Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

BOCK a javából

 

Úgy döntöttünk megajándékozzuk magunkat egy villanásnyi Villánnyal és október idusán a Bock birtok labirintusszerű folyosókkal teli 27 szobás, konferenciatermekkel is rendelkező, a közelmúltban négycsillagossá avanzsált Ermitage Hoteljében ébredtünk. Az ablakon kitekintve azt hittük álmodunk.

A völgyre szállt vastag ködpaplan mögül néhol már kivillantak az őszben rezesedő szőlőlevelek és a Mecsek oldalának színpompás növényzete. Kissé borzongva a jacuzzi felé vettük az utunkat, amelynek bejáratánál nemcsak kényeztető szőlőmaglajos, vagy portugeieseres, azaz kékopportós masszázsra, de még vörösboros testkezelésre is csábított egy tábla. A kellemes dagonyázás közben elhatároztuk, hogy elfogadjuk az ajánlatot, de nem külső, hanem belső kezelés formájában. A tíz órára már bársonyosan lágy napsugarak a bőséges svédasztalos reggeli helyett kicsalogattak bennünket az étterem teraszára, ahol a früstök előtt nem bírtunk ellenállni egy stampedli Bock féle, óaranyfénnyel csillogó ötéves törkölypálinkának. Ezután jóízűt falatoztunk a ház egyik specialitásából a szőlőlisztből készült, roppanó héjú omlós lepényből. Persze az eltelt pocakba küldtünk egy kis pohárka kísérőt is a pincészet egyik büszkeségéből, a ház urának unokájáról Fanninak elkeresztelt Gyöngyöző Roséból. Séta előtt a tetején kecses virágot formázó tejhabbal díszes cafe latté mellett sütkéreztünk kicsinykét.

A főút felé vezető utcában egymást érték a szebbnél szebb, fehérre meszelt falú, kő-, vagy fatornácos régi parasztházak, melyek rendezett udvarán a tömérdek virág mellet néhol még méretes banánfák is díszlettek. Az egyik kert végében a hordójára éppen abroncsot szorító atyafit kérdeztem, hová viszik télen a délszaki növényeket. A készséges férfi elmondta, hogy a fagyokra mindet becsomagolják szalmába. Persze a klímaváltozás még szerencsére nem akkora, hogy banán is teremjen, ám az evangélikus templom melletti utcában az egyik fán tömérdek vadcitrom illatozott. A főutca két oldalán girbe-gurba sorban helyezkedik el az impozáns pincesor, az épületek többségének nyitott ajtaja csalogatja az ó- és újbort kóstolni vágyó turistákat. Van, ahol az italok mellé libazsíros kenyeret kínálnak, lilahagymával; a pincékben pedig többnyire meleg étel is kapható. Gondoltuk megnézzük a bormúzeumot, ám felújítás miatt zárva tartott, helyette metszőolló gyűjteményt és pincelátogatást ajánlott egy felirat. Mindenhol akadt nézelődő idegen, pedig már véget ért a nyár. Nem véletlen, mert a Villány-Siklósi Borút Magyarország első (1994-ben alapított) és máig leglátogatottabb borútja. A Villányi hegység mentén sorakozó tizenhét településen műemlék pincék, borversenyek, rendezvények bőséges tárháza várja a vendégeket.

      

Visszaballagtunk a szálloda-pincészetünkhöz és terepjárókkal többen is kilátogattunk az Ördögárokba, amelynek messze vidéken a legmelegebb az éghajlata. A Bock szőlők sorainál megálltunk a tájban gyönyörködni, miközben az egyik autó csomagtartójából szárazjéggel kipárnázott pezsgősvödörből kikandikáló s Bock úr Marcell nevű unokája nevét viselő pezsgőből iszogattunk, koccintáskor szépen csengő kristály poharakból. Sokhelyütt szüreteltek, de kizárólag kézzel. Puttonyost már sehol sem látni, műanyag ládákat raknak végig a sorokon. Mint kísérőnktől megtudtuk, a történelmi borvidék napos, keleti felének déli kitettségű dűlőiben termesztik a zamatos vörösborszőlőket.  Legelterjedtebb a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, de szép borokat hozott a shiraz betelepítése is. A kiváló villányi fehérborokat adó szőlők a borvidék középső és nyugati lankáin teremnek. Fő fajták ebből az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini, a rajnai rizling és a királyleányka. A borvidék szőlőhegyei igen gazdagok természetvédelmi területekben. A múlt építészeti örökségét kiválóan megőrző villányi, villánykövesdi, palkonyai pincefalvak mellett jelen vannak az elmúlt évtizedekben épült modern, nagy pincészetek és a világtrendeket építészetileg és szolgáltatásaikban is magas minőségben követő, vendégfogadó helyek. A közeli, várral is bíró Siklóshoz tartózó zarándokhely, Máriagyűd ismert búcsújáróhely. Érdemes felsétálni a templomig. A faluban a borhoz is ajánlott kézműves csokoládék készülnek.

 

    

A hegyről visszatérve fölséges illatok vártak az étterem verőfényes teraszán, Nemesné Barbara chéf asszonynak köszönhetően. Elárulták, hogy már megkezdték az előkészületeit a Márton napi étkek elkészítésének, amihez 1,7 tonna libaféleséget spájzoltak be. A sétától, a hegyi levegőtől farkaséhesek lettünk. Gondosan kiválogattuk az étkeket. A menüsort egy (megvásárolható) piros, zománcos lábaskában tálalt hideg libamáj nyitotta kemencés lepénnyel és hozzáillő zamatos, 2012-es Hárslevelűvel, amit egy igazán intenzív zöldségleves követett a hozzá illő, friss idei Rosé Cuvéevel.  Az ebéd a ház egyik legkiválóbb fogásával, a 16 órán keresztül sült villányi borjúsülttel folytatódott, melyhez vargánya és spenótos burgonyapüré volt a köret.  A markáns, de mégis lágy húshoz tökéletes párosnak bizonyult a telt ízekben gazdag Bock Cabernet Franc 2011-ből. A gasztronómiai élvezeteket teljessé tette a desszertként adott csokoládéfelfújt meggy resttel, melyet a borász-szőlősgazda személyes kedvencével a 2008-as bársonyos, nagy testű Bock Cuvéevel kísérhetünk el.

A kiadós ebéd után Bock József vezetésével tartott, borkóstolással egybekötött pincelátogatáson vettünk részt.  Tőle hallottam, hogy a 70 hektáros birtok terméséhez még ugyanennyi, általuk ellenőrzötten kezelt területről vásárolt szőlőből évi átlagban 800 ezer palackot töltenek meg 90%-ban vörösborral s annak többségét csavarzárral zárják le. A mintegy 5.000 négyzetméteres földalatti pincerendszer igazi kuriózumokat is rejt, amelyek közül a 2012-es Ermitage, Syrah és Fekete-hegyi Cabernet Franc Selection borokat egyenesen a hordóból kóstolhattuk meg Tamás Róbert sommelier üveglopójával. A pincelátogatás különleges pontja volt a mintegy száz fő befogadására alkalmas, hetvenezer darab bontott téglából készült különleges akusztikájú körpince, amely kiváló helyszíne koncerteknek, borkóstolóknak, díjátadóknak vagy esküvőknek. A fal mellet elhelyezett kecses formájú székek hordódongából készültek.

    

A vacsorára rendelt Bock vegyes ízelítő tálon házi sonka, kolbász és sajtok szerepeltek, mellé az elengedhetetlen szőlőmagolajjal, s lepénnyel. Kicsiny mustrát vettünk Kadarka Selectionból, s Capellából. A nap megkoronázásaként megízleltük a pince merlot válogatásnak csúcsborát az ötéves Magnificot, amely „nagyszerű” Lorenzo de’ Mediciről, azaz Lorenzo il Magnificoról kapta a nevét.

 

 

Írta: Kőhalmi Dezső

Fotó: www.aktivpihenes.hu / Okolicsányi Zoltán                       - 17. 10. 2013 -


 


Größere Kartenansicht

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk