Főoldal | Ausztria | Németország | Svédcsavar | Turisztikai cikkek | Szálláshely | Interjúk | Divat és turizmus | Saját Flickr Galéria

A királyok bora útján

   

Adventre olyan szép fehér lett a vidék, hogy úgy döntöttünk elmegyünk egy hosszú hétvégére a Zemplénbe. Fölkészülésként végigböngésztem a Turinform tokaji és a sátoraljaújhelyi honlapjait, no meg a Sátoraljaújhely - Hegyköz Turizmusért Egyesület internetes oldalát, nem bántam meg.

Hajnalban indultunk, hogy már délelőtt Sátoraljaúhelyre érjük. Hiába jártuk már be hazánk és a világ számtalan szép vidékét, ahogy a ceglédi sík vidékhez szokott emberként megláttuk az Északi Középhegység hófödte csúcsait, völgyek ölén megbúvó falvakat úgy járt a szemünk, mint a sublótfiók és csak lépésben haladtunk tovább, a Trianoni békeszerződés óta részben Szlovákiához tartozó város felé. Egyenesen a turinform irodába mentünk friss rendezvényinformációkért, no meg kuponfüzetet venni. Megérte, mert rengeteg kedvezményt kaptunk szálláshelyen, éttermekben, borozókban, helyi turisztikai rendezvényeken, no meg az egyik legnagyobb helybéli látványosságnál a Zemplén Kalandparkban. A park szomszédságában lévő Hunor Hotelben ütöttünk tanyát. A szálló óriás parkjában őzeket etethettünk, a reggeliző asztaltól még lopakodó rókát is láttunk. A koma ráfázott, mert a vendégek ellátását részben biztosító szárnyasokat gondosan elkerítették. Szürkemarhájuk és sertéseik is vannak, ezeknek a húsát is helyben dolgozzák fel. A szálláshely szomszédságában koripálya működik, ám mi inkább az döntően uniós pénzekből kialakított kalandpark felvonóján – amely Magyarország leghosszabb libegője - vitettük föl magunkat a kilátóig. Innen gyönyörködtünk a hóágyúkkal éppen feltöltés alatt álló sípályákban, szánkó és hófánk (fánkhoz és traktorgumihoz hasonló csusszanó eszköz) pályákban s a jó időben gyalogszerrel, vagy kerékpárral is megközelíthető településekben, valamint a távolban a hótól szikrázó Hegyaljában és Bodrogközben. Visszafelé a bobpálya, vidámparki hullámvasutat megszégyenítő sínjén robogtunk a kijáratig.

   

A műemlék és műemlék jellegű épületekben gazdag főterű Sátoraljaújhely legérdekesebb látványa az úgynevezett Barátszeren található pálos-piarista kolostor és templom. A régi zsidótemetőben nyugszik Teitelbaum Mózes (1759-1841) csodarabbi. A múzeum és a képzőművészeti galéria gazdag látnivalóval fogadja a betérőket. Sátoraljaújhelytől mindössze öt kilométerre fekszik a Széphalom, amely nevét az ott látható kúriában élt nagy költő és nyelvújító Kazinczy Ferenctől kapta a nevét. Az épület kertjében áll az Ybl Miklós tervei alapján épített mauzóleum, valamint a Magyar Nyelv Múzeuma. Rudabányácska festői környezetben, patakokban, növényekben és állatvilágban gazdag völgyben fekszik. Nevében az egykori arany-és ezüstbányászat emlékét őrzi. Az 1700-as években érkezett kárpátukrán telepesek gyönyörű templomot építettek. A bányajáratokat évente néhány alkalommal megnyitják a látogatók számára.

Nos, mi a bányavizitből kimaradtunk. Helyette inkább ellátogattunk a véletlenszerűen kiválasztott kicsiny Szilágyi pincészetbe, ahol a falakon, vastagon áll a szürkésfekete, bársonyos nemes penész. Ők még az ősi hagyományokhoz híven zempléni tölgyfahordóban érlelik a bort s a hét hektáros bakműveléses, 100-120 éves tőkékkel is bíró szőlészetben nem használnak gyomirtót, hanem lekaszálják a füvet. Természetbarát szerrel, kékkővel permeteznek. Itt mesélte a gazda arról, hogy a régi feljegyzések szerint Szepsi Laczkó Máté, Rákóczi György fejedelem feleségének Lorántffy Zsuzsannának az udvari papja, majd később erdőbényei prédikátor találta föl a tokaji aszút. Aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi Oremus szőlőjének terméséből készítette az első aszúbort húsvétra. A nemes penésznek köszönhetően a töppedt bothritys gombás szőlőszemekből készült bort sokáig még a gyógyszerkönyvek is tartalmazták „Vinum Tokajense Passum” elnevezéssel.

A környék már említett nevezetességeit felölelő másnapi túrát és a Bodrogon való hajókázást követően átfagyott testünket a szaunázás és egy hétnyelven beszélő borvacsora lehelte új életre Tokaj legújabb szállodájában a Hotel Kelpben.  A hatfogásos, apró adagokból álló menüt legalább egyszer az életben érdemes végigkóstolni, a kissé borsos ára dacára. Péter Ákos borinak készítésekor ötvözi a hagyományos fahordós és a reduktív, azaz acéltartályos, friss zamatokat őrző technológiát. Elsőül vajas kiflivel felszolgált bazsalikomos sertés rilettehez a Thurzó dűlőszáraz muskotályát kínálták. A kacsamájpástétomhoz 208-as évjáratú édes szamorodnit adtak. A rozmaringos fácánhúsos galuskával bélelt fácán esszenciához száraz furmint dukált. A főételként asztalra tett vargányás marharagut zsendicés puliszkával tálalták, száraz szamorodnival leöblítve. Levezetésként kaptunk még zöldséges tiszai harcsa „bejglit” a Mézesmáj dűlő száraz hárslevelűjével s a négy esztendős 6 puttonyos tokaji aszú zárta a vacsorát körtés pitével, madártej krémmel.

   

Tokajban jót sétáltunk a történelmi városnegyed középkori hangulatot árasztó főutcáján, a Rákóczi pincét sajnos zárva találtuk. Ezért aztán egy kicsit felmelegítettük magunkat a Hímesudvar pincészetben. Bőséges reggelit a Németországban élő gróf Degenfeld család Tarcalon lévő birtokán a pompásan berendezett kastélyszállóban fogyasztottunk. Majd bevetettük magunkat Mikóházán, a történelmi pincesoron a második zempléni disznótoros és adventi vásár forgatagába. A belépő orrát rögtön megcsapta a disznópörzsölő szalma kesernyés illata, a hatalmas ökröt már elkezdték feldolgozni s egy acélnyárson lassan forgattak egy piruló malacot. A jókedvű böllér a vállalkozóknak szívesen kínált egy kupicával a most levágott disznó körméből törkölypálinkát. A múzeummá átalakított szeszfőzdében megismerkedhettünk a kökény a bodza és más hegyvidéki növényekből való párlatkészítés rejtelmeivel. Alig fért már belénk étel, de nem bírtunk ellenállni az apró bográcsokban fővő és többnyire ingyen kínált forralt borok szomszédságában felállított sátorban, a víg muzsikaszó mellett felszolgált velős tojásnak. Továbbmenvén megálltunk még egy kicsit a fagyos szélben is tömegeket vonzó mezőzombori Tokaj-Hegyalja piacon. Itt kínáltak többek között sokféle, fából való játékokat és konyhai eszközöket, pazar hímzéseket, gyönyörű mézeskalács karácsonyfadíszeket, kolbászt, meg sonkát, házi főzésű illatos szappanokat, kecske- és tehéntejből készült sajtokat, finom házi lekvárokat és gazdag választékban borecetet. Egy helyen árultak pálinkát hihetetlen, litereként17 ezer forintos áron, ezt a ziccert kihagytuk.

   

A kacskaringós hegyi úton kíváncsiságunk elvitt Tállyára, amely a Tokaj-Hegyalja borvidék pompás mezővárosa. A rendkívül gazdag épített- és kulturális örökséggel rendelkező hagyományos szőlő- és bortermelő település ma már borkulturális skanzen, a világörökség része és Európa mértani központja. Evangélikus templomában keresztelték meg 1802-ben Kossuth Lajost és a katolikus temetőben nyugszik Lavotta János, a magyar verbunkoszene atyja. . A római pápák asztalára is rendszeresen felkerülő nemes tállyai nedűről  XIV. Lajos francia király azt mondta: „ A királyok bora,a borok királya”. A település központjában áll a vendéglővé átalakított csaknem 400 éves Szirmay kúria, melynek udvarán kis hotel is működik. Az Oroszlános Borvendéglő fent van a száz legjobb magyar étterem listáján. A hagyományos és a modern módszereket ötvöző ételkínálatukhoz saját birtokuk borait ajánlják. Itt ért utunk alatt az egyik legnagyobb meglepetés, a tejszínes vargányaleves mellé tizenegy hónapig hordóban érlelt ötéves száraz tokaji furmintot szolgáltak fel. Érdemes kipróbálni!

   

Utunk utolsó állomásaként az aranyszárnyú glóriás címkéjéről híres borait előállító és a világ legkorszerűbb technológiáját felhasználó Angyal Borászatban tettünk látogatást. A csupa fiatalemberből álló tulajdonosi, illetve vezetői gárda csapatmunkája példaértékűen sikeres. Hazánk harmadik borkereskedő cégévé nőtték ki magukat. Több borásszal összefogva ötven százalékos vissza nem térítendő uniós támogatással valósították meg a 450 millió forint értékű beruházásban szőlészetüket, borászatukat és mini szállodájukat. A pincéjükből ők száműzték a nemes penészt, s bortrezort is működtetnek hamarosan. Gyümölcsös könnyed boraik mellett természetesen megtalálható a tokaji aszú is a kínálatukban. Céljuk, hogy boraikat s a gyönyörű táj szépségeit is megszerettessék a lehetőleg minél több visszajáró vendégükkel.

Írta, fényképezte: Kőhalmi Dezső     - 17. 12. 2012 - Größere Kartenansicht

Vissza » Turisztikai cikkek

 All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits
Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk