Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Világelső thuni panoráma

 A kastélyablakból csodálatos a panoráma a tóra   A kastélyablakból csodálatos a panoráma a tóra


Zähringer-kastélyáról és a világ legrégibb, ma is látogatható panoráma körképéről híres Bern kanton városkája, a vele azonos nevű tó partján fekvő Thun.

1835-ben, a gőzhajóforgalom beindulásával lett igazán turisztikai célpont. Az ország legnagyobb katonai kiképzőközpontjának a megnyitása is ebbe az irányba hatott, bár a „militarista város” bélyeg le is lassította az idegenforgalom fejlődését.


 Thun-látvány az Aare-partról    Thun-látvány az Aare-partról


A mai Thun azonban sokat tesz annak érdekében, hogy ez a ragyogó szépségű tóparti város vonzza a turistákat. Nincs is nehéz dolga, hiszen a környéken sokan megfordulnak, bár ugyanakkor hatalmas turisztikai konkurenciát is jelent Svájc emblematikus hegyeinek, a Jungfraunak, az Eigernek és a Mönchnek a közelsége. Nem szokványos élményt tud itt átélni a havas hegyekről síelésből érkező turista, hisz a tavaszi tavon továbbhajózva akár félmeztelenül napozhat a fedélzeten. De nem kell sokat utazni a nem egészen 30 kilométerre lévő fővárosba, vagy a sajtjáról világhíres Emmentalba sem.

A negyvenezres település fekvése is emlékeztet Bernre, hiszen az óvárost az Aare folyó két ága fogja közre. Az árkádok is jellemzőek, illetve hogy a házaknak két szinten is van utcafrontjuk. Jó idő esetén sokan az Aare-ben fürdőznek, birkóznak a szilaj sodrású vízzel – merész kalandjukkal egyúttal látványosságot kínálnak a parti kávézók teraszán üldögélőknek. A fedett, virágokkal borított fából készült zsiliphíd Luzern híres Kappelbrückéjét idézi.


Az Aare folyó a sportolók kedvenc helye                        Az Aare folyó a sportolók kedvenc helye


A látványosságok közül kiemelkedik a nemrég felújított négytornyú kastély, amely a 12. században épült. Lépcsős sikátorokon juthatunk fel a múzeumként látogatható épületbe. A hatalmas lovagterem koncertek, rendezvények helyszíne. Ablakaiból megcsodálhatjuk a városkát, a tavat az Alpok impozáns vonulatát.

A Wocher-körkép (Thun város és környékének panorámaképe) 1809-től 1814-ig készült. Alkotói a baseli Marquard Fidelis Wocher és társa, Jacob Biedermann. Több mint 50 éven át Baselben volt kiállítva, mígnem 1899-ben egy adományozás révén méltó helyére, Thun városába szállították. 1961-ben felújították és ekkor került a Gottfried Keller Alapítvány birtokába, és mai helyszínére: a Schadau Parkban lévő kerek alaprajzú rotunda-épületbe. Két éve, a 200 éves évfordulóra 2014 szeptember 6-án ünnepélyesen újranyitották az ismét felújított, könnyebben megközelíthető alkotást. A körkép – állagmegóvási okokból minden évben – csak március végétől október végéig látogatható. Mérete a panorámaképekhez képest viszonylag „kicsi”: 5,5 x 38,3 méter. (Csak összehasonlításképpen: a mi 1892-4 között festett ópusztaszeri Feszty-körképünk 15 X 120 méteres).


Az 5,5 x 38,3 méteres körképet nem egyszerű egy fotón ábrázolni   Az 5,5 x 38,3 méteres körképet nem egyszerű egy fotón ábrázolni


A mű a 200 évvel ezelőtti svájci kisváros egy nyári reggelének mindennapi eseményeit ábrázolja. A felújított körlépcsőn járva részleteiben közelről is tanulmányozhatjuk az egyes jeleneteket. Az ablakokon át bekukkanthatunk lakásokba, ahol éppen reggeliznek, a háztetőn macskák sziesztáznak, ma is felismerhető utca- és partrészleteken emberek sétálnak, süvegelve köszöntve egymást, az istálló előtt szénát pakolnak férfiak, lent a folyónál pedig asszonyok mosnak a pallón, s a járókelők között a festő magát és alkotótársát is megörökítette.


A körkép helyszíne, a rotunda-épület  A körkép helyszíne, a rotunda-épület


Svájcban Thuntól nem is olyan messze, Luzernben két panorámakép is megtekinthető. A híresebb a Bourbaki francia tábornokról elnevezett körkép, amely az 1871-ben visszavonuló vert francia sereget ábrázolja. A panorámaképekre jellemző az effajta történelmi témaválasztás. Feszty Árpád is a magyarok bejövetelét festette meg, és egy sereg körkép témája valamelyik háború. Így a svájci Murtenben őrzik a felújításra váró Murteni csata című panorámát, Einsiedelben pedig a Jézus keresztre feszítésének másolatát láthatjuk (az eredeti 10 x 100 méteres körkép egy tűzvészben elégett).
Ausztriában egy kisebb méretű panorámakép van Salzburgban, a város látképével, az innsbrucki körkép az Isel-hegyi csaták egyikét ábrázolja, és a cseh fővárosban, Prágában is két csatajelenetet örökítettek meg ebben a műfajban. A 64 darab európai panorámakép közül emeljünk ki még kettőt Németországból. Berlinben biztosan sokan látták már a Falról készült, híres Asisi Panoramát a Checkpoint Charlie-nál, s nem egészen egy hónappal ezelőtt nyitották meg újra Yadegar Asisi 1945-ös Drezda-körképét, amely a lerombolt szász város háború utáni megörökítésével hagy mementót.

S visszatérve Thun város büszkeségére említsünk meg egy szuperlatívuszt: a Wocher-panoráma a ma is meglévő, múzeumban, kiállítóhelyen látható körkép-festmények közül a világon a legrégebbi.


    Nagy a nyüzsgés a promenádon   Nagy a nyüzsgés a promenádon


     

A macskáknak is fontos szerep jut a város életében 

Mosás az Aare-parton


Reggeliző család az ablakban

     A két alkotó szerényen, hátulról örökítette meg magát


Írta: Dombrovszky Ádám

Fotók: www.myswitzerland.com , www.thun.ch , www.kunstmuseumthun.ch

 


Információk Svájcba utazóknak

www.swiss.com

 Heti 21 járat Budapestről Zürichbe

 

Fly rail Baggage - a feladott csomagok Svájcon belül a vasút- állomáson vagy a legközelebbi buszpályaudavaron vehetők fel

 

 Swiss Travel System: www.swisstravelsystem.com

 

 Jungfraubahnen: www.jungfrau.ch

 

 www.myswitzerland.com

 

 E-mail: info@myswitzerland.com

 

 Hétfőtől - péntekig: 8 - 18 óra között

 

 Szombaton: 10 - 16 óra között

 

 Az ingyenesen hívható 00800 100 200 30-as számon (németül, franciául, olaszul, angolul, spanyolul) szállást foglalhat, és azonnal informálódhatVissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits