi területeivel. Az üdülőközpont északi, központi részén, valamint Neszebárban 1-1 aquapark van. Ide ingyenes transzferbuszok viszik az utasokat az üdülőhely több részéről.

Rengeteg étterem és szórakozási lehetőség található, valamint Neszebár is könnyedén megközelíthető egy nagyobb sétával vagy a helyi buszjáratokkal és dottóval.

Napospart területén belül nincsenek utcanevek, így a tájékozódás szállodákhoz viszonyítva történik. Egyik ilyen fő viszonyítási pont a központi sétálóutcán található Hotel Kuban.


Húsz év után újra Bulgária a menő

 

Bolgár est

Nem unatkoztunk, mert szinte minden este gondoskodtak programról. Részt vettünk az egyik legnépszerűbb fakultatív programon, a „Bolgár esten”, ahol a Gyöngyhajú lány című Omega számmal fogadtak minket, mint kísérőink mondták, itt több évtizede lázas OMEGA kazetta „csempészés” folyt.

Kísérletet tettünk a bolgár gasztronómia megismerésére és a gazdag folklórprogram keretében elleshettünk néhány néptánclépést is a táncosoktól. Az estét az egyedülálló parázstánc bemutatása tetőzte.

Voltunk olasz esten, karaoke bárban, és a túra utolsó estéjét feledhetetlenné tette a tenger parton közösen felengedett színes lampionok sokasága, amelyek egy titkos kívánság után még sokáig fénylettek a tenger felett.

Barátságok szövődtek, névjegyek és címek cseréltek gazdát. A repülőtéren emlékül mindenki kapott az irodától egy szál virágot és egy oklevelet, amely azt bizonyítja: „Bulgária szakértők” lettünk.

Belenéztem társaim feljegyzéseibe, és úgy láttam, ha értékelni kellene, akkor a többi közt kiemelkedő volt Obzorban a Sol Luna Bay, Naposparton a Laguna Park, Elenitén pedig a Villa Elenite.

Voltak gyerekzsivajtól hangosak, és voltak békés, nyugodt szállók is. Én választani sem tudnék, mindegyik szálloda kedves volt számomra.

Aki a Robinson Tours-on keresztül foglal szállást, az már biztosra veheti, hogy azt kapja, amit megrendel. A studyn részt vevő értékesítők, nemcsak fényképeket mutatnak majd a szállásról, de részletes információkkal is szolgálhatnak, ők már csak tudják, hiszen ott voltak!

Mit mondanak, miért is érdemes Bulgáriát választani a nyaralásra?

Mert a tengernek ott sokkal alacsonyabb a sótartalma, mint máshol, családbarátok a szállodák, és a bolgárok szeretik a magyarokat, ezért nekünk különösen igyekeznek mindent megoldani. Lehet, hogy nemet intenek egy kérésre, de teljesítik, mert az náluk igent jelent.

Az úton Jakócs Áron arról tájékoztatott, hogy Bulgária minőségi alternatívája lehet azoknak a magyar turisták által kedvelt tengerparti nyaralóhelyeknek, amelyeket idén kevésbé keresnek.

A Robinson Tours – Bulgária szakértője – 2004 nyarán indította el első charterjáratát a bolgár tengerpartra, a rendszerváltozás után elsőként Magyarországról.

Előtte már 12 éve egyáltalán nem közlekedett charter a két ország között. 2016 nyarán szerencsére már 4 charterjárat is közlekedik a bolgár tengerpartra a Robinson Tours szervezésében. Budapest és Burgasz között szombaton egy, hétfőn pedig két gép is repül. A Debrecen-Burgasz vonalon szintén hétfőnként közlekedik egy járat, idén már tízedik éve.

Idén az utasok a megszokott személygépkocsis utazás mellett a Robinson Tours hagyományos buszos járataival és már heti négy charterjárattal érhetik el a bolgár tengerpartot. A bolgár üdülőhelyek busszal is elérhetők, országszerte 32 felszállási pont közül választhatnak az utasok.


Húsz év után újra Bulgária a menő


Aktív turizmus

Az aktív turizmus sem idegen a szervezők számára, nyár van, de ne felejtkezzünk el arról, hogy a síelés Bulgáriában most újra éled és ahogy mondják, második virágkorát éli. A téli sportot kedvelők szívesen keresik fel a három hatalmas síterepet, a Rila, Pirin, Rodope és Vitosa hegységekben épültek ki Bulgária leghíresebb téli üdülőhelyei.

Szokodi Béla sorolta fel a sportlehetőségeket. Lassan hagyományossá váló programjuk a búvárkodás.  Neszebár újvárosi sziklás partjainál merülhet a habokba az, aki nem csak a tengerpart, de a tengeri élővilág szerelmese is. A másfél-két órás tanfolyamot követően akár a kezdők is önállóan merülhetnek, természetesen oktatók kíséretében. A merülés kb. 40 perc, és felejthetetlen élményt nyújt. A telepített idegenvezető minden kérdésre tud választ adni, ha valaki például az extrém sport szerelmese.

A szállodákban sakk, asztalitenisz, csúszdák, játszótér, vízi torna, fitness terem, edző terem, szauna és az animátorok kínálta testlazító, karbantartó és sportos programok sora várja a nyaralókat. Több helyen kerékpárt is bérelhetnek, hogy azzal járják be a környéket.

Írta/Fotó: Bódi Ágnes


 

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk