Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

Ahol az ég elsötétül

A Hortobágy egyik legszebb, leglátványosabb madárvonulása.  Európa legjelentősebb vonulási helye, mint ahogyan azt Danyi Zoltán a Hortobágyi Nemzeti Park osztályvezetője mondta.  Hosszú évtizedek alatt  szerették meg a madarak ezt az ideális helyet. Napközben a  nemzeti parkot övező mezőgazdasági területekről táplálkoznak, késő délután gyülekeznek, ahonnan a féltve óvott, védett halastavak területén töltik az éjszakát. Ezek a madarak szeptember vége felé érkeznek a pusztába,- és az erősebb  fagyok beálltáig itt maradnak, majd tovább indulnak észak-afrikai, szudáni, tunéziai  területeikre.  A jelenleg számolt 85.000 daru hangos krúgatással, csapatokban vonulva szinte besötétíti az eget. Nem véletlenül féltik, óvják a madarakat,- hiszen, ez a nagytestű madár a Park szimbóluma, akik valaha még nálunk is fészkeltek.  Itt található a Föld legnagyobb tenyészállata az őstulok, a magyar királyok idejében népesítették be a  Kárpát - medencét.  A vadló a magyar pásztorhagyomány szimbóluma. Ha időnk engedi nézzünk be a Látogató Központba is, ami a Világörökség része.  Éhségünket , szomjunkat csillapíthatjuk  az 1699-ben épült csárdában.

Következő utunk Nádudvar, - az ősi település,-  a méltán híres drótozott kemencés edények, tálak , sütők helye.  A Népművészet Ifjú Mestere K. Nagy Zsolt fazekasnál kaptunk bepillantást a fazekas mesterség életébe. Az Alföldi Legendárium Klaszter célkitűzése, hogy egyre több helyre juttassa el  a térség mondáit, legendáit, valamint összegyűjti a kézműves szakmákat, hagyományos étkezési szokásokat, a Kézművesek legendás termékeit.

Nyírbátor,  A Nyírség déli részének 14000 lakosú mezővárosa, régi történelmi múlttal, régi történelmi szereppel.   Történetük összefonódik a Báthoriak,  Bethlenek, Rákócziak, Károlyi családok életével. A települést 1279-ben említik, a svéd származású Gut-Keled nemzettség  (Báthoriak elődje) már ekkor birtokolták.   Később,  Báthori Gábor erdélyi fejedelem haláláig a család tulajdonában volt.  A város őrzi, védi a történelmi múlt hagyományait, és építészeti remekműveit. Szemet gyönyörködtető látvány a hazánkban egyedülálló gótikus hálóboltozatos  Minorita templom. Báthori István  az 1479-es kenyérmezei csata emlékére építette, mely  családi kápolna és temetkezési hely is.  A templom mellett álló négy fatornyos  harangláb, hazánk legrégebbi és legnagyobb építménye. A nagy kiterjedésű birtok központjában Bátorban volt a család udvarháza, amit később alakítottak, bővítettek.  A várkastélyt palánk erősítette, és  vizesárok vette körül.  Mára már gyönyörűen helyreállított épület,  az idő folyamán  magtárrá alakult,   valamikor a vár részéhez tartozhatott.  Az  épületben  a család korát és legendáit mutatják be, valamint   a Panoptikumban felelevenedik a kor legfontosabb történései.  Báthori  Erzsébet valós, vagy legendákon alapuló története.  A család címere is legendákra alapul:  a szatmári síkság közelében az ecsedi-láp mocsarában sárkány tanyázott, egy vitéz megölte,- és bizonyítékul kitörte a sárkány 3 fogát. Ez szolgál a Báthori-címer alapjául: saját farkába harapó sárkány látható és a három sárkányfog.

A várostörténeti sétány kialakítása, megépítése is azt  a célt szolgálja, hogy elmesélje a város  a  település történetét, legjelentősebb történelmi eseményeit és a  Báthori-család legendáit.

A Báthori család kihalásával, a Rákóczi család szerezte meg Nyírbátort és a hozzá tartozó uradalmakat.  Régi rangját és szerepét már nem tudta visszaszerezni.

Magyar Éva  szöveg és kép                    Budapest, 2013. 10.20.Größere Kartenansicht

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Aktivpihenes & Aktiveurlaubszeit webmagazinok támogatják a turisztikai vállalkozásokat sajtóközlemények, hotel-és régióinformációk széleskörű terjesztésével német és magyar nyelven. Minden fontos média, online sajtóportálok és szociális média hírek hozzáférése által a sajtóközlemények és cikkek a legrövidebb időn belül eljutnak a célcsoportokhoz.

 A szakértelem és a tapasztalat a partnerek javát szolgálja. A sajtóközleményeket és a tudósításokat helyi mentalitás szerint magyar és német újságírók állítják össze, akiknek a specialitása a turizmus.

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk