Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Asztrotúrák csillagos égbolt kedvelőknek

Az éjszakai égbolt a kezdetektől rabul ejti az emberiséget. A bolygók, csillagok, távoli galaxisok világát ősidők óta csodáljuk, kutatjuk. Napjainkban a tudományos projektek mellett a nagyközönség számára is egyre inkább betekintés nyerhető az univerzum titkaiba előadások, éjszakai túrák, csillaglesek alkalmával.

A növekvő igényeket figyelembe véve több hazai nemzeti parkban az Európai Nemzeti Parkok Napján (május 24.) kívül is tartanak már csillagsétákat. Az érdeklődők így az év többi részében is jelentkezhetnek az esti túrákra. A programokról előre informálódni vágyóknak nyújt segítséget a magyarnemzetiparkok.hu öszefoglaló oldal, ahol a tematikus kirándulások időrendben láthatók.

tejút


Nem csak a tavaszi, hanem a nyár végi, kora őszi égbolt is tartogat különleges tapasztalatokat az univerzum szerelmeseinek. A csillagos égboltban gyönyörködni vágyóknak az alábbi helyekre érdemes ellátogatniuk, egyedülálló látványban és maradandó élményekben részesülhetnek. 

 

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud 

A Zselici Csillagparkban az alacsony fényszennyezettség miatt a teljes égbolt megfigyelhető szabad szemmel is. A tematikus túrákon csillagász szakvezető ismerteti meg a résztvevőket az éjszakai égbolttal. A tisztásokon, ahonnan a legmegfelelőbb kilátás nyílik az éjszakai égboltra, a szakvezető bemutatja a fő látványosságokat, jelenségeket, sok érdekes, hasznos ismeretet nyújtva a résztvevőknek. 

Weblap: http://zselicicsillagpark.hu/


kép forrása: zselicicsillagpark.hu


Pannon Csillagda, Bakonybél

A bakonybéli Pannon Csillagda hazánk legmodernebb csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma távcsőparkkal, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, 3D-s planetáriumi műsorokkal. Kupolájában távcsöveken keresztül szemlélhetik az érdeklődők a bolygókat, galaxisokat, csillaghalmazokat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park csillagászai segítségével derült idő esetén megtekinthetők az aktuális csillagképek, bolygó szomszédjaink, a Hold kráterei, vagy épp egy szupernóva maradványai. Rossz idő esetén a csillagászati és űrkutatási kiállítás tárlatvezetésén és planetáriumi programokon vehetnek részt a látogatók, vagy kipróbálhatják a 3D mozi élményt a Mars meghódításáról. Az éjszakai programok regisztrációhoz kötöttek.

Weblap: www.csillagda.net

 kép forrása: http://magyarnemzetiparkok.hu

 

Csillagoségbolt-park, Hortobágy

A Csillagoségbolt-park látogatóit, különösen a nagyvárosokból érkezőket, sokszor meglepetésként éri a szabad szemmel is jól látható csillagokkal teleszórt esti égbolt és a nyári Tejút ezüst szalagként húzódó látványa. Míg a nagyvárosok központjából csak pártucat, az átlagos méretű településekről pedig pár száz csillag figyelhető meg  - többek között a fényszennyezés miatt -, addig a hortobágyi égbolt olyan, mint egy éjkék bársony telehintve többezer apró gyémánttal.  Az esti csillagtúrákon kívül távcsöves bemutatókkal és komolyabb ismeretterjesztő előadásokkal is várják az univerzum csodái iránt fogékony látogatókat a hortobágyi Csillagoségbolt-parkban.

Weblap: http://hortobagy.csillagpark.hu/

 

Polaris Csillagvizsgáló, Budapest

Végül, de nem utolsó sorban időhiányos, vagy kevés szabadnappal rendelkező, az égbolt szépségeit kedvelő budapestieknek az óbudai Polaris Csillagvizsgáló javasolt, ahol derült idő esetén kedd, csütörtök és szombat esténként 21 és 23 óra között tartanak bemutatót. Távcsöves csillaglesésre, romantikus programnak éppen megfelelő helyszín.

kép forrása: Óbudai Polaris Csillagvizsgáló


A csillagképeket szakképzett csillagász ismerteti az érdeklődőkkel, mesélve a hozzájuk kapcsolódó legendákról is. A csillagászati előadásokon kívül a csillagvizsgáló munkatársai szakmai tanácsadásban is részesítik a látogatókat és abban is segítenek, hogyan kell beállítani, használni a távcsövet. A csillagászat iránt komolyabban érdeklődők előadássorozaton, rendszeres programokon is részt vehetnek a Polarisban.

Weblap:  http://www.mcse.hu/polaris-csillagvizsgalo/rolunk/

 

 Augusztusi programajánló:

Perzeidák – meteorles és csillagászati bemutató Felsőtárkányban c. távcsöves bemutatón az augusztusi hullócsillagokat fényszennyezés-mentes természeti környezetben, kényelmes tábori ágyakról tekinthetik meg az érdeklődők. Kivánni ér!
A program ingyenes, hossza 4 óra, előzetes regisztráció szükséges.

Időpont: 2017.08.12. 20.00
Találkozó: Felsőtárkány, Nyugati Kapu Látogatóközpont
Jelentkezés és részletek: Novák Richárd, tel.: 30/277-4970, e-mail: novakr@bnpi.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park agusztusi vezetett Csillagmadarak túráján a résztvevők távcsővel figyelhetik meg az égitesteket, csillagképeket. A túra ingyenes, hossza 4-5 óra.

Időpont: 2017.08.18. 19.00
Találkozó: Naszály, Ferencmajori-halastavak, GPS: 47.694675; 18.272008
Jelentkezés és részletek: Csonka Péter, +36 30 663 4659

 

 

Írta: Vrábel Ilona Éva

Fotók forrása: zselicicsillagpark.hu, magyarnemzetiparkok.hu, 
pixabay, Óbudai Polaris Csillagvizsgáló

 

Save

Save

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk