Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom

 Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom


Rotterdam mindig is multikulturális város volt, lévén itt található a világ egyik legnagyobb kikötője. Az általam megismert rotterdami negyed színpompás piacán többnyire arabok és törökök hívogatják a vásárlókat, akik arabok, törökök, indiaiak, pakisztániak, indonézek, lengyelek, litvánok és magyarok, és még ki tudja, hány nemzet fiai-lányai.


Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom

 

Bábeli hangzavar a piacon

Elképesztő mennyiségű és szépséges friss zöldség- és gyümölcshalmok, ruhafélék és minden létező iparcikk kínálja itt magát, de ha éppen elkalandozna a szemünk, a fülünk akkor sem   tud, ugyanis, mint valami üvöltő mantrát ordítja a fülünkbe az árus az akciós áron kapható avokádót, ami magyar pénzben – kilóra! – 310 forint. Hatalmas csokor zöldpetrezselyem, koriander és menta – együtt – ugyanannyi… Az árak itt a bevándorlók zsebéhez igazodnak. De nemcsak itt: a helyi szupermarket fejkendős pénztáros lányai is viszonylag megfizethető eurocenteket ütnek be a gépbe, hogy aztán csak odaérintsük a kártyát és máris vihessük haza az árut.

A klasszikus holland módon felhúzott házak közül nem sok maradt a II. világháborús bombázás után, de amit újjáépítettek, az is a régit formázza: az utcáról egyenesen a lakásba lehet belépni. Az üvegablakokon se rács, se roló, se függöny: mindenki előtt főznek a konyhában, vagy éppen üldögélnek a nappaliban és tévéznek a szomszédok. A bejárati ajtó előtt parányi virágoskert, amely tulipánnal, hortenziával, nárcisszal, fürtös gyöngyikével hirdeti a hűvös tavaszt. Senki nem szedi ki más palántáit persze.


Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom 

 

Óriásgyümölcsök a falon - és a csarnokban

A belváros, a reptér és a pályaudvar tele turistákkal, akik közül sokan a modern építészet kiemelkedő alkotásait megnézni jönnek ide, a sárga-fehér kockaházakat, amelyekbe meredek csigalépcső vezet fel, vagy a 2014-ben elkészült vásárcsarnokot, amely az ínyencek és a streetfood imádók kedvenc zarándokhelye.

Képzeljünk el egy óriási, barlangszerű épületet, amelynek a közepén helyezkedik el a fedett csarnok. A Markthal többi, felső emeletén lakásokat alakítottak ki. Az otthonok ablakainak egy része a lenti csarnokra nyílik. A belső falon óriási színes virágok és gyümölcsök. A standokon fűszer, kenyér, hús, hal- és sajthegyek, körülöttük falatozó helybéliek és turisták, akik a legnépszerűbb holland streetfood-okat, a sült halat és a majonézes szósszal nyakon öntött sült krumplit zacskóból eszegetik, utána pedig a ragadós karamelles ostyát harapdálják.

A csarnokot a holland MVRDV építészcég tervezte, a színes, belső tér szintén két holland művész, Arno Coenen és Iris Roskam munkája, amely az óriási gyümölcsökkel, virágokkal és bogarakkal a XVII. századi holland csendéletekre emlékeztet.

A belvárosi utcák csatornáin átvezető régi hidak és a kikötőt övező felhőkarcolók látványa nagyszerűen megfér egymással. A reptér meglepően kicsi – már elkezdték bővíteni – ám a pályaudvar XXI. századi, vagy azt is meghaladó – a mi szemünkkel, Az ott élőknek persze az a természetes, hogy egy pályaudvar működik, nem hullik a vakolat és általában semmi nincs lerohadva. Több szinten futnak be a hatalmas, emeletes és tiszta vonatok, minden elektronizált, mindenütt liftek, amelyek működnek, azaz nem ál-liftek, a mosdó olyan, mint egy ötcsillagos szállodában. Az egész úgy néz ki, mint egy repülőtér és egy óriási pláza együttvéve.

 Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom


Zongora és szobrok a pályaudvaron

A hallban zongora: bárki játszhat rajta, ha kedve tartja, így aztán mindig szól a zene. A pályaudvar egyben művészeti platform is: a plafonról Magritte kalapos emberei lógnak életnagyságban lefelé, emlékeztetve az egyik legnagyobb hatású XX. századi belga szürrealista művész klasszikus motívumára.

A pályaudvari üzletekbe és a büfékbe csak az léphet be, akinek érvényes jegye van, de így is óriási a forgalom. A metróra szintén ez áll: a helyi BKV-nak az a legnagyobb gondja, hogy reggel milyen illatot fújjon be a hatalmas terekbe – inkább finom, citrusost, megnyugtatót vagy munkába lendítőt? Délben is más zene szól, mint este. A hangok és az illatok okosan megtervezettek, hogy pozitívan befolyásolják az utazók lelkivilágát…

Az elektronikus jegy, azaz kis kártya, buszra, metróra, villamosra egyaránt érvényes, csak éppen oda kell érinteni az első ajtónál lévő kis kütyühöz. Leszállásnál ugyanígy. Enélkül ugyanis le sem tud szállni valaki, mert ajtók torlaszolják el a leszállást. De az is előfordul, hogy nincs ilyen torlasz, mégis mindenki pittyent, ha nem így tenne, rászólnának.

A fegyelmezettség szembe ötlő: az emberek a felszállásnál nyugodtan állnak sorba. Azt is csak a nem hollandok kifogásolják felháborodva, amikor kiderül, hogy a Keukenhofba, a tulipánbirodalomba tartó leydeni busz nem indul el, mert a kert megtelt. Egyszerre csak 50 ezer embert tud ugyanis befogadni a világ legnagyobb virágoskertje, és a bejárati számláló ennél épp többet mutat. Akkor pedig nincs hely hova lépni, nincs elég pad, büfé, kevésnek bizonyul a mosdó, szűknek a ruhatár.

Pedig egyenesen Európa egyik legforgalmasabb repteréről, az amszterdami Schipholról érkeznek ide sokan a kis húzós bőröndjükkel – már ott meg lehet venni a buszjegyet és a kerti belépőt - hogy megnézzék ezt a páratlan látványosságot, amely március közepétől május közepéig tart nyitva.


Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom


Keukenhof, a varázslatos

 Hollandia a világ legnagyobb virágexportőre, a hatalmas park tehát egyben erősíti az orzságimázst is. Sok magyar turistaszót is hallani az ágyások között sétálva.  A páratlan látványossághoz hozzátartozik, hogy már az oda vezető úton is sárga, lilásrózsaszín, piros és fehér tulipánmezőket lehet látni, a környéken ugyanis különösen sok hagymás növényt termesztenek. A hibridek, szín-, valamint formavariációk száma végtelen, és a megrögzött virágimádó látogatók el is várják, hogy minden évben legyen új sztárhibrid is.  Van, aki minden évben ideutazik, március és május közepe között valamikor, hogy gyönyörködjön a nárcisz, jácint és fürtös gyöngyike mezőkben, valamint az elképesztően gazdag amarillisz és orchidea kiállításban.

Élénk forgalmat bonyolítanak le az ajándékboltok, virágüzletek, büfék és kávézók, és naponta sok százezer fotó készül a virágokról, és persze az ágyások között a turistákról, akik a világ minden tájára elviszik e páratlan, a mostani formájában 1949 óta létező kert hírét.

Itt a kertben láttam először egy dekorációs célú szélmalmot, jóllehet, az egész ország szélenergiával működik. Hatalmas szélkerekek és turbinák használják ki a tenger felől gyakran fújó szél erejét. Ha éppen autóba ülnek, egyre többen elektromos töltőállomás felé igyekeznek. Vagy éppen – és ez a legjellemzőbb – biciklire pattannak. A keukenhofi kert sajtófőnöke is ezt javasolta nekünk a Leydentől 25 kilométerre lévő látványosság megközelítésére, mi megköszöntük a tanácsot, de finoman elhárítottuk.


Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom


Minden édes

Ami a gasztronómiát illeti, szembetűnő, hogy minden édes, de hát ez nem meglepő ott, ahol a kakaót nem desszert, hanem napi élelmezési cikk, amúgy pedig a gyarmati időktől kezdve fontos áru. A sajt, a kakaó, a fantasztikus választékú és minőségű zöldség és gyümölcshegyek, a sokféle finom péksütemény, a szivárványszínű fűszerkupacok láttán úgy gondolnánk, itt naponta fine dining szinten étkeznek az emberek, de ez korántsincs így. A hétköznapi holland konyha egyszerű és tápláló. No meg: multikulturális. Egyes rotterdami negyedekben már a lakosok több mint fele nem holland, a helyi óvodába járó gyerkőcök jelentős része afrikai, arab, japán vagy indonéz, de nagyon sok közülük kelet-európai szülők csemetéje. Ettől még persze az ország kitűnően működik.


Hollandia: nemcsak fapapucs és szélmalom


A szupermarketben - a hollandoknak kifejezetten olcsón - kaphatók különféle kész ebédre való készételek és saláták, mellettük csinos kis formatervezett evőeszköz, amelynek egyik fele villa, másik fele kanál. Ebédre többnyire efféle étkek vagy éppen szendvics járja, kivéve ha valamelyik elegáns szállodába szól az üzleti megbeszélésre szóló meghívó. Viszont késő este sem esznek már sokat, sokat sportolnak, és még többet bicikliznek, így kevés elhízott embert látni.

(folytatjuk)

Írta/Fotó: Dr. Elek Lenke

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk