Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Sajtó cikkek | Turisztikai cikkek - PR cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Stockholm új büszkesége lesz az új Nobel Center

Nobel Center 

A világ leghíresebb tudományos és irodalmi díját pár év múlva egy vadonatúj épületben nyújtják majd át az arra méltó íróknak és tudósoknak.

Két híres építész, David Chipperfield és Christoph Felger nyerte meg a Nobel Center létrehozására meghirdetett pályázatot, több svéd és más nemzetiségű tervező előtt. A Nobel Center Stockholm belvárosában, a vízparton, a Nemzeti Múzeum szomszédságában, a királyi palotával szemben fog megépülni.

A svédeknek magasak voltak az elvárásaik, érthetően, hiszen az új épületnek ki kell majd fejeznie a díj nemzeti és nemzetközi jelentőségét.  

A zsűri azért választotta pont ezt a tervezetet, mert az épületet elegánsnak, ugyanakkor kortalannak és időtállónak tartotta. A homlokzatot a sárgaréz és az üveg teszi nagyvonalúvá, az elegancia és a magas fokú minőség emlékeztet a díj rangjára. E megbízatás elnyerését önmagában is egy építészeti Nobel díjhoz lehet hasonlítani – állítják sokan. Élénk vita alakult ki a terv körül, és azt is többen kifogásolták, hogy miért nem svédek a tervezők.

 Amennyiben az épületkomplexum 2018-ra elkészül, Stockholm legnagyobb látványossága lesz.

A Nobel alapítványnak először lesz majd saját otthona, 100 éves fennállása alatt. Az épület területe több mint 20 000 négyzetméternyi, elfér majd benne a múzeum és maga a díjátadás helyszínéül szolgáló terem, azon kívül számos kiállításnak, koncertnek, más rendezvénynek ad majd otthont.  Az üzemeltetők szeretnék aktívvá, élővé tenni e hatalmas teret, és az előtte kialakítandó parkot.  Nagyon sok program várja majd a diákokat is. A Nobel Center menedzsmentje azt szeretné, hogy minden svéd diák legalább egyszer ellátogasson ide.

A Nobel Center építése várhatóan 1,2 milliárd koronába kerül majd, melynek kétharmadát adományokból teremtették meg. Az adományozók között van a svéd Erling Persson család, nevükhöz fűződik a H&M, a világ legdinamikusabban fejlődő ruházati áruházlánca, valamint a Knut és Alice Wallenberg családi alapítvány. 

Az új beruházást sokan bírálják: sokak szerint nem illik a környezetbe, főleg nem a svéd Nemzeti Múzeum mellé. A területen található két régi kikötő és vámépület is, amelynek lebontását számosan próbálták aláírásokkal megakadályozni.

Írta: Dr. Elek Lenke

Fotó: Nobel Center

Vissza » Svédcsavar

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatok



Szakmai partnereknek



Hasznos linkek



Iratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!







All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits