Főoldal | Ausztria | Svájc | Németország | Svédcsavar | Turisztikai és szállodai cikkek | Interjúk | Saját Flickr Galéria

Svájc újdonsága a budapesti Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény kiállításán "Gottardo 2016"

svájci alpesi kürtösök  

 

            Egy igazi különlegességgel, svájci alpesi kürtösök koncertjével nyílt meg a világ leghosszabb és legmélyebb vasúti alagútjának, a „Gottardo” bázisalagútnak az építési történetét bemutató kiállítás. Június 1-vel adták át a majdnem 17 évig épült, 57 kilométeres alagutat, amelynek a révén egy órával csökkent a Milánó és Zürich közötti utazási idő. Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója üdvözölte a kiállítás megnyitójára érkezett vendégeket; felhívta a figyelmet a több mint 150 éves épület és Ganz kötődésére Svájccal. Mint mondta, megtiszteltetés, hogy itt látható ez a kiállítás, amelyből mi is tanulhatunk arról, hogy működik jól a vasút.

Jean- Francois Paroz, Svájc nagykövete szervezésében jött létre a kiállítás. Ő beszédében kiemelt három eseményt: ismertette, hogy a Genfi tó és a Balaton partnerség keretében érkezett hozzánk a különleges, havasi kürt akadémia, másrészt a napokban megjelent Wierdl Viktor szerző és Marton Jenő Hibernia kiadója munkájaként az új Svájc útikönyv, és harmadikként most nyit a kiállítás, amely az országa legnagyobb munkateljesítményei közé tartozó Szent Gotthárd alagút építését mutatja be. Ez, a gazdasági élet számára igen fontos létesítményként, összeköti az olasz és német nyelvterületet. Megemlítette, hogy a munkálatokat bemutató kiállításnak kiváló helyet nyújt a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, hiszen a névadó a XIX. században Svájcból érkezett Magyarországra és vonatkerék gyártásával, öntőüzemével elősegítője volt a magyar iparosodásnak.

            Filippo Lombardi, a svájci parlament képviselője és a Külföldön Élő Svájciak szervezetének (OSA) alelnöke száz éves egyesülésük nevében leszögezte: - Svájc nem az olyan sztereotípiák mentén alakult, mint a Tell Vilmos történet, Geszler Hermannal, az almával, meg a nyíllal, hanem már 1213-ban Úri kantonban megépült az Ördög-híd. Itt kezdődött a Gotthárd alagút építése is. Hogy összekössön három kantont. Az ország az építéssel még inkább vasútra kívánja terelni a közlekedést és az áruszállítást. Jelenleg már a közlekedés 30 százaléka történik közúton és 70 százalék a síneken, ez ökológiailag is fontos lépés. 765 ezer svájci él külföldön, az OSA feladatának érzi, hogy segítse őket. 

            A tárlat bemutatja az építkezéssel kapcsolatos fontos ismereteket, például, hogy 28,2 tonna sziklát termeltek ki, de jelentős részét beton formájában visszaépítették a hegybe. Az Alpokon átvezető vasútvonal a svájciak precizitását, innovációs készségét és a vasút megbízhatóságát jelképezi. Kiemelkedő mérnöki teljesítmény és jelentős hozzájárulás az európai közösségi közlekedés jövőjéhez. 2016 végén megnyitják a menetrendszerinti személyközlekedés számára. A fotókkal, tablókkal illusztrált kiállítás része egy modellvasút is. A megnyitón köszönthettük Niederhauser urat, aki 30 évig mozdonyvezetőként dolgozott a svájci vasúti közlekedésben. A kiállítás szeptember 28-ig tekinthető meg.

            Természetesen vonzó az Öntödei múzeum (Bp. 1027 Bem József u. 20) állandó kiállítása is. Ganz Ábrahám a vasúti kerékgyártás úttörője volt. A vasúti kerekekre kapott szabadalom hozta meg számára a sikert, és vált az öntőmester rövid idő alatt Magyarország egyik leggazdagabb emberévé. Az öntödéje 1867-ben bekövetkezett halála után 1960-ig üzemelt, azóta múzeum. Oklevelei, kitüntetése, egyes iratai mellett eredeti öntöttvas kályhák, vasúti kerekek, egykor gyártott vasalók, mángorló, sok-sok művészi öntöttvas tárgy várja a látogatót.

Írta/Fotó: Dr. Hajós Anna

 

Vissza » Svájc

 

A cikk ajánlása!


Aktív rovatokSzakmai partnereknekHasznos linkekIratkozzon fel INGYENES hírlevelünkre:
Név:
E-mail cím:

Adatait bizalmasan kezeljük, más részére nem adjuk át!All right reserved: www.aktivpihenes.hu | Honlapkészítés - XLS.HU -
Ranking-Hits