Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Éledő őrségi turizmus

 

 

A ceglédi sík vidékhez szokott szemem is felragyogott, amikor az Őrség felé tartva a négyes útról megpillantottam a Balatonba mélyen benyúló Tihanyi-félsziget sziluettjét. A békés nyugalom érzete mind jobban elárasztott a harsogóan zöld zalai, majd vasi tájakon áthajtva, egyenesen az „Őrállók földjéig”.

  

Vas megye délnyugati sarkában találjuk ezt az erdőkkel, ligetekkel szabdalt szépséges vidéket, ahová Árpád apánk a nyugati kapu védelmére őrállókat telepített, innen ered a 18 települést magába foglaló táj neve: Őrség. Ez hazánk egyetlen olyan tájegysége, ahol a lakosság a honfoglalás óta folyamatosan egy helyben él. A vidék szívében, mesekönyvbe illő, kerítés nélküli ősrégi házak közé kerülve megállított egy szemmel láthatóan új, de a régi építészeti jegyeket magán visel, muskátlis ablakú fogadó, az „Őrszem” elé kitett, krétával írott fekete tábla ételsora, amiben többek között tejfölös dödöllét és vargánya levest kínáltak. Nem csalódtam az ízekben, így néhány napra ott ragadtam s innen kalézoltam a környéken. S jókat falatoztam a rusztikus, faburkolatú étteremben, meg a teraszon tücsökzene és madárcsicsergés mellett, Szalafőn, a Zala folyó forrásának szomszédságában.

    

Az egyik ebédnél kiderült, hogy a dödölle garnírungnak is kitűnő, például szarvaspörkölthöz. A séfet olykor helyettesítő üzletvezetőtől, Kovácsné Zsoldos Szilviától tudom a finom étek receptjét, négy személyre.

-  Kell hozzá, egy és negyed kg burgonya, két deciliter étolaj/disznózsír, 30 dkg finomliszt, két dkg só és 15 dkg vöröshagyma. A krumplit meghámozva vékony szeletekre vágjuk, majd annyi sós vízben, ami ellepi, megfőzzük. Amikor kész, a fele vizet leöntjük róla és krumplinyomóval összetörjük az egészet, miközben folyamatosan lisztet hintünk rá, amit jól össze kell dagasztani. Ha kihűlt, evőkanállal szaggatjuk s formázzuk, majd megpirítjuk. A felaprított vöröshagymát külön pirítjuk (együtt megégne), és rászórjuk a kész burgonyára.

 

Szerencsém volt, mert összegyűlt egy szekérre való csapat és a télen disznóölő, nyáron kocsis-hintós mindenkiről, mindent tudó vállalkozó, Dénes körbevitt néhány szeren. Tőle tudom, hogy a település egész területe védettséget élvez, az Őrségi Nemzeti Park részeként. A falu településszerkezete hét szerből áll: Alsószer, Templomszer, Csörgőszer, Papszer, Pityerszer, Felsőszer. Ezek a szerek tulajdonképpen egyes dombokon kialakított házcsoportok, s ezeket a gazdasági egységeket „szer”-nek nevezték el, s mellettük rétek, szántók és legelők váltakoznak. A legtöbb épület egy-két évszázados, amelyeket egymásra fektetett gerendákból építettek s a sarkoknál csapokkal illesztették azokat össze. Ezeket boronaházaknak hívják s kívül-belül szalmatörekes sárral tapasztották, majd lemeszelték. Csodás megmunkálásúak a mívesen rovátkolt, vésett gerendák, az ívelt széldeszkák s a festett, mintás oromdeszkák, a fedél pedig még ma is sokhelyütt zsúpszalmából készült.

   

A kicsivel több, mint kétszáz lelket számláló település polgármesterétől tudom, hogy egyre nagyobb összefogással próbálnak a falusi vendéglátással minden több család számára biztos megélhetést teremteni. Nemcsak a képviselők, hanem a 18 szállásadó is alkalmasint összeül és megbeszélik a közös stratégiát. A fogadó vezetője Móricz Sándor is nagy motorja az összefogásnak, ötletelésnek, pályázatírásnak. Felméréseik alapján vendégkörük döntő hányada dunántúli harmincas-negyvenes korosztályhoz tartozó közepes jövedelmi viszonyokkal rendelkező családokból tevődik ki. Sok a vékonypénzű „hátizsákos”, bakancsos, vagy kerékpáros egyetemista. Áraikat, programjaikat elsősorban hozzájuk igazítják. Most építenek pályázati pénzből játszóházat a szállásadók pedig különböző egyedi látnivalókkal, például ősi kézműves mesterségekkel, régi bútorok bemutatójával, madárlessel, háziállat simogatóval fogadják a nemegyszer régi festett bútorokkal berendezett szobákba érkező vendégeket, látogatókat.

  

A falu és Őriszentpéter, meg Karcaszomor és Magyarszombatfa megnézésére három (egy-két napos) különböző tematikus útvonalat dolgoztak ki, amit az Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt. támogatott  LEADER pályázati forrásból.

      

 A Gomba útvonalon a kalapos növények jellegzetes fajtáiban gyönyörködtem a nemzeti park erdejében, ellátogattunk a Pityerszeren található falumúzeumba, amely eredeti állapotában őrzi a népi építészet emlékeit. Őriszentpéteren hagyományos fatüzelésű kemencében égetett korsók és fazekak korongolásának bemutatójában gyönyörködtünk. Persze Szalafőn nemcsak a jégvermet, a legöregebb fát, a református templomot, hanem még a szeszfőzdét is meglátogattuk, igen finom az áfonyapálinkájuk! Arra járva senki sem hagyhatja ki Kercaszombaton a szoknyás haranglábat, s az árpádkori templomot.

 

Aki a Tök útvonalat választja, az megismerkedhet tökmagos étkekkel, például a tökmaglisztes pogácsával, töklevessel, rántott tökkel és bemutatják a tökmagolajütést is. De árulnak például mákból, dióból és csipkebogyóból való olajat is. Az egyik vendégházban pedig dorongfánkot sütnek, s a Boronaházban kipróbálhatjuk a régimódi kemencés kenyér-, meg pereckészítést.

   

A harmadik tematikus útvonal a fenyőre épül. A program során megadott koordináták alapján még GPS-es kalandos „kincskeresésnek” is részesei lehetünk. Különleges kóstoló során fenyőmaggal ízesített étkeket kínálnak szíves szóval, s barangolunk az Őrség fenyves erdejében egészen a hodosi határátkelőig, menet közben meglesve a nagyvadban és apró énekes madarakban gazdag élővilágot. A szekerezés útvonalába esik a Papszeren található s a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által Madárbarát kert címmel ellátott porta, ahol fából faragott madarakat, madáretetőket csodálhatunk meg. Ottjártunkkor a bárányokon kívül vígan csipogó kiscsibéket is simogathatott ki-ki kedve szerint.

 

Egész utunk alatt egyetlen csalódás ért csak. Azt hittem, hogy néhány nap alatt végig tudjuk járni a 18 falu látnivalóit. Tévedtem, de visszamegyünk!

- Írta:Kőhalmi Dezső -

- Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán    - 27. 05. 2013 -

 


Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk